Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy infinitezimálního počtu
Advertisements

Čas Karel Kovář.
Množiny Přirozená čísla Celá čísla Racionální čísla Komplexní čísla
Přizpůsobení živočichů k prostředí
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KOPANÁ.
Lomené algebraické výrazy
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_27_ LIDSKÉ TĚLO TÉMA:
a vznik záporných čísel
Řeč, jazyk, mluva.
Vývoj matematiky Zuzana Kroupová.
Úvod do Teorie množin.
Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
ČÍSLOVKY Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_07/1/18_Číslo a proměnná
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Shluková analýza.
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Zlomky Autor: Marek Ovčačík.
MATEMATIKA I.
ČÍSLO NULA.
Objektové programování
Fuzzy logika.
Části lidského těla Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
VYVOZOVÁNÍ POJMŮ A PŘEDSTAV V PŘÍRODOPISE
TAXONOMIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. 2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ Pokud nás bude zajímat dosah sítí, rozdělí se na sítě lokální (LAN, Local Area Network), na.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
4.Dynamika.
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v podílovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0105 Mgr. Jakub Němec.
Jessica COX.
Základy práce s videokamerou
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Vypracovala: Denisa Karasová. formálně známy jako Hind-arabské číslice dnes nejrozšířenější zápis čísel původ v Indii, 400 př. n. l n. l. do Evropy.
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
VY_32_INOVACE_401, 21. sada, Přírodověda
Normální rozdělení. U 65 náhodně vybraných živě narozených dětí byla zkoumána jejich porodní hmotnost [g] a délka [cm].
π Pí Den π Denisa Veřmiřovská
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Množiny Matematika Autor: Mgr. Karla Bumbálková
Galaxie.
ŘÍMSKÉ ČÍSLICE Římské číslice je způsob zápisu pomocí písmen abecedy
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Škývarová. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
DUM Č.1 DUM Č.1 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Mentální reprezentace
Délka Základní jednotkou je metr (značka „m“). 1 metr je délka dráhy, kterou urazí světlo ve vakuu za sekundy.
Poměr v základním tvaru.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
Lidské rasy.
Definiční obor a obor hodnot
Lidské tělo.
STATIKA TĚLES Název školy
Soustava lineárních rovnic
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_18_lidské tělo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Početní výkony s celými čísly: násobení
Alexandra Vinklárková
LIDSKÝ ORGANISMUS STAVBA TĚLA.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Lomené algebraické výrazy
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Jádro jádro Studujeme srážky jader olova , které mají 82 protonů a 125 neutronů. Jádra o sebe mohou jen škrtnout nebo se opravdu dramaticky srazit s velkou.
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Poměr v základním tvaru.
Transkript prezentace:

Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry, používat pojmy velikosti a čísla, měřit a uvědomil si, že existují vztahy mezi určitými veličinami. Denisa Veřmiřovská

- jako první se objevují první představy o čísle a tvaru - pravěcí lidé rozeznávali pojem jeden a mnoho (například jeden kámen – mnoho kamenů) - dříve než se vyvinulo abstraktní vnímání pojmu čísla, lidé počet používali konkrétním způsobem. - když se začal pojem číslo rozšiřovat, vytvářela se větší čísla spojováním : 3 vzniklo spojením 1 a 2 4 vzniklo spojením 2 a 2 5 vzniklo spojením 2 a 3 - lidé počítali ve smyslu přiřazování jednoho objektu k druhému, například k prstům ruky, nebo ke kamenům (zářezy na kosti, uzlíky...) - přiřazování je obecný jev a tak si mnoho jazyků vytvořilo pro vyjádření počtu slova, která současně označují přiřazované předměty, či soubory předmětů - čísla byla uspořádána a spojovala se v ještě větší, obvykle s pomocí prstů ruky (nebo obou rukou) - tento způsob označování je univerzální, překračuje hranice kultur a nevyžaduje, aby měl každý pohotově soubor klacíků nebo kamenů - toto počítání má vlastnost, že na rozdíl od ostatních přirozených způsobů umožňuje počtáři vyjadřovat větší čísla, a dokonce rozšířit své možnosti rozšířením o prsty u nohou - nemusí se končit ani u nich - existuje mnoho početních technik založených výhradně na anatomii člověka

- jeden z nejdůmyslnějších způsobů využívali obyvatelé ostrovů Torresova: Začali na pravé straně těla, nejdříve se dotkli pěti prstů (1 - 5) -pak zápěstí (6), lokte (7), ramena (8), hrudi (9), levého ramene (10), levého lokte (11), atd. až k prstům na levé ruce, až se dostali k číslu 17. -pak pokračovali levým malíčkem na noze (18), až k levému palci na noze, čímž se dostali k číslu 22, dále k levému kotníku (23), levému kolenu (24), levému boku (25), pravému boku (26) - a pak stejným způsobem zpátky dolů po pravé straně a skončili levým malíčkem, čímž se dostali k číslu (33) - hodiny matematiky tak mohli klidně připomínat hodiny tance

-Charakteristickým rysem této početní metody, která se odlišuje od ostatních způsobů označování pomocí daného souboru značek, je to, že části lidského těla zůstávají ve stejné vzájemné pozici (narozdíl od kamenů, které se v sáčku převalují) - tak je možné zaznamenat poslední část těla, která při počítání posloužila – u stejného počtu bude část těla vždycky stejná. To umožňuje zapamatovat si velikost počítaného příkladu, tím, že si pamatovali na kterou část těla poukazovali. Díky počítání na prstech se čísla dala vyjádřit pomocí základu. Nejprve se počítalo o základu 5 (jedna ruka), pak o základu 10 (obě ruce) a o základu 20 (prsty na rukou i na nohou). Brzy byly proto zavedeny zvláštní symboly čísla 5, 10, 20. Mohla tedy vzniknout primitivní aritmetika Vyjadřovalo se: Př.:14 = nebo:14 = Násobení vzniklo v době kdy se např. 20 vyjadřovalo nejen jako , ale také jako Zlomky se vědomě vytvářeli velmi zřídka. Většinou se jednalo o 1/2 (méně často se vyskytly 1/3 a 1/4) Kořeny matematiky nepocházejí jen z jedné oblasti, ale nezávisle na sobě se vyvíjely v různých částech světa.