ZŠ tgm Rajhrad Autor: M. Kocmanová 34

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
Advertisements

( př. Kr.) ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Chceš se stát římským občanem ?
Druhý triumvirát (vznik císařství)
Číslo a název šablony klíčové aktivity
STAROVĚK III. Dějiny a umění starověkého Říma
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Gaius julius Caesar 100 – 44 př. Kr.
Konec římské republiky
Římská republika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Rozkvět císařství Dějepis VY_32_INOVACE_316, 16. sada, D
431 – 404 př. Kr. ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Opakování 6. třídy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Období císařství I. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o období římského císařství – principátu.
Římské císařství a jeho rozkvět
Starověký Řím 6. ročník.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Claudius Michaela Prokešová.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Flaviovci Petr Machala.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Císařství 27 př n.l..
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Římské císařství 27 př. n. l. – 476 n. l..
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Karel Veliký ( ) III-02.
Konec republiky.
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
VY_32_INOVACE_2D.6.20 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
První římský císař, který nepocházel z Itálie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
MINOJSKÁ CIVILIZACE ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Občanské války Dějepis VY_32_INOVACE_315, 16. sada, D
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Řím v době císařství Petr Machala.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Bitva u Actia Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Principát Petr Machala.
II. triumvirát Petr Machala.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
I. triumvirát Michal Kolář.
70 př. K. – 19 př. K.
Římské císařství 31 př.n.l. – 476 n.l..
Od římského císařství do středověku.
Dějepis Římské císařství 1.
II. triumvirát Michal Kolář. II. triumvirát 42 př.n.l. Marcus Antonius OctavianusLepidus.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Krize římské republiky Petr Procházka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Rozpad a zánik říše římské
Římské císařství Petr Procházka
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Římské císařství Petr Procházka
Starověký Řím Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Komsová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Marcus Antonius Gaius Octavius Marcus Aemilius Lepidus
Jméno: Alenka Andršová Třída: VI Datum:
3. st. Krize říma za principátu opakování – krize republiky, triumviráty, císařství.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10
PRVNÍ TRIUMVIRÁT (+ KRIZE REPUBLIKY, CAESAR, CRASSUS, POMPEIUS, OBČANSKÁ VÁLKA, BITVU U FARSÁLU, DRUHÝ TRIUMVIRÁT)
Hospodářství v římské říši v 1.st.n.l.
Umění starověkého Říma
Druhý Triumvirát Kristýna Nýdlová 1.C.
Ι. triumvirát.
Transkript prezentace:

ZŠ tgm Rajhrad Autor: M. Kocmanová 34 Řím v období císařství ZŠ tgm Rajhrad Autor: M. Kocmanová 34 Octavianus Koloseum

Římské císařství (27 př. Kr. – 476 po Kr.) po Caesarově smrti nová občanská válka zvítězil Octavianus Augustus, Caesarův nevlastní syn 31 př. Kr. porazil v námořní bitvě u Actia Marca Antonia a Kleopatru

Octavianus Augustus nejvyšší a nejmocnější postavení ve státě užívá titulu principes – první muž v říši moc republikánských úřadů významně oslabena

Octavianus Augustus rozkvět zemědělství, řemesel, obchodu připojení nových území rozmach stavebnictví podpora umění (zejména básnictví) Ovidius, Vergilius Básník Ovidius Historik Livius

Významné stavby Pantheon Marcellovo divadlo

Augustovi nástupci Tiberius – úsporná opatření → nepopulární žil na ostrově Capri Caligula (botička) – velice krutý, zavraždili ho pretoriáni – jeho osobní stráž Claudius – vědec, historik, budoval silnice, vodovody, přístavy připojil jižní Británii, otráven vlastní manželkou Capri Caligula Claudius

Nero (54-68 po Kr.) jeden z nejkrutějších vládců nechal zavraždit matku,manželku… začíná pronásledování křesťanů svedl na ně požár Říma nakonec proti němu legie i osobní stráž → sebevražda

Výbuch Vesuvu (79 po Kr.) popel a láva zasypaly Pompeje a Herculaneum zakonzervovány budovy a předměty → přesné poznatky o tehdejším životě města objevena v 18. stol., v 19. stol. začal řádný archeologický průzkum

Pompeje Odlitky mrtvých Přechod pro chodce Stadion

Významné stavby Koloseum Pont du Gard ve Francii

Otázky a úkoly Jaký titul užíval císař Octaviánus? Koho porazil v námořní bitvě? Jak se jmenovali Octaviánovi nástupci? Která římská města zasypala láva z Vesuvu? Náročnější otázky: Kteří básníci žili v Římě za Octaviánovy vlády? Proč Nero pronásledoval křesťany? Jak se jmenuje tato stavba? K čemu sloužila?

Římské císařství 27 př. Kr. – 476 po Kr. po Caesarově smrti nová občanská válka zvítězil Octavianus Augustus, Caesarův nevlastní syn 31 př. Kr. porazil v námořní bitvě u Actia Marca Antonia a Kleopatru Octavianus Augustus nejvyšší a nejmocnější postavení ve státě užívá titulu principes – první muž v říši moc republikánských úřadů významně oslabena rozkvět zemědělství, řemesel, obchodu připojení nových území rozmach stavebnictví podpora umění (zejména básnictví) Augustovi nástupci Tiberius – úsporná opatření → nepopulární žil na ostrově Capri Caligula (botička) – velice krutý, zavraždili ho pretoriáni – jeho osobní stráž Claudius – vědec, historik, budoval silnice, vodovody, přístavy připojil jižní Británii, otráven vlastní manželkou Nero jeden z nejkrutějších vládců nechal zavraždit matku,manželku… začíná pronásledování křesťanů svedl na ně požár Říma nakonec proti němu legie i osobní stráž → sebevražda Výbuch Vesuvu 79 př. Kr popel a láva zasypaly Pompeje a Herculaneum zakonzervovány budovy a předměty → přesné poznatky o tehdejším životě

Použité materiály http://cs.wikipedia.org/wiki/Augustus http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Castro_Battle_of_Actium.jpg http://www.newworldforum.org/antony-and-cleopatra-charcaters.php http://www.riwer.de/?p=892 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Statue-Augustus.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Panteon.PNG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Vergilius.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Titus_Livius.jpg http://cdm.reed.edu/ara-pacis/ http://www.capitanoago.com/capri_travel_info.php http://lordbest.napoleonicmedals.org/gallerycaligula.html http://recko-rim.ic.cz/principat.php http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nero_1.JPG http://archaikum.cz/ren_dhark/rd__tajemny.php http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pompeii_the_last_day_1.jpg http://italie.svetadily.cz/clanky/Pompeje-mesto-v-popelu http://luv-i.net/?pg=fotky_det&gal=Italie2008&id=73 http://www.volny.cz/pcizek/Italie/italie3.htm http://kolesovice.webnode.cz/news/pompeje/ Dějepis, pravěk a starověk, Nová škola 2007 Dějepis, pravěk a starověk, SPN 1997 http://www.portaoptima.com/news/barvy-a-vune-provence/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Roma06(js).jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pont_du_gard.jpg