Historie výpočetní techniky, druhy počítačů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odtud vznikl název kalkulačka.
Advertisements

Informatika, základní pojmy
Počítač Název materiálu: VY_INOVACE_721_pocitac
VY_32_INOVACE_46_Software_PC. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Zjednodušená verze pro účely výuky na ZŠ.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Historie počítačů Historie o počítačích. Anna Lustyková 8.A.
Historie Počítacích strojů
Historie počítačových strojů Eliška Hartvichová 8.B.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Historie výpočetní techniky Druhy počítačů
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Operační systémy.
Operační systémy.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 2 Základy informatiky a výpočetní techniky 1.
Internetový prohlížeč
Chytrý telefon. * V českém překladu „chytrý telefon“ je mobilní telefon, který využívá pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci.
Tablety (mobilní zařízení)
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Maturitní téma č.5 Historie výpočetní techniky a druhy počítačů
Počítač a jeho složení.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Identifikátor materiálu: EU
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Apple Michaela Vodičková 5. A.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Smartphone – chytrý telefon Co se všechno naučíme??? Typy a.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Historie výpočetní techniky, druhy počítačů
Historie výpočetní techniky
IMac 27“ Martin Čollák. Obsah Výrobce HW – procesor – grafická karta a display – disk – komunikace SW Pohled uživatele.
T ABLET Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Historie výpočetní techniky od počítadla po počátek 20. století.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Název vzdělávacího materiálu:Typy počítačů Kód vzdělávacího.
Operační systémy Zpracovala Anna Macháčková.
Mobilní telefony a tablety
PC základní jednotka.
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
DRUHY POČÍTAČŮ Simona Korbová / 1.L.
Historie výpočetní techniky druhy počítačů
SW počítače - operační systém
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Operační systémy - úvod
SOFTWARE II Aplikační software.
HISTORIE POČÍTAČŮ I. VY_32_INOVACE_A3-01 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Operační systémy.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Transkript prezentace:

Historie výpočetní techniky, druhy počítačů Radka Kovářová 2. 3. 2015

Počitadla [Abacus] Jednoduchá mechanická pomůcka usnadňující výpočty. Nejdříve deska s počtářskými kaménky a vyznačenými sloupci. Později destička se žlábky nebo rámeček s kuličkami na tyčkách. Destička mohla být také nahrazena pouhými čarami vyznačenými v písku. Výpočet spočíval v přesouvání počtářských kaménků určitého řádu z jedné strany abaku na druhou. Druhy : Římský abakus Japonský abakus Ruské počítadlo

Ruské počítadlo Římský abakus Kuličkové počítadlo

Princip mechanické kalkulačky Roku 1885 se objevuje nová generace kalkulaček od švédského vynálezce žijícího v Rusku, Willigodta T. Odhnera. Tato konstrukce (patentovaná už v roce 1878) místo bubínku používá ozubení jehlové kolo. Výrobu převzalo množství továren a kalkulačka se vyráběla až do 70. let 20. století.

Děrnoštítková zařízení Číslicové stroje na zpracování informací, určené ke komplexní mechanizaci administrativních prací a technických výpočtů s použitím děrných štítků. Používaly se především pro řešení úloh, které byly charakterizovány velkým počtem opakování stejných operací. Dělení: Podle počtu sloupců : osmdesátisloupcové a devadesátisloupcové Celý proces zpracovávání děrných štítků byl prováděn soupravou strojů, kterou tvořil děrovač děrných štítků, přezkoušeč, třídič, opakovač, zakládač, popisovač, tabelátor a kalkulační děrovač. Počet a druh strojů v soupravě se měnil podle výrobce a stavu technologií.

Děrnoštítková zařízení

Babbageův analytický stroj Analytický stroj je návrh obecně použitelného mechanického počítače, který popsal anglický matematik Charles Babbage v roce 1837. Analytický stroj obsahoval aritmetickou jednotku, řídící tok s podmíněným větvením a cykly a integrovanou paměť. To činí z Babbageova analytického stroje první návrh obecně použitelného úplného počítače.

Babbageův analytický stroj

Vývoj základních osobních počítačů Apple - > Tato firma se specializuje na hardware a software. Jejich nejznámějšími produkty jsou: řada počítačů Mac, sada kapesních počítačů a MP3 přehrávačů iPod, chytrý telefon iPhone a tablet iPad. V počítačích Apple je operační systém OS X a dotyková zařízení jsou poháněna operačním systémem iOS. Dalším známým softwarem je program pro přehrávání a uspořádávání hudební kolekce; iTunes. Mezi další aplikace od firmy Apple se řadí sada kancelářského balíku iWork a sada na vytváření hudby, fotek a videí iLife.

Význam grafického uživatelského rozhraní Umožňuje ovládat počítač pomocí interaktivních grafických ovládacích prvků. Na monitoru počítače jsou zobrazena okna, ve kterých programy zobrazují svůj výstup. Uživatel používá klávesnici, myš a grafické vstupní prvky jako jsou menu, ikony, tlačítka, posuvníky, formuláře a podobně.

Druhy počítačů Superpočítač -> označení pro velmi výkonný počítač. Tyto přístroje mají enormní spotřebu v řádech desetitisíců watt. Při takovém elektronovém toku se i supravodivý materiál musí chladit na teploty −265 stupňů. Superpočítač má mít výkon minimálně desetinásobně vyšší výkon než běžně dostupný počítač, avšak za superpočítače jsou s jistou mírou nadsázky označovány i méně výkonná. Výkon superpočítačů je měřen v jednotkách FLOPS, přičemž se využívají její SI násobky, např. „TFLOPS“.

Mainframe -> je počítač používaný převážně velkými firmami pro kritické aplikace, často zahrnující zpracovávání velkých objemů dat. Většinou se jedná o sálové počítače, které byly konstruovány do enormních rozměrů v řádu místností. Osobní počítače -> je označení pro počítač určený pro použití jednotlivcem. Jejich současnou nejrozšířenější softwarovou platformou je operační systém Microsoft Windows a v menším rozsahu pak dále unixové systémy Mac OS X, Linux, BSD, OpenSolaris. další. PDA -> či palmtop je malý kapesní počítač. Ten bývá ovládaný obvykle dotykovou obrazovkou a perem PDA jsou výkonné a zvládají i přehrávání videa a velké množství dalších aplikací, např. byly často používány pro čtení ebooků. Smartphone -> je mobilní telefon, který využívá pokročilý mobilní operační systém a aplikační rozhraní, jež umožní instalaci nebo úpravy programů. Takovými operačními systémy jsou například: iOS, Android, Windows Phone, Firefox OS, Symbian OS, BlackBerry OS, PalmOS anebo Tizen.

Děkuji za pozornost