SLOVNÍ DRUHY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

HOW MUCH CHEESE HAVE YOU GOT? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuzsková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Savana Obr. 1 – Savana – Gambie
Opakování.
PETS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Rita Náplavová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
POVRCH KVÁDRU - VÝPOČET
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
Slovní druhy přehled.
Puzzle – jehličnaté stromy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_008_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
PŘIŘAĎ FOTOGRAFII K OBRÁZKU aktivita
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_496_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
Oběh vody Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Hypertextové odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain – na
FAKTORIÁL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Všude samá voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Český jazyk – 2. ročník „Slovní druhy“
ČÍSLOVKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SLOVNÍ DRUHY Podstatná jména pro druháky Podstatná jména Vlastní jména
Před, za, pod, nad aktivita
Rozvíjející větné členy - opakování -
Dobře se podívej na obrázky v horní řadě.
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Tvarosloví – slovní druhy
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
S LOVNÍ DRUHY – 6. ROČ. Mgr. Jablečníková J. - ZŠ Horní Slavkov číslo šablony III/2 VY_32_INOVACE_83_SLOVNÍ DRUHY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
VY_32_INOVACE_26_Slovni_druhy_uvod Jazyk a jazyková komunikace
Základní škola Bylany, okres Kolín
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY
SLOVNÍ DRUHY číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PREPOSITIONS of PLACE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Na které písmenko začíná obrázek?
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Transkript prezentace:

SLOVNÍ DRUHY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Slovní druhy PODSTATNÁ JMÉNA PŘÍDAVNÁ JMÉNA ZÁJMENA ČÍSLOVKY SLOVESA PŘÍSLOVCE PŘEDLOŽKY SPOJKY ČÁSTICE CITOSLOVCE OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

1. PODSTATNÁ JMÉNA PODSTATNÁ JMÉNA JSOU: názvy a jména osob (tatínek, Anička, instalatér, baba Jaga…) názvy a jména zvířat a rostlin (pes, husa, Azor, kopretina…) názvy věcí (tužka, letadlo, hrnek, sešit, lyže…) názvy vlastností (pravdomluvnost, odvaha, odvážnost…) názvy činností (plavání, psaní, spaní, chrápání…) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘÍDAVNÁ JMÉNA JSOU SLOVA, KTERÁ VYJADŘUJÍ: (jaký?, který?) vlastnosti podstatných jmen (vlastnosti osob, zvířat, rostlin, věcí) (modrý, velký, smutný, škodolibá, mladé, skákající…) A KTERÁ URČUJÍ: (čí?) čí osoby, zvířata, rostliny nebo věci jsou (Terezčin, maminčino, bratrova, psí, sloní…) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3. ZÁJMENA ZÁJMENA JSOU SLOVA, KTERÁ MOHOU ZASTUPOVAT PODSTATNÁ A PŘÍDAVNÁ JMÉNA: on tenhle jeho kdo? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 5

4. ČÍSLOVKY ČÍSLOVKY JSOU SLOVA, KTERÁ VYJADŘUJÍ POČET: Kolik? sto, tři sta padesát jedna, 29… Kolikátý? pátý, třicátá druhá, sedmé… Kolikery? Kolikerý? patery, dvoje, několikery Kolikrát? třikrát, stokrát, milionkrát Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5. SLOVESA SLOVESA JSOU SLOVA, KTERÁ VYJADŘUJÍ DĚJ (VYJADŘUJÍ TO, ŽE NĚKDO NĚCO DĚLÁ): směje se píší spí plave šplhá Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6. PŘÍSLOVCE hezky, mladě, zeleně, česky PŘÍSLOVCE JSOU SLOVA, KTERÁ VYJADŘUJÍ OKOLNOSTI, ZA NICHŽ PROBÍHÁ DĚJ, A BLIŽŠÍ OKOLNOSTI VLASTNOSTÍ. PTÁME SE: Kde? Odkud? Kudy? Kam? příslovce místa tady, doprava, shora, tam, kolem, někde, blízko… Kdy? Odkdy? Dokdy? příslovce času včera, často, teď, odteď, pozítří Jak? příslovce způsobu hezky, mladě, zeleně, česky Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7. PŘEDLOŽKY PŘEDLOŽKY JSOU „ROHOŽKOU“ PŘED: podstatnými jmény na stole, pod domem, za střechou, u Tomáše zájmeny pro ni, u tebe, k němu, o nich, o čem číslovkami v deset Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8. SPOJKY a nebo SPOJKY SPOJUJÍ: slova věty (jednotlivé věty v souvětí) Např.: Zůstal jsem doma, protože venku bylo ošklivé počasí. Zůstal jsem doma, abych nezmokl. a nebo Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9. ČÁSTICE ČÁSTICE UVOZUJÍ VĚTY: kéž, ať, nechť, prý NĚKDY MOHOU BÝT ČÁSTICE I UVNITŘ VĚTY: Maminka říkala, že prý za 36 dní přijde Ježíšek! Ať přestane pršet! Ať mi dá už maminka najíst! Kéž bych už uměl mluvit! … Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10. CITOSLOVCE VYJADŘUJÍ CITY, NÁLADY, VÝZVY: Např.: jé, au, jů, ach, fuj… NAPODOBUJÍ HLASY A ZVUKY: Např.: crrrr, bum, bác, mňau, bú… haló jupí, hurá pssst Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Použitá literatura a obrázky ČECHURA, R., HORÁČKOVÁ, M., STAUDKOVÁ, H. Český jazyk pro 4. ročník. 1996. 159 s. Obrázek Letadla [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí publicdomain - z WWW: http://wikipedia.org/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jal.747.newcolours.arp.750pix.jpg  Obrázek Psa [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bangkaew_Dog.jpg  Obrázek Tandemový seskok [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:US_Navy_080801-A-1528S-030_he_Command_Master_Chief_of_Pre- Commissioning_Unit_George_H.W._Bush_(CVN_77),_Jon_D._Port,_dives_tandem_with_the_Army's_Golden_Knights_par achute_team.jpg Obrázek Spící voják [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soldier_Sleep.jpg Obrázek Baba Jaga [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Баба_Яга_1.jpg Obrázek Slona [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:African-Asian-Elephants.png Obrázek Klokana [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kangaroo.jpg Obrázek Baby [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Infant_looking_at_shiny_object.jpg Obrázek Kluka [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW:  http://pdclipart.org http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=84&pos=31 Obrázek Myši [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:House_mouse.jpg Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 13

Obrázek Chlapce s dalekohledem [online]. [cit. 2009-12-18] Obrázek Chlapce s dalekohledem [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:  http:// wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boy-with-binoculars.png Obrázek Question Smiley [online]. [cit. 2009-12-18. Dostupné pod licencí Creatiev Commons - z WWW: http://www.clker.com http://www.clker.com/clipart-4257.html Obrázek Uncle Sam [online. [cit. 2009-12-18. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: http://www.wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uncle_Sam_%28pointing_finger%29.jpg Obrázek Vojáci [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:US_ARMY_AFRICA_NF10_0015.jpg Obrázek LrSocks [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: http://www.wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LrSocks.jpg Obrázek psaní [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:An_Afghan_student_takes_copious_notes.jpg Obrázek A Child Sleeping [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí public domain- z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_Child_Sleeping.jpg Obrázek Lenochoda [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons- z WWW: http://wikimedia.org/ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/471_Faultier.JPG Obrázek Smějící se kůň [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:  http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Equine_joke.jpg Obrázek Plavání [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:28hobby1.jpg Obrázek Šipka [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Larr.png Obrázek Hodiny [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uhrzeit-13.00.png Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Obrázek Otázka [online]. [cit. 2009-12-18] Obrázek Otázka [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Male-question.svg Obrázek Předložky [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: http://wikipedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mat-0001.jpg Obrázek Hrušek [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí publicdomain - z WWW: http://wikipedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pears.jpg Obrázek Jablek [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jonagold_apple.jpg Obrázek Déšť [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rain_Dance.jpg Obrázek Praying hands [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: http://www.pdclipart.org http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=15 Obrázek Phone call [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: http://wikimedia.org/http://commons.wikimedia.org/wiki/File:US_Navy_021225-N-3188P- 001_special_holiday_phone_call_from_the_Commander_in_Chief,_President_George_W._Bush.jpg Obrázek Goal celebrate [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Goal_celebrate.jpg Obrázek Silence [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pictogramm_silence.svg Obrázek Sennenhund [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gro%C3%9Fer_Schweizer_Sennenhund.jpg Obrázek Nieghbours Siamese [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Neighbours_Siamese.jpg Obrázek Goats Go Inspecting [online]. [cit. 2009-12-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: http://wikimedia.org/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Goats_Go_Inspecting..jpg