Téma: Evžen Oněgin - A. S. Puškin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bůh je dobrý Pán, u něho svůj domov mám. On mě miluje, jako nikdo na světě. 1. Bez hranic je jeho láska, každý den ji potkávám. Hnedle.
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
ALEXANDR SERGEJEVIČ PUŠKIN
Život je jako pohádka. Může být krátký i dlouhý, vyžitý do poslední kapičky, ale také nedokončený. Smutný i veselý, záleží jen na tom, jak si to sám hlavní.
... aneb význam prachu v domácnosti. Dámy!!! Pamatujte.... vrstva prachu na nábytku chrání dřevo, které je pod ní. 'Dům se stává domovem až když můžete.
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Rozbor uměleckého textu
Anotace: Prezentace představuje básníky 19. st. - Goetha, Puškina
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Děkuji... Děkuji... Děkuji... Děkuji... Děkuji....
FEDERICO GARCÍA LORCA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Romantismus v literatuře
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
FANTASTICKÁ LITERATURA
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
Alexandr Sergejevič Puškin
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
E VŽEN O NĚGIN A. S. Puškin. E VŽEN O NĚGIN Román ve verších Významné dílo ruského romantismu.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
1. Zde u tvých jeslí stát chci dnes, | můj Ježíši, mé žití
Téma: Romeo, Julie a tma - J. Otčenášek
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Téma: Němá barikáda – J. Drda
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Téma: Dobytí sev. pólu - Svěrák – Smoljak
Téma: Petr a Lucie – R. Rolland
Alexandr Sergejevič Puškin
Téma: Zeď - J. P. Sartre VY_32_INOVACE_581.
Téma: Krysař – V. Dyk VY_32_INOVACE_597.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Ruský romantismus.
Portréty literárních osobností světové literatury
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
1. Můj Pane! Tobě cele chci | sloužit z všech sil svých, | jen rozněť Duchem svatým sám | vděčnost v citech mých! | Své srdce v oběť díků rád tobě vydávám;
Téma: Slavík a růže – O. Wilde
Téma: Šťastný princ - O. Wilde
Téma: Audience – V. Havel
Téma: Bylo nás pět – K. Poláček
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Téma: Lakomec - Molliére
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Maturity – jaro Předměty Povinně: Český jazyk a literatura Na výběr jeden z předmětů: - Cizí jazyk -Matematika Jediná úroveň Další (profilové) zkoušky.
Eugen Oněgin Alexander Sergejevič Puškin Miroslav Řehoř.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Jan Neruda - dílo.
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
ROMANTISMUS.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Alexandr Sergejevič Puškin
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Alexandr Sergejevič Puškin
A. Sova – Květy intimních nálad
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Maturity – jaro 2017.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Tento materiál byl vytvořen  rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_12 Romantismus Rusko
Alexandr Sergejevič Puškin
Transkript prezentace:

Téma: Evžen Oněgin - A. S. Puškin VY_32_INOVACE_584

Hotelnictví, Cestovní ruch, Obchodník Vzdělávací oblast: Autor: Mgr. Jarmila Krůtová Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1072 Ročník: 3., 4. Obor vzdělávání: Hotelnictví, Cestovní ruch, Obchodník Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Tematická oblast: Rozbory textů k MZ - práce se čtečkou el. knih Vytvořeno dne: Leden 2014 Anotace: Práce s výchozím textem, příprava ke společné části státní maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury (ústní část), vypracování jednotlivých úloh spojených s textem, u každé se nachází její řešení VY_32_INOVACE_584

Výchozí text pro práci Žáci si společně najdou ve svých čtečkách elektronických knih zadaný text. VY_32_INOVACE_584

Podivně smutné odevzdání zračí se v tváři básníka. Výchozí text Podivně smutné odevzdání zračí se v tváři básníka. Má prostřelenou hruď a z rány pramínkem život uniká. Před nepatrným zlomkem času to srdce prožívalo krásu, lásku a naději a hněv, kypěl v něm život, vřela krev. Teď je v něm ticho - jako pustý, starý dům - prázdné, samotné, navždy je ponecháno tmě. Kryt žaluzií nepropustí paprsek. Nezasvitne strop. Zmizela paní. Beze stop. VY_32_INOVACE_584

(Oněginův dopis Taťjaně) Vím: vaše ctností pohrdnou zpovědí tajeného smutku. Váš pohled vysloví mi důtku, hrdou a nemilosrdnou. Co chci? Proč city, které skrývám, upřímně můj list vyzná vám? Jak ironickým invektivám sám v plen se možná vydávám! … Kdybyste věděla, jak strašné je prahnout touhou po lásce, hořet - a vůlí plamen vášně dusit, až srdce zdráhá se, v představách nedbat na přetvářku, klesat vám k nohám, s prosbami drásavých zpovědí, slz, nářků toužebně klečet před vámi… VY_32_INOVACE_584

(Taťjanin dopis Oněginovi) Píšu vám - co víc? Píšu já vám. Co na tom slova pozmění? Vím, sama si tím přivolávám trest - vaše opovržení. Jestli však sebemenší závan lítosti probudí váš cit, ten nemůže mě zatratit. Všechno by, věřte, ve mně spalo, nikdy bych vám s tou bezmocí, s tou hanbou nešla na oči, mít naději, a třebas malou, že občas, aspoň tu a tam projížďka zavede vás k nám, že vaše tvář, váš hlas v mém světě mihne se, a že pak jen vás budu mít v srdci po ten čas, než zase znova přijdete… VY_32_INOVACE_584

Úkoly k výchozímu textu 1. Zařaď text k literárnímu druhu, lit. formě a lit. žánru. Vše na základě ukázky charakterizuj. 2. Na základě přečtené knihy zařaď úryvky do kontextu celého díla Evžen Oněgin. 3. Převyprávěj děj. 4. Jaké jsou hlavní postavy? Vyjmenuj je a poté na základě četby charakterizuj tyto postavy. 5. Jaké je téma a hlavní myšlenka? 6. Zařaď dílo Evžen Oněgin do literárně historického kontextu. 7. Charakterizuj jazykovou stránku díla. 8. Co mají společného oba dopisy mezi hlavními hrdiny? VY_32_INOVACE_584

Řešení úkolů k výchozímu textu 1. Lit. druh: lyrika-epika, lit. forma: poezie, lit. žánr: veršovaný román. 2. Taťjána píše Oněginovi milostný dopis na začátku románu, Oněgin píše milostný dopis Taťjáně ke konci románu, Oněgin zastřelí Vladimíra Lenského při souboji o čest. 3. Oněgin přijíždí na venkov, kde zdědil po svém strýci vilu, seznámí se s V. Lenským, který ho přivádí do rodiny Larinových, kde poznává Olgu a Taťjánu, která mu později vyznává lásku, ale on ji neopětuje. Při souboji zastřelí V. Lenského, odjíždí do Petrohradu. Po několika letech znovu potkává Taťjánu, která je provdaná za jiného muže. Oněgin jí vyzná lásku, ona mu řekne, že i přesto, že ho stále miluje, tak ale neopustí svého muže. 4. E. Oněgin, V. Lenský, Olga a Taťjána Larinových 5. Nešťastná a nenaplněná láska 6. Období romantismu, 1. polovina 19. století 7. Veršované dílo, archaismy, inverze, metafory atd. 8. Je to vyjádření citů mezi Oněginem a Taťjánou. VY_32_INOVACE_584

PUŠKIN, Alexandr Sergejevič. Evžen Oněgin [online]. ODEON, PRAHA 1987. Zdroje PUŠKIN, Alexandr Sergejevič. Evžen Oněgin [online]. ODEON, PRAHA 1987. http://www.sesity.net/elektronicka-knihovna/Evzen-Onnegin.pdf Další citační údaje (ISBN knihy) nebylo možné zjistit. VY_32_INOVACE_584