Geologický Vývoj Karpat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Evropa-jeden ze světadílů
Evropa Soutěž RISK Zdroje obrázků Pokračovat Pravidla
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Maďarsko Aleš Jůn.
Vývoj Karpat.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Geologická mapa ČR na našem území 2 stavební jednotky:
Polsko Eliška Pokorná.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
Moravskoslezský kraj.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
SLOVENSKO Martin VRZALA.
Opakování – přírodní poměry ČR
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vnější západní Karpaty
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Geologický vývoj Karpat
MORAVA.
Krkonoše Robin Plch IX.A
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Česká republika Geologický vývoj
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR 8. ročník.
Vnější západní Karpaty jsou tvořeny druhohorními až třetihorními mořskými uloženinami pískovců a jílovců často s výrazným, mnohonásobně se střídajícím.
STŘEDNÍ EVROPA Jan Dušek.
Př_163_Geologie_Západní Karpaty
PŘÍRODNÍ HRANICI MEZI RUMUNSKEM A BULHARSKEM TVOŘÍ PŘEVÁŽNĚ
Rozmanitost reliéfu v ČR
Vývoj Karpat.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Vnější.
Vývoj Karpat.
RUMUNSKO.
RAKOUSKO Martin VRZALA.
Tatry – Slovensko Majda Škrlová 3.A.
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
SLOVENSKO VLAJKA ZNAK.
Ročníková práce Dostálová Kateřina 3.a.
Česká republika Geologie
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_06 Název materiáluZápadní.
Geomorfologie Slovenské republiky Slovenská republika v EvropěSlovenská republika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_03_Slovensko Téma:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Evropa – povrch.
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Geologický vývoj a stavba české republiky
Povrch - Geomorfologie
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
GEOMORFOLOGICKÉ ČLENĚNÍ ČR 5
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
VIZOVICKÁ VRCHOVINA.
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Alpy Vytvořili: Filip Ozga a Erik Šamša. Základní informace Nejvyšší bod m.n.m. (Mont Blanc) Délka km Rozloha km² Světadíl- Evropa.
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
VELKÁ PÍSMENA světadíly, země, území a vodstvo, hory, pohoří, nížiny
Změř na mapě ČR přímé vzdálenosti:
Obecná charakteristika kontinentu
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Rozmanitost reliéfu v ČR Zakreslit diagram do obrysu ČR
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Tomáš Trávníček.  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní.
Česká republika
Transkript prezentace:

Geologický Vývoj Karpat

Základní informace Karpat Nejvyšší bod: Gerlachovský štít (2 655 m)‏ Délka: 1 500 km Rozloha: 210 000 km² Světadíl: Evropa Státy: Rakousko Česko Slovensko Polsko Ukrajina Maďarsko Rumunsko Srbsko Povodí: Dunaj, Odra, Visla, Dněstr

Obecně o Karpatech Soubor pásemných pohoří ve střední a východní Evropě. Součást eurasijských vrásných pohoří, ve velkém oblouku od Vídně až za Dunaj (širší okolí Železných vrat). Byly vrásněny koncem druhohor a ve třetihorách, ve čtvrtohorách byly zčásti zaledněny (katy, morény, jezera). Obvykle se dělí na vnější pásmo flyšové a dvě útesová, převážně vápencová, na ústřední jaderná pohoří (krystalinikum) a vyvřelé pásmo vnitřní

Nejvyšší je Gerlachovský štít, 2655 m n.m. Podélně se Karpaty dělí na Západní (po Kurovské sedlo), Východní (po průsmyk Predeal v Rumunsku) a Jižní (za Dunaj do Jugoslávie). Na území Slovenské republiky je většina Západních Karpat (Vnútorné Východné Karpaty a Vonkajšie Východné Karpaty). Horské části Karpat jsou zalesněné, místy jsou horské alpské louky. Od nejstarších dob jsou známé těžbou rud (rudy železa, barevných kovů), uhlí, ropy a zemního plynu, stavebních hmot. Gerlachovský štít

Dělení Karpat Dle geomorfologické dělení jsou Karpaty geomorfologickým subsystémem Alpsko-himalájského. Tradičně se dělí na tři geomorfologické provincie – Západní, Východní a Jižní Karpaty. Hranici mezi Západními a Východními Karpatami tvoří Kurovské neboli Tyličské sedlo (polsky Przelecz Tylicka) ležící ve výšce 683 m n.m. na slovensko-polské hranici. Hranice leží na spojnici měst Bardejov na Slovensku a Nowy Sacz v Polsku. Hranice mezi Východními a Jižními Karpatami leží v rumunském průsmyku Predeal (1 033 m n.m.) na spojnici města Brasov na severu a údolím řeky Prahova na jihu.

Hlavní části Karpat Vnější Západní Karpaty Vnitřní Západní Karpaty Vnější Východní Karpaty Vnitřní Východní Karpaty Jižní Karpaty Rumunské Západní Karpaty Transylvánská vysočina Srbské Karpaty

Karpaty ve státech Rumunsko – 55 % rozlohy Karpat leží v Rumunsku Slovensko – 17 % Ukrajina – 11 % Polsko – 10 % Maďarsko – 4 % Česko – 3 % Rakousko – méně než 1 %

České Karpaty Bílé Karpaty Hostýnské Vrchy Moravskoslezské Beskydy Chřiby Podbeskydská pahorkatina Jablunkovské Mezihoří Slezské Beskydy Javorníky

Karpaty ekologického z hlediska Biotopy V oblasti Karpat se nacházejí významné odlehlé plochy s malým zalidněním, kde se nacházejí neocenitelné plochy s jedinečnými původními biotopy. Žijí zde třeba velké šelmy. Fauna Medvěd hnědý - 8000 kusů Vlk evropský - 4000 kusů Rys ostrovid Vydra říční

Vypracoval: Patrik Bejcek Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Karpaty