Stolpersteiny kameny zmizelých

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidice.
Advertisements

Osud Židů a Romů za protektorátu
Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
Byl jednou jeden mladý pár s chlapcem ve věku 12 let.
 židovský původ  dva bratři zemřeli v dětství, tři sestry zemřely v koncentračním táboře  narodil se na Starém Městě v Praze  se svým otcem nevycházel.
Byl postaven v roce 1909 Felixem Neumannem
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Využití znalostí ze zkoušek ECDL v projektovém dni.
Josef II. obdivovatel Fridricha II. pruského "selský císař„
Autor: Pokorná Martina
Nicolas Winton.
První císařovna.
Český spisovatel, novinář,
Karolina Světlá 8. ročník.
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Jak může válka zasáhnout obyčejné lidi? (ne vojáky)
Jagellonci v Čechách 7.ročník.
Školka.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (X. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Nebezpečí na internetu
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nicholas Winton * 19.května 1909 Jarošová.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Karel Toman Anarchistický buřič.
Antisemitismus historické předpoklady. Možná periodizace Nábožensky orientovaný antisemitismus Antisemitismus 19.století 20. století – šoa Antisemitismus.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
VY_32_INOVACE_1D.9.10 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Slečna katechetka Petra vstupuje do kláštera klarisek Je sobota a několik mladých lidí z různých míst Moravy se sjíždí do Brna –Soběšic. A ptáte.
Marie Majerová 9. ročník.
VYPRACOVAL: Jan Mrkvica VEDOUCÍ PRÁCE: Mgr. Luděk Páleník 2014/2015
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
DUM I. / 13. pohlednice Bc. Zdeněk Klíma. Pohlednice.
MÝMA OČIMA ADÉLA ŠÍPKOVÁ STUDENTKA PRVNÍHO ROČNÍKU ANGLIE- 2002/ ŠKOLNÍ ZÁJEZD.
Téma: Nejoblíbenější školní aktivita Zpracovala: Kristýna Veverková Třída: 2.A Střední škola diplomacie a veřejné správy.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
Narodila se v roce 1926 Daniel Brandl a Michael Verner.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_Vl.4.r.
 narodila se 3. dubna 1928 ve Stonařově  celá rodina Schebestových byla německé národnosti  rodiče a dvě dcery hospodařili na statku  Hermina navštěvovala.
VY_32_INOVACE_Lul_II_14 Zdenka Fantlová Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
9 LET PROŽITÝCH NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE. 1. TŘÍDA Všechno začalo jednou ráno, když nás rodiče poprvé dovedli do školy. Tím dnem začala naše devítiletá docházka.
Příběhy našich sousedů. Josef Očenášek Narodil se 3. května 1925 Jeho otec byl legionář, který bojoval v první světové válce Vystudoval lesnickou školu.
Jiří Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě. (88 let) Je kanadský podnikatel českého původu.
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Hostinec U Zlaté Prahy Rodina Schückova z Bobrové
VY_32_INOVACE_Lul_II_15 Helga Weissová - Hošková
Domov Domov je tam, kde….
Byl jednou jeden mladý pár s chlapcem ve věku 12 let.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Arnošt Lustig (1926 – 2011). Arnošt Lustig (1926 – 2011)
PaedDr. Šárka Kindlová září 2011 DUM třída Naše město
VY_32_INOVACE_Lul_II_04 Děti a mládež v ghettu
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Druhá světová válka KVÍZ. Druhá světová válka KVÍZ.
Královské město Rakovník
Česko-německo-židovské soužití v Brně
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
První císařovna.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Transkript prezentace:

Stolpersteiny kameny zmizelých Destičky v dlažbě se jmény obětí holocaustu v Krnově

Synagoga

Přejdeme k druhému místu – jen přes ulici pár desítek metrů

Třetím místem je o pár desítek metrů dál budova pošty – položení kamenů 16.9.2014

Čtvrtým místem je Hlavní náměstí před Městskou kavárnou Původní domy již neexistují

Páté místo je až u vlakového nádraží na Mikulášské

V červenci 2013 byly kameny zasazeny do dlažby

Historický pohled na místa

A jeden příběh jsme 2 roky dokumentovali a dočkali se i setkání

Příběh rodiny Langshurovy Projekt Zmizelí sousedé žáků 7. třídy Krnov v roce 2005 Objevili jsme příběh člověka, který se před holocaustem zachránil a přesto je jeho obětí. V mládí přišel o domov a oba milující rodiče. A tento příběh jsme si vybrali i díky kontaktu na pana Langshura a jeho ochoty s námi spolupracovat.

Pan Sigmund Langshur Narodil se 8.6 1884 v Poběžovicích. Byl váženým profesorem krnovského Gymnázia. Vyučoval německou literaturu, francouzštinu a angličtinu.

Pan Sigmund Langshur Profesor Sigmund Langshur na školním výletě

Paní Erna Langshur Erna Kohn se narodila 3.2. 1890 v Krnově (Jägerndorf). Se Sigmundem Langshurem se seznámila při výuce angličtiny.

Hugo Langshur Jediný milovaný syn manželů Langshurových. Narodil se 15.12.1921

Šťastná rodina Fotka rodiny z roku 1925

Dům, ve kterém bydleli Bydleli v domě č. 30 na Horním náměstí přímo naproti městské kavárny. Většina domů na Horním náměstí (dnes už neexistující části Hlavního náměstí) byla úzká a dvoupodlažní, v přízemí měly prodejní prostory. V jejich domě to byl hostinec. Další snímek ukazuje dům na historické fotce proti Městské kavárně

Hugo Langshur ve školním věku Nadaný Hugo Langshur v letech 1927-1932 chodil na chlapeckou měšťanskou školu na Dvořákově okruhu, v jejíž budově je nyní naše základní škola.

Hugo se svým otcem

Pan Hugo Langshur byl velmi dobrým žákem, jak dokládá jeho vysvědčení z roku 1932

Edit Schmerler Kamarádka pana Huga Langshura (vlevo). Jak nám psal v dopisech, jeho první láska. Narodila se roku 1924 a zemřela roku 1943 v Osvětimi-Březince.

Edit Schmerler Místo v lavicích krnovské synagogy pro E. Schmerler zamluvili žáci naší školy. Přispějí na ni sbírkou a symbolicky tak vzpomenou na všechny oběti šoa.

Herbert Hugo Langshur V květnu 1938 jej poslali rodiče k sestře jeho matky do Londýna. Bylo mu 16 let. S rodiči se již nesetkal Za druhé sv. války bojoval v britském vojsku proti nacismu a za svobodu Evropy.

Osud rodičů Huga Langshura Erna a Sigmund Langshurovi po Mnichovské dohodě roku 1938 opustili Krnov (který byl přičleněn k Německu) a odstěhovali se do Olomouce ke známým.

Osud rodičů Huga Langshura Foto z roku 1939

Dopisy otce a matky Hugovi Úryvek z dopisu 1.7.1942 před odsunem rodičů z Olomouce do Terezína: Můj drahý Herbi, Tyto řádky plné lásky a loučení Ti píšeme v předvečer našeho povinného odsunu. Odsun z našeho exilu, který se nám stal určitým druhým domovem a který byl domovem tisíci ubohých duší …

Dopisy otce a matky Hugovi

Osud rodičů Huga Langshura Z Olomouce byli 8.7.1942 transportováni do Terezína transportem č. AAo. Z Terezína byli 28.7.1942 transportováni na východ byli do města Baranoviči ( město Polska, po roce 1939 zabráno SSSR, později židovské ghetto ) . Transport do města byl jediný a do tábora ani nedojel. Podle svědků se po válce zjistilo, že byli všichni lidé z transportu postříleni do hromadných hrobů.

Herbert Hugo Langshur dnes Roku 1951 se odstěhoval do Kanady, jelikož poválečná Anglie nebyla příliš prosperujícím místem. V Kanadě dnes žije ve městě Saint-Lambert v provincii Québec. Pan Langshur je podruhé ženatý. První manželka zemřela v roce 1977. Měli spolu tři děti.

Herbert Hugo Langshur dnes

Výsledky našeho projektu a jejich prezentace Diskuse v pořadu České televize Tykadlo na téma Holocaust očima dětí Dne 7.4.2006 vyšel o našem projektu čtyřstránkový článek v celostátních Lidových novinách Vytvoření panelu našeho projektu - bude slavnostně za přítomnosti pana Langshura 13.5.2006 představen na 1.ZŠ v Krnově

Setkání s panem Langshurem v Krnově 2006

Náš web o Zmizelých sousedech http://zmizeli-sousede-krnov.ic.cz/ (zatím ve výstavbě, původní zničil vir)

Námi vytvořený panel a metodika http://www.zmizeli-sousede.cz/pracestudentu/krnov.pdf http://www.zmizeli-sousede.cz/oprojektu/metodika_krnov.pdf

Články z tisku http://www.zmizeli-sousede.cz/novinky/nov_zprava07.html http://zpravy.idnes.cz/kanadsky-penzista-priblizil-skolakum-z-krnova-holokaust-pmj-/domaci.aspx?c=A080115_164741_studium_bar http://www.lidovky.cz/tebe-zajimaji-zidi-03w-/zpravy-domov.aspx?c=A060407_133758_ln_domov_svo

Reportáž České televize Videoreportáž České televize Týden v regionech 3.2.2007: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1183909575-tyden-v-regionech-ostrava/407231100212005/ čas reportáže 4 minuty 20 sekund: od 10. minuty 50. vteřiny – do 15. minuty 10. vteřiny