Statutární město Opava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

Martin Vildt Moskva a ruské památky.
Itálie.
Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovensko.
Sídla.
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
Vídeňský kongres Koncert velmocí.
Říjen 1814 – červen  Nejvýznamnější mocnosti, které se sešly ve Vídni, měly jednat o uspořádání Evropy po svržení Napoleona (a jeho intervenci.
Východní Evropa – Ukrajina
Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis
Polsko Eliška Pokorná.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Moravskoslezský kraj.
Moje oblíbené místo O P A V.
Olomoucký kraj Monika Zítková Zdroje: Wikipedia.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Bělorusko Daniel Knápek 8.B

Veronika Šturcová Druhá
Vypracoval: Jakub Šmídek
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
Darek Matwikow Jan Jelínek
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Moravskoslezský kraj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zlínský kraj.
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
Česká Republika a její kraje
LITVA.
Česká Republika.
Ahojte, posíláme indície 1. Naši kamarádi žijí ve státě, který leží ve střední Evropě jižně od Baltského moře a severovýchodně od České republiky.
Švýcarsko Lukáš Koucký.
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
Město Brno.
Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.
Opava Znak.
Zadání: Rozsah min. 7min a max. 10 min Celá práce je v jednotném duchu Animace všech objektů Připravené komentáře v poznámkách Žádný obrázek nesmí být.
Německo.
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
Revoluce
 V Moravskoslezském kraji žije obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město ( ) a v okrese Karviná ( ), nejméně.
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
Regionální dějiny Uherský Brod. Počátky historického osídlení Sahají do století Původní jméno ("Na Brodě") připomíná brod přes řeku Olšavu Osada.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
Moravskoslezský kraj.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
FRANCIE A RUSKO 2.POL. 19.STOLETÍ
Česká republika Členění státního území ČR.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Revoluce
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Vídeňský kongres Svatá aliance
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
Revoluce
Česká republika
Malta Učivo 8. ročníku Název školy
Transkript prezentace:

Statutární město Opava Název města Údaje o městě Vlajky, loga a znak Opavy Historie města Fotogalerie

Jak vznikl název města? Pojmenování patrně vychází z germánského APA a keltského AHWA nebo AHAWA, obojíznamená vodu či mnoho vody. Spojením těchto názvů vzniklo české Opava, latinské jméno Opavia a německé Troppau. Zpět na menu

Základní údaje o městě Poloha Opava leží na řece Opavě v úrodném údolí, ohraničeném na jihozápadě výběžky Nízkého Jeseníku, východně od města se rozkládá Poopavská nížina. Rozloha 90km2 Počet obyvatel 60 095 Zpět na menu

Znak, logo a vlajka Opavy Znak Opavy Vlajka Opavy Opavské logo Zpět na menu

Historie Opavy Statutární město OPAVA (cca 60 000 obyvatel) leží na stejnojmenné řece v nadmořské výšce kolem 260 m. Je průmyslovým i kulturním centrem českého Slezska a svým významem přesahuje hranice okresu. První písemná zpráva o osadě, ležící na křižovatce obchodních cest a pojmenované podle řeky Opavy, je z r. 1195, městské zřízení dokládá listina z r. 1224. Počátkem 14. stol. vzniklo v rámci České koruny Opavské knížectví a Opava se později stala jeho administrativním centrem. Od r. 1742, po prohrané válce, kdy byla větší část Slezska postoupena Prusku, byla Opava hlavním městem rakouského Slezska. Zpět na menu Pokračovat

Historie Opavy V r. 1820, po porážce Napoleona, se zde konal druhý kongres vítězných mocností; sešli se zástupci tzv. Svaté aliance - ruský car, pruský král, rakouský císař a zástupci Anglie a Francie k jednání o společném postupu proti revolučnímu hnutí v Itálii. Až do vzniku země Moravskoslezské v r. 1928 byla Opava sídlem zemských úřadů. Opava nebyla hospodářsky rozvinutým městem a její obyvatelé byli silně poněmčeni. Teprve ve druhé polovině 19. stol. se začal ve Slezsku rozvíjet český národní život a Opava se stala jeho střediskem. Skutečný rozvoj českého uvědomění a české kultury přinesl teprve vznik Československé republiky v roce 1918. Stagnující hospodářství, zejména soukenictví a později potravinářský průmysl, oživilo, byť nedostatečně, teprve napojením železnice v r. 1855. Zpět na menu Zpět na předchozí

Fotogalerie Další fota Zpět na menu

Fotogalerie Předchozí fota Další fota Zpět na menu

Fotogalerie Předchozí fota Zpět na menu