R. E. H. & druhé srovnání I. Earth First! & Sociální ekologie O Earth First! jsme si již něco řekli – každopádně v letech 1990/1991 prožívají velký úpadek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proměny českého environmentálního hnutí v letech Bohuslav Binka, FSS MU.
Advertisements

Politika, politické strany, politický pluralismus
Tři politické ekonomie sociálního státu
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Friedrich Fröbel ( ).
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Sociální konstruktivismus
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Problémy poválečného světa
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
Osvícenství.
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Environmentální etika
KOMUNISMUS Michal Hess.
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
Ekonomické dělení států světa
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Demokracie a její hodnoty
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
POLITOLOGIE TEST 12.
R. E. H. & Česká republika II. Nesehnutí /jaké bylo a jaké je, splňuje charakteristiku agresivního dogmatismu, splňuje charakteristiku radikálního zeleného.
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Funkce měst Jméno: Petra Příjmení: Havlíčková Třída: IX.
Politika Pavel Šuranský.
Euroskepticismus Skandinávský euroskepticismu. Historické souvislosti Absence u první vlny integračního procesu Absence u první vlny integračního procesu.
Krajina a životní prostředí
 Poválečná situace v Evropě a v USA  Ekonomický vzestup  Využití vědy a techniky Válka a ekonomický vývoj.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
R. E. H. & Česká republika III. Opakování Hnutí Duha (tendence a velké zlomy) /1997, 2003/ Nesehnutí (tendence a velké zlomy) /1997, 2002/ Ideové základy.
Vývoj počtu obyvatel Česka 1.s.v. krize odsun Němců Husákovy děti Sametová revoluce.
ERERI ERERI (Energy, Raw Materials and Environment - Research Infrastructure) : Výzkumná infrastruktura pro suroviny, energetiku a životní prostředí RNDr.
Základní principy geografického výzkumu
Environmentální etika
VY_32_INOVACE_51_18 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Politický systém Rakouska
Název politologie je složen z následujících slov:
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Euroskepticismus Euroskepticismus a spolupráce na evropské rovině.
Environmentální hnutí a etika
R. E. H. & první srovnání I. Radikální environmentální hnutí v USA Tři základní proudy: „velké“ organizace, Earth First! a další „deep ecology“ organizace,
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
OSN.
Stát Definice, funkce, typy.
E. O. & Česká republika II. Nesehnutí
Opakování národních dějin (1)
Hospodářská politika Téma č. 9: Realizace modelů intervencionistické koncepce v rámci vyspělých tržních ekonomik Petr Musil
ŠABLONA III/2 KONEC KOLONIÁLNÍCH ŘÍŠÍ Mgr. Lucie Opltová – 1
E. O. & první srovnání I. Radikální environmentální hnutí v USA
Vzdělání jako součást hodnotového zakotvení české společnosti
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

R. E. H. & druhé srovnání I. Earth First! & Sociální ekologie O Earth First! jsme si již něco řekli – každopádně v letech 1990/1991 prožívají velký úpadek – reprezentují to knihy jako je Dharma Gaia (vychází v Kalifornii), Deep Ecology (New York) a odchází od nich Dave Foreman Proběhne příklon EF! k sociální problémům a jistá anarchizace celého hnutí – k nám se dostávají již v této anarchizující podobě. V té době naopak vzrůstá význam sociální ekologie – čím byla a čím je sociální ekologie

R. E. H. & druhé srovnání II. Earth First! & Sociální ekologie Co však byla a je sociální ekologie U nás relativně neznámý pojem a po dlouhou dobu to i „environmentálnímu“ diskurzu vyhovuje Sociální ekologii reprezentuje především Murray Bookchin (1921), který je radikálním environmentalistou (ekologistou určitě ne). Má marxisticko-anarchistické kořeny – a myslí v termínech hegelovské školy.

R. E. H. & druhé srovnání III. Bookchinova sociální ekologie Je podložena velmi rozsáhlým konceptem filosoficko-historickým (ekologie svobody – Ecology of Freedom) : původní ideální stav – zničení tohoto vztahu nastolením mocenských struktur – logické posloupnost nárůstu mocenského ovládání – dnešek jako zlomová doba (stejné je to i u dalších myslitelů od Platóna po Marxe) – a libertarian municipalism jako „dobrý konec“.

R. E. H. & druhé srovnání IV. Bookchinova sociální ekologie Ničení životního prostředí je způsobeno kapitalismem, nikoliv počtem lidí, či jejich morální nedostatečností Pokud dokážeme zespodu vybudovat „alternativní“ společnosti libertariánského municipalismu promění se společnosti i věda a pak bude otevřena cesta nové vědě, která dokáže přírodu vylepšovat i spravovat. Zánik kapitalismu bude mocensko-osvícenský – revoluce je nutnou součástí tohoto přerodu.

R. E. H. & druhé srovnání V. Bookchinova sociální ekologie Bookchin velmi radikálně napadl hlubinné ekology i hnutí Earth First! v roce 1987 a od té doby jsou to ideový nepřátelé až do první poloviny 90. let. Co Bookchin kritizoval? Tři roviny hlubinné ekologie – rovinu teoretickou (ontologickou), rovinu cílů i rovinu mentálních východisek. V teoretické rovině je hlubinná ekologie vlastně (podle Bookchina) – odrazem Descartovského dualismu, v rovině cílů je důraz na divočinu a oddělenou civilizaci sebevražedná, v rovině mentality je důraz na emoce v naší době mimořádně problematický.

R. E. H. & druhé srovnání VI. Evropa – příklad Švédska a Dánska I. Opakování USA – Greenpeace, Earth First! & Grassroot A co Evropa? Švédsko (reálie) Přes všechny rozdíly já nám Švédsko v mnohém bližší než USA a radikální ekologické i environmetalisté se ve Švédsku potýkají s podobnými problémy „dovnitř“ hnutí. Ve Švédsku byla otevřenost vůči problematice životního prostředí relativně velmi vysoká v době, kdy se formovalo radikální hnutí, ovšem zároveň – stejně jako v České republice – byly relativně veliké síly, které proti vytvoření autonomního hnutí působily (stát, starší sociální hnutí, politické strany)

R. E. H. & druhé srovnání VII. Evropa – příklad Švédska a Dánska II. Švédské reálie – Švédsko založilo již na konci 19. století svůj rozvoj na těžbě nerostných surovin a těžbě dřeva, ovšem tento rozvoj byl záhy silně „zdozorován“ státem (první ochranářské agentury státu vznikají již v prvním desetiletí 20. století). Navíc se environmentálních témat hned po druhé světové válce chopili obě zásadní strany (sociální demokracie – ve dvacátém století bezkonkurenční vládní strana (ta v šedesátých letech) a strana středu (ta v sedmdesátých letech). Proto jsou environmentalisté Švédska vlastně méně vyhranění a slabší (ovšem v jakém smyslu) než environmentalisté např. ve Spojených státech. To vše se prohloubí ještě po neúspěchu ohledně referenda o jaderné energii v roce 1980, kdy se environmentalisté zprofesionalizují a rozpadají do menších hnutí. Podívejme se na celou historii ale podrobněji.

R. E. H. & druhé srovnání VIII. Evropa – příklad Švédska a Dánska III. Fáze probuzení ( ) Poválečné Švédsko je velmi úspěšnou zemí (díky kolaboraci a neutralitě). Úspěšný ekonomický rozvoj je kombinován se silným sociálním státem a relativně vysokou ekonomickou rovností. Dá se říci, že ve Švédsku vládl státem řízený kapitalistický systém (80% podniků v soukromých rukou, ale silná regulace státu ve všech oblastech). Na rozdíl od jiných států byl státní aparát Švédska schopen reagovat na sílící znečištění spojené s prudkým průmyslovým rozvojem.

R. E. H. & druhé srovnání IX. Evropa – příklad Švédska a Dánska IV. Fáze probuzení ( ) Od samého počátku „probuzení“ v 60. letech existovali tři kořeny environmentalismu: A. Vědecké ochranářství (nejvýznamnější reprezentant Rutger Sernander), které kladlo důraz na přístupu založeném na biologických znalostech B. Manažerský přístup, založený na dobrém zvládnutí technologií a distribuci „životního prostředí“. C. Radikální přístup (Elin Wagner – Vackarkloka, Harry Martinson, George Borgstrom)

R. E. H. & druhé srovnání X. Když Evropa – příklad Švédska a Dánska V. Fáze probuzení ( ) Ze všech tří právě zmíněných zdrojů měla nejslabší postavení právě radikální větev – švédská společnost jí v rámci své „umírněnosti“ neuznávala.

R. E. H. & druhé srovnání XI. Fáze ekologického aktivismu ( ) Spojují se radikálně levicové proudy spolu s ekologickým probuzením – boj proti válce ve Vietnamu & protiatomový aktivismus. Gillberg a MIGRI (zahrnující národní organizace environmentálních organizací) – Gillberg se stal do značné míry ikonou švédských zelených Nová forma politizace a odklon od levicových názorů – první ekologisté (ale Švédští)

R. E. H. & druhé srovnání XII. Protijaderné hnutí - ( ) Fáze zelené politiky a nového ekologismu – ( )