Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Geologický vývoj České vysočiny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Geologický vývoj České vysočiny"— Transkript prezentace:

1 Geologický vývoj České vysočiny

2 Území ČR se geologicky dělí na dva celky
Česká vysočina /masiv/ - starší - Čechy Karpaty – mladší - Morava Tato prezentace se dále zabývá pouze Českou vysočinou.

3 PRAHORY A STAROHORY Utvářela se zemská kůra, horotvorné pohyby,vulkanismus a přeměna hornin. Naše území též zalilo moře / Železné hory, Barrandien/ – usazené horniny. Tyto děje se různě opakovaly a prolínaly.

4 PRVOHORY Českou vysočinu postihuje Kaledonské vrásnění - přeměna hornin, vulkanismus. Přes střední Čechy se převalilo moře - sedimentace. Hercynské vrásnění - vznik velehor - žulové plutony zpevňují masiv v blok. V pánvích vzniká černé uhlí /vlhké teplé klima/.

5 DRUHOHORY Vrcholí započaté zarovnávání hercynských pohoří. ČM klesá - Česká tabule zalita mořem /pískovce, jílovce/. Vznik jihočeských pánví /zdvih okrajů/. Na jejich místě později zakládány rybníky.

6 TŘETIHORY Alpinským vrásněním zpevněný ČM rozlámán na kry. Vznik tří zlomů. Okrajová, původem hercynská pohoří se nárazem zvedají. Na zlomech se objevuje vulkanismus /České středohoří/. V pánvích se vytváří jezera - hnědé uhlí.

7 ČTVRTOHORY Poslední vulkanismus - Komorní hůrka. Zarovnávání reliéfu.
Pronikání pevninského ledovce ze Skandinávie - Moravskou branou. Horský ledovec - Krkonoše, Šumava. Tvoří se současná podoba pohoří a říční sítě u nás.


Stáhnout ppt "Geologický vývoj České vysočiny"

Podobné prezentace


Reklamy Google