Walter Schorge Digitalizace jako součást procesu poskytování informačních služeb Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2009 2.12.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITALIZACE DOKUMENTŮ NA PRAŽSKÉ SPRÁVĚ SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Advertisements

Enterprise řešení pro elektronický podpis VerisignIT
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
DIGITÁLNÍ MAPOVÝ ARCHIV -moderní přístup k informacím (archiv ČGS) Alena Čejchanová Klára Jančová Archiv České geologické služby.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Podnikové informační systémy úvod
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Pravidelné zálohování dat
Krajská digitalizační jednotka Kraje Vysočina
Projekt MEMORIA MEMORIAE MUNDI SERIES BOHEMICA databáze MANUSCRIPTORIUM Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o.
Oběh dokumentů v návaznosti na rozpočet
FOTOARCHIV ČGS Pavel Bokr Tamara Sidorinová geology
Datové schránky ve velké společnosti SharePoint partenrská konference Microsoft Pavel Salava Mainstream technologies,
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Přínosy projektu „Vybudování jádra a realizace systému vzdělávání pro Středisko informací a vzdělávání v elektronickém zdravotnictví“ CZ.2.17 /
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
1 Digitální archiv - součást cesty k řízení znalostí v muzeu Walter Schorge Národní technické muzeum v Praze.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Architektura ukládání digitálních dokumentů spravovaných v systémech spisové služby vedených v elektronické podobě technická specifikace negarantovaného.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Digitalizace a archivace dokumentů státní sociální podpory
Informační kulturní portál
Pracoviště pro dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě (digitální archiv)‏
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Digitalizace a ukládání Zpracoval: Jiří Hošek Datum:
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Za okamžik začínáme. Co nás dnes čeká Kdo jsme Jak a s čím jsme začínali Co obnáší digitalizace a archivace doc. Analýza Formáty Souvislosti Struktura.
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Spisová a archivní služba (SAS) – pořádek v písemnostech a dokumentech.
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
© Ing. V. Šebek, CSc. Řízení projektů a podnikových procesů 1/9 9. Tvorba modelů v procesně řízeném podniku  Způsoby modelování  Základní postupy a role.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Krajská digitální spisovna Vazby mezi projekty 2 Vysvětlivky: TCK … Technologické centrum kraje eSpS … Elektronická spisová služba DUD …
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Národní digitální knihovna
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
Digitální knihovna, systém pro tvorbu, archivaci a zpřístupňování digitálních dokumentů Jiří Polišenský.
1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.
PhDr. Libor Blažek. Digitalizace v archivech obecně Využitelnost ochrana fyzického stavu nejohroženějších archiválií, možnost lepšího zpřístupnění nejvyužívanějších.
Odbor digitálních fondů Zuzana Kvašová,
FONS GALEN Daniel Petričko PRACOVNĚ LÉKAŘSKÁ SLUŽBA Daniel Petričko.
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
1 Výdejní aplikace pro územně analytické podklady České geologické služby Vít Štrupl.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4)
Místní akční plán vzdělávání MČ Praha 3
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Jak jsme na Slovensku prováděli “audit” Centrálneho dátového archívu podle ISO Zdeněk Hruška Moravská zemská knihovna v Brně.
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Transkript prezentace:

Walter Schorge Digitalizace jako součást procesu poskytování informačních služeb Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě

2 Obsah příspěvku Digitalizační pracoviště v NTM Ukládání dat – zkušenosti a změny Digitalizace? A co dál? Průběh práce aneb naše workflow Poskytované služby Vzdělávací aktivity

3 Digitalizační pracoviště v NTM Počátky digitalizace v NTM v 2. polovině 90. let – účelová digitalizace, data nebyla systematicky uchovávána V roce 2002 první profesionální technické vybavení, první zaměstnanec - specialista Snaha o zpřístupnění uchovávaných materiálů a ochranu originálů

4 Co digitalizujeme Historické fotografie (pozitivy, skleněné negativy) Plány, technické výkresy Plakáty Firemní tisky Dobové písemnosti Mapy, mapové atlasy Knihy, časopisy Začínáme s audiovizuálními záznamy

5 Ukládání dat – zkušenosti a změny Počáteční praxe (před cca 10 lety): předávání datových nosičů do správy držiteli originálu –Chyběl celkový přehled –Neprofesionální správa, ztráty nosičů nebo dat –Velmi brzy přehodnoceno Centrální správa nosičů CD, DVD, později pásek SDLT – dosavadní praxe –Zamezili jsme ztrátám –Procesně a časově náročné (periodické kontroly nosičů) –Přístupnost vázána na zaměstnance pracoviště

6

7 Ukládání dat – zkušenosti a změny II Začátek nové etapy – přelom 2009/2010 –Konec CD a DVD na digitalizačním pracovišti –Konec manuální manipulace s datovými nosiči –Převážně automatický systém ukládání dat –On-line přístup k datům – obrazům v nejvyšším rozlišení –Péči o data přebírají informatici

8 Diskové pole – náhrada ks DVD nebo ks CD

9 Digitalizace? A co dál? Digitalizací proces nekončí, ale začíná! Samotné skenování představuje jen menší část prováděné práce Digitalizaci objektu provází vytváření metadat (technických, popisných a administrativních) Digitalizace vytváří trvalý závazek – data nemůžeme na další desetiletí odložit do depozitáře, musíme o ně od chvíle jejich vzniku trvale pečovat Archivace informací v digitální podobě stojí mnohonásobně více, než v analogové podobě

10 Podíl činností v procesu poskytování informačních služeb spojených s digitalizací v NTM

11 Průběh práce aneb naše workflow Veškerá činnost digitalizačního pracoviště je vázána na elektronické objednávky v intranetovém systému NTM. Objednávka musí obsahovat popisná metadata o digitalizovaném objektu – Nově zavádíme vazbu mezi objednávkovým systémem a evidencí objektů (operátor již metadata nebude přepisovat / kopírovat do evidenčního systému) Po elektronickém schválení objednávky je objekt přijat na digitalizační pracoviště (u objednávek externích badatelů je do procesu zapojena účtárna – potvrzení úhrady za služby)

12 Průběh práce aneb naše workflow II V případě potřeby operátor zprostředkuje restaurátorský zásah na v restaurátorské dílně NTM (odstranění prachu, vyrovnání podložky apod.) Skenování se provádí v nejvyšším využitelném rozlišení – TIF, PNG Obrazy se ukládají bez úprav, případně upravená i neupravená verze Uložení výsledných dat (dosud off-line média, nově on-line úložiště). Objednavatel obdrží automaticky vygenerovaný e- mail s výzvou k vyzvednutí zakázky ze sdíleného disku (pro externí badatele zajišťuje služba v badatelně)

13 Průběh práce aneb naše workflow III Denní zálohování databází Periodická kontrola dat, u automatizovaných procesů kontrola správné funkce procesů Občasné „cvičení“ - simulace havárie a následné obnovy dat – Kolik práce si můžeme dovolit ztratit >> Četnost zálohování – Za jak dlouho musíme obnovit přístup k datům >> Technologie zálohování Průběžný další vývoj aplikací podle potřeb a změn procesů

14 Služby poskytované digitalizačním pracovištěm Profesionální digitalizace pro potřeby interních a externích zákazníků (odborní pracovníci muzea a externí badatelé) Postprodukce pro prezentační, publikační a výstavní účely Provozování institucionálního repozitáře (ukládání dat a metadat, trvalá péče o data, poskytování dat, vývoj nástrojů pro práci s daty a informacemi)

15 Vzdělávání Pracovníci digitalizace a informatiky se věnují též internímu vzdělávání – vedení kurzů pro kolegy z dalších oddělení v oblastech své činnosti Vzdělávání zlepšuje vzájemnou spolupráci a usnadňuje využívání informačních zdrojů a služeb digitalizace a informatiky V příštím roce se uvažuje o rozšíření nabídky workshopů i pro zájemce z jiných muzeí

16 Děkuji Vám za pozornost! Walter Schorge Národní technické muzeum walter.schorge (zavináč) ntm (tečka) cz