Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká republika Geologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká republika Geologie"— Transkript prezentace:

1 Česká republika Geologie
Jan Dušek

2 GEOLOGICKÁ MAPA ČESKÉ REPUBLIKY
Pestrobarevná mozaika Pestrost barev na mapě je dána pestrostí geologických poměrů naší země

3 GEOLOGICKÁ MAPA ČESKÉ REPUBLIKY
? Vyhledejte na geologické mapě, jak jsou znázorněné: neogén paleogén křída

4 GEOLOGICKÁ MAPA ČESKÉ REPUBLIKY
? Vyhledejte na geologické mapě, co vyjadřují: červené plochy fialové plochy ? Která pohoří jsou jimi například tvořená?

5 GEOLOGICKÁ MAPA ČESKÉ REPUBLIKY
? Co vyjadřují barvy v geologické mapě? Rozdíly v geologickém vývoji, stáří, stavbě a horninovém složení jednotlivých částí.

6 GEOLOGICKÁ MAPA ČESKÉ REPUBLIKY
Základní geologické celky ? Vyhledejte na mapě města: Znojmo, Brno, Vyškov, Přerov, Ostrava Spojíte-li pomyslně tato města mezi sebou, vznikne linie, která rozděluje Českou republiku na dvě části: Český masiv a Západní Karpaty

7 GEOLOGIE ČESKÉ REPUBLIKY
Hlavní rozdíly mezi geologickými celky ? Porovnejte plošné rozšíření obou celků na území České republiky:

8 GEOLOGIE ČESKÉ REPUBLIKY
Hlavní rozdíly mezi geologickými celky ? Který z celků má pestřejší horninové složení? Český masiv. V něm jsou zastoupené všechny typy hornin různého stáří. Západní Karpaty jsou na našem území poměrně jednotvárného složení. Hlavní horninou je zde flyš.

9 GEOLOGIE ČESKÉ REPUBLIKY
Hlavní rozdíly mezi geologickými celky ? Co je to flyš? Slovem flyš označují geologové rytmické střídání slepenců, pískovců a jílovců v mnoha vrstvách nad sebou. Podle flyše se soustava pohoří na východě ČR nazývá flyšové pásmo.

10 GEOLOGIE ČESKÉ REPUBLIKY
Hlavní rozdíly mezi geologickými celky ? Která pohoří jsou součástí flyšového pásma Západních Karpat? Například Beskydy, Javorníky, Hostýnské vrchy, Bílé Karpaty, Chřiby a Ždánický les.

11 GEOLOGIE ČESKÉ REPUBLIKY
Hlavní rozdíly mezi geologickými celky ? Která vrásnění probíhala v prvohorách? Kaledonské vrásnění ve starších prvohorách a hercynské vrásnění v mladších prvohorách. ? Jak se nazývá zatím nejmladší vrásnění a kdy probíhalo? Alpínsko – himalájské vrásnění, jehož hlavní fáze probíhaly v druhohorách a třetihorách.

12 GEOLOGIE ČESKÉ REPUBLIKY
Hlavní rozdíly mezi geologickými celky ? Porovnejte spolu Jizerské hory a Vysoké Tatry, dvě pohoří tvořená žulami. V čem se obě pohoří liší a proč?

13 GEOLOGIE ČESKÉ REPUBLIKY
Hlavní rozdíly mezi geologickými celky JIZERSKÉ HORY součást Českého masivu vznik hercynským vrásněním v mladších prvohorách zarovnaný reliéf s táhlými hřbety a plošinami

14 GEOLOGIE ČESKÉ REPUBLIKY
Hlavní rozdíly mezi geologickými celky VYSOKÉ TATRY součást Západních Karpat vznik alpínským vrásněním v druhohorách a třetihorách málo zarovnaný reliéf s ostrými štíty a hlubokými údolími

15 GEOLOGIE ČESKÉ REPUBLIKY
SHRNUTÍ Hlavní rozdíly mezi geologickými celky ČESKÝ MASIV ZÁPADNÍ KARPATY stáří starší mladší hlavní vrásnění hercynské alpínské plošné rozšíření větší menší pestrost hornin výrazně pestřejší jednotvárnější reliéf zarovnanější méně zarovnaný


Stáhnout ppt "Česká republika Geologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google