Integrovaná územní investice Hradecko-pardubická metropolitní oblast

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
I T I Plzeňské metropolitní oblasti
Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace „Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu“ 4. března 2015 Jihlava.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
ITI Ústecko-chomutovské aglomerace
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
PRAHA INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ KARLOVY VARY.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI Jan HOLEČEK Kancelář strategie města Magistrát města Brna Regionální.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Aktuální informace o přípravě KAP 22. března
PRAHA ITI HRADECKO- PARDUBICKÉ AGLOMERACE.
Regionální akční plán Libereckého kraje Inovační platforma pro Strategii inteligentní specializace 6. března 2015, science centrum iQLANDIA.
ITI Hradecko-pardubické metropolitní oblasti Prezentace 2. zasedání RSK
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI – aktuality, harmonogramy Regionální stálá konference Jihomoravského.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Místní plán inkluze + OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 11. jednání Řídicího výboru IPRÚ
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Integrovaná územní investice Hradecko-pardubická metropolitní oblast 18.3.2015 Integrovaná územní investice Hradecko-pardubická metropolitní oblast Seminář k představení IROP 1.4.2015, Hradec Králové Tomáš Kořínek

ITI – Integrovaná územní investice 18.3.2015 Obsah prezentace Integrované nástroje ITI – Integrovaná územní investice Strategie ITI pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast Pracovní skupiny ITI HK-Pce, integrované projekty Závěr, diskuze 2

18.3.2015 Integrované nástroje = nástroje pro realizaci integrovaných strategií rozvoje území → Integrovaná územní investice (ITI), Integrovaný plán rozvoje území (IPRÚ) a Komunitně vedený místní rozvoj (CLLD). = soubor navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os/priorit jednoho či více programů Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF). Realizovány na základě zpracované a schválené integrované strategie. Integrovaná strategie → soustředěna na klíčové tematické okruhy rozvoje specifické pro danou metropolitní oblast v souladu s cíli a prioritami EU. Zaměřeny převážně na realizaci větších strategických projektů s významným dopadem pro řešená území → možnost podpory i menších projektů vhodně doplňujících strategické pro dosažení žádoucích synergických efektů.

ITI – Integrovaná územní investice 18.3.2015 ITI – Integrovaná územní investice = nástroj pro realizaci integrovaných strategií rozvoje území umožňující koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více programů ESIF = NOVÝ přístup k územnímu (urbánnímu) rozvoji - investice na základě komplexní strategie rozvoje širšího území aglomerace měst(a). Řešené území: sídelní aglomerace či konurbace a jejich spádové území vymezené na základě funkčních vazeb. ITI v ČR → největší metropolitní oblasti (MO) celostátního významu včetně jejich funkčního zázemí: Pražská, Brněnská, Ostravská, Plzeňská, Ústecko- chomutovská, Hradecko-pardubická a Olomoucká. Vyšší míra autonomie při definování strategie i její implementaci. Realizovaná opatření v rámci naplňování strategie mohou zahrnovat všechny typy projektů (investiční i neinvestiční). Pro MO by mělo být uvolněno minimálně 5% finančního objemu pro ČR v období 2014-2020 → určeno na integrované projekty vedoucí k udržitelnému rozvoji měst → v Dohodě o partnerství deklarována částka 65 mld. Kč pro všechny ITI (za všechny fondy). 4

ITI – Metropolitní oblasti v ČR a řešená témata 18.3.2015 ITI – Metropolitní oblasti v ČR a řešená témata UDRŽITELNÁ DOPRAVA KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ZNALOSTNÍ EKONOMIKA A INOVACE SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOST UDRŽITELNÁ DOPRAVA UDRŽITELNÉ NAKLÁDÁNÍ S ODPADY VZDĚLÁVÁNÍ VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE VZDĚLÁVÁNÍ A PODPORA ZAMĚSTNANOSTI PODNIKAVOST A PODNIKÁNÍ PODPORA INVESTIC A VZNIKU PRACOVNÍCH MÍST UDRŽITELNÁ DOPRAVA ENERGETICKÁ ÚČINNOST ÚČINNÉ NAKLÁDÁNÍ S ODPADY ČISOTOTA OVZDUŠÍ EVROPSKÉ CENTRUM TECHNIKY (APLIKOVANÝ VÝZKUM A TECHNICKÉ OBORY, MOBILITA) VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNÁVÁNÍ SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ SLUŽBY INFRASTRUKTURA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PODPORA SOULADU NABÍDKY A POPTÁVKY NA TRHU PRÁCE ZNALOSTNÍ EKONOMIKA INFRASTRUKTURA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ UDRŽITELNÁ DOPRAVA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ VZDĚLÁVÁNÍ SMART MOBILITA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ KONKURENCESCHOPNOST A VZDĚLÁVÁNÍ SOCIÁLNÍ OBLAST A ZDRAVÍ 5

ITI vs. Operační programy 2014+ 18.3.2015 ITI vs. Operační programy 2014+ „Finanční realita“ ITI z pohledu metropolitních oblastí   Požadavky MO (mil. Kč) Vyjednáno s ŘO Pokrytí požadavků v % ITI HK-Pce OP ŽP 11 858 500 4,2 Značné podfinancování OP Z 2 995 700 23,4 Neintervenujeme OP PIK 4 065 5 500 135,3 Převis nabídky nad poptávkou OP D II 6 561 83,8 Dohoda IROP 32 721 17 556 53,7 Problém SC 1.2 OP VVV 4 630 2 700 58 Pouze SC 1.2, PO3 - 0 Kč OP PPR  500 100  Netýká se nás Celkem 63 329 30 256  47,8

1. Popis území a zdůvodnění jeho výběru 18.3.2015 ITI – závazné části strategie 1. Popis území a zdůvodnění jeho výběru Stručná socio-ekonomická analýza SWOT analýza Analýza problémů a potřeb 2. Analytická část Stanovení vize, strategických a specifických cílů a opatření (opatření se skládá z jednoho nebo více typových projektů) Vazba na horizontální témata Vazba na strategické dokumenty 3. Strategická část Popis řízení včetně řídicí a realizační struktury a komunikace nositele IN Popis realizace partnerské spolupráce Popis způsobu předvýběru projektových záměrů Monitorování a hodnocení plnění strategie 4. Implementační část Harmonogram přípravné fáze klíčových projektů Harmonogram realizace Finanční plán SEA hodnocení Mapa území Analýza rizik Doklad o schválení integrovaných strategií zastupitelstvy dotčených statutárních měst Přílohy

Strategie ITI pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast (SITI) 18.3.2015 Strategie ITI pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast (SITI) Do června 2014 probíhal první sběr projektových záměrů → absorpční kapacita aglomerace → tematické zaměření aglomerace → vytvoření první verze SITI. V srpnu 2014 odevzdána „Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast“ – verze 1.0. Připomínkování SITI – Řídící výbor (ŘV), Pracovní skupiny (PS), Řídící orgány (ŘO), Evropská komise (EK), obce v aglomeraci. Verze SITI 1.0 aktuální ke dni 27.10.2014 dostupná veřejně na webu → poplatná době svého vzniku. Více informací o ITI Hradecko-pardubické metropolitní oblasti, viz odkaz níže: http://www.hradeckralove.org/urad/integrovane- uzemni-investice-iti V současnosti zpracovávána verze 1.1.

SITI – popis území a zdůvodnění jeho výběru 18.3.2015 SITI – popis území a zdůvodnění jeho výběru Vymezení území: na základě převládajícího směru vyjížďky do zaměstnání a do škol – pro města Hradec Králové i Pardubice. 335 118 obyvatel (k 31.12.2013) 163 km2 288 ob./km2 145 obcí, z toho 14 obcí se statutem města 9

Strategický cíl pro rok 2023 SITI – analytická část → vize → strategický cíl 2023 Socio ekonomická analýza Vize Konkurenceschopná metropolitní oblast, která při svém rozvoji respektuje principy trvale udržitelného rozvoje a posiluje znalosti svých obyvatel pro jejich uplatnění v praxi SWOT analýza Analýza problémů a potřeb Strategický cíl pro rok 2023 Zajistit udržitelný rozvoj aglomerace, zlepšit stav životního prostředí ve městech i v jejich zázemí a vytvořit podmínky pro rozvoj a využívání znalostního a inovačního potenciálu v regionu Analýza stakeholderů

SITI – analýza problémů a potřeb → strategický cíl 18.3.2015 SITI – analýza problémů a potřeb → strategický cíl Problémy Potřeby Nadměrná dopravní zátěž ve městech zhoršující kvalitu životního prostředí a mobilitu osob. Dlouhodobě snížená kvalita životního prostředí . Nedostatečné využití funkčních ploch v aglomeraci a nízká kvalita veřejného prostoru v předměstích a na sídlištích. Omezená konkurenceschopnost související s negativními lokalizačními faktory a nízkou kvalitou lidských zdrojů. Nízký inovační potenciál související s nedostatečným propojením VaVaI s praxí. Špatný technický stav památkových objektů a jejich nedořešené využití. Zavést a zatraktivnit environmentálně příznivou dopravu v rámci aglomerace a posílit její bezpečnost. Snížit negativní dopady lidské činnosti na životní prostředí. Zlepšit ekologické nakládání s odpady a vyřešit likvidaci zdravotnického odpadu. Zrealizovat protipovodňová opatření a snížit rizika a dopady povodní. Podpořit polytechnické a přírodovědné vzdělávání. Propojovat vzdělávání a vědecký výzkum s praxí a podnikatelskou sférou v souladu s chytrou specializací. Využít paměťové instituce a kulturní památky v aglomeraci jako zdroje rozvoje kreativního průmyslu. Strategický cíl: Udržitelná, chytrá a kreativní metropolitní oblast → Prioritní osa 1: Udržitelná metropolitní oblast → Prioritní osa 2: Chytrá a kreativní metropolitní oblast

SITI – strategická část SITI – pracovní verze 1.1 Udržitelná, chytrá a kreativní metropolitní oblast PO1: Udržitelná metropolitní oblast PO2: Chytrá a kreativní metropolitní oblast SC 1.1 Atraktivní a bezpečná, environmentálně příznivá doprava v aglomeraci Ekologická VD Významné přestupní uzly v aglomeraci a návazná infrastruktura ITS, IDS Nemotorová doprava s důrazem na cyklodopravu (bezpečnost a bezbariérovost) SC 1.2 Životní prostředí Vodní hospodářství Odpadové hospodářství Krajina a sídlení zeleň SC 2.1 Vzdělávání Polytechnické vzdělávání ICT konektivita škol SC 2.2 Výzkum, vývoj a inovace Kapacity pro výzkum, vývoj a inovace Podpůrné instituce VaVaI (vědecko technické parky, transfer technologií, inkubátory …) SC 2.3 Kulturní a kreativní oblast Ochrana zdrojů paměťových institucí, jejich zpřístupnění a využití pro rozvoj kreativního průmyslu Revitalizace kulturních památek a jejich využití pro vzdělávací, kulturní a komunitní účely

SITI – implementační část Nositel ITI Statutární město Pardubice. Odpovědný za přípravu ITI, za naplňování principu partnerství a koordinaci aktivit místních aktérů v daném území, výběr vhodných projektů pro plnění cílů ITI, monitoring a reporting průběhu plnění ITI, realizaci strategie jako celku a plnění jejích schválených cílových hodnot. Řídící výbor ITI Odpovědný vůči nositeli ITI za řádný průběh realizace SITI. Vydává doporučení orgánům samospráv a statutárním orgánům zapojených partnerů. Doporučuje zařazení integrovaného projektu do SITI a podepsání smlouvy mezi nositelem ITI a realizátorem integrovaného projektu. Rozhodující platforma → zástupci měst, krajů, venkova, podnikatelské a akademické sféry atd. Manažer ITI Odpovědný nositeli ITI za každodenní řízení a koordinaci realizace strategie, za komunikaci s žadateli/příjemci, ŘO OP i s veřejností a spolupráci s ŘV ITI, Předkládá ŘV k posouzení projekty navržené jednotlivými potenciálními žadateli k zařazení do ITI a sleduje průběh realizace projektů. Monitoruje průběh realizace ITI a předává informace ŘV.

SITI – implementační část Pracovní skupiny (PS): PS 1: Atraktivní a environmentálně příznivá doprava PS 2: Životní prostředí PS 3: Vzdělávání a využití památek pro vzdělávání a rozvoj kreativního průmyslu PS 4: Vysoké školy a spolupráce škol v oblasti vědy a výzkumu PS horizontální: Obecní spolupráce v aglomeraci Dobře fungující pracovní skupiny = předpoklad pro důsledné naplnění principu partnerství při rozvoji aglomerace a s ním spjatými plánovacími procesy. Role pracovních skupin: podílet se na odborném definování specifických cílů a posuzovat jejich věcné naplňování, navrhovat indikátory a monitorovat jejich naplňování, posuzovat projekty předkládané k naplnění SITI. Výstupy činnosti pracovních skupin → nezbytný podklad pro vyšší stupeň řízení integrované strategie.

SITI – aktuální postup Do 30.1.2015 – druhé kolo sběru projektových záměrů v PS a jejich rozpracování → upřesnění tematického zaměření naší aglomerace → projektové záměry celkem za cca 9,5 mld. Kč. Jednání PS → upřesňování projektových záměrů (indikátory, finanční plán, …). Kontinuálně probíhají jednání se všemi ŘO OP (projektové záměry, finanční alokace). Probíhá zpracování SEA (Posuzování vlivů na ŽP). Revize SITI → leden-duben 2015. Dopracování SITI: dokončení verze 1.1 v dubnu 2015 → připomínkování → „finální“ podoba po schválení OP, NDÚD + vyjednaných financí cca červenec- srpen 2015 → proces schvalování → schválení říjen-listopad 2015. První výzvy ITI → přelom roku 2015/2016.

Činnost pracovních skupin a řídícího výboru ITI, výstupy 18.3.2015 Činnost pracovních skupin a řídícího výboru ITI, výstupy Proběhla 4 jednání tematických PS a 2 jednání PS horizontální. Proběhla 3 jednání ŘV. SITI bude obsahovat pouze tři integrované projekty, a to v oblastech: 1. dopravy, 2. životního prostředí, 3. vzdělávání, VŠ a spolupráce škol a firem v oblasti výzkumu a vývoje

PS1: Atraktivní a environmentálně příznivá doprava Složení: Výzkumná organizace – DFJP Firemní sféra – Krajská hospodářská komora (KHK, PK) Veřejná správa – místní a regionální úroveň Městské a.s. – dopravní podniky (HK, Pce) Řešená témata: Přestupní terminály Nemotorová doprava (pěší, cyklistická), bezpečnost, bezbariérovost Inteligentní dopravní systém (ITS) Veřejná hromadná doprava (nízkoemisní a bezemisní vozy, rozšíření trolejbusové trakce, integrovaný dopravní systém) Aplikace ITI v OP D a IROP pro témata PS1: OP D (MD) Rezervace ITI v PO 1 (SC 1.4 elektrická trakce, SC 1.5 ITS → provazba na IROP SC 1.2) → nedořešena podmínka nutnosti zpracování Plánů městské udržitelné mobility (SUMP) IROP (MMR) Rezervace v SC 1.2: značný převis poptávky nad současnou alokovanou částkou → nedořešena podmínka nutnosti zpracování SUMP

Integrovaný projekt – doprava

PS2: Životní prostředí Složení: VŠ – Univerzita Pardubice Firemní sféra – Krajská hospodářská komora (KHK, PK) Krajské nemocnice – KHK, PK Veřejná správa – místní a regionální úroveň Povodí Labe s. p. Služby měst Hradce Králové a Pardubic, VaK Hradec Králové a Pardubice Řešená témata: Odpady – zvýšení podílu tříděných odpadů na začátku procesu vzniku odpadů → třídění, úprava a využití separovaných složek komunálního odpadu; separační dvory a zařízení pro separaci a úpravu odpadů; rekonstrukce a zkapacitnění spaloven nebezpečného zdravotnického odpadu Voda – ochrana podzemních vod; zvýšení bezpečnosti pitné vody; protipovodňová ochrana intravilánu Zeleň – revitalizace polabské krajiny aglomerace a sídelní zeleně měst Aplikace ITI v OP ŽP (MŽP) pro témata PS2: Rezervace pro všech 7 aglomerací ITI zatím pouze 0,5 mld. Kč. Rezervace pro ITI HK-Pce v současné době cca 54 mil. Kč. Bez rezervace ITI v PO 4 (ochrana a péče o přírodu a krajinu).

Integrovaný projekt – životní prostředí

PS3: Vzdělávání a využití památek pro vzdělávání a rozvoj kreativního průmyslu Složení: Vzdělávací instituce – vysoké školy Veřejná správa – místní a regionální úroveň, RIS3 struktury Úřady práce měst Hradce Králové a Pardubic Kulturní instituce s přesahem na vzdělávání Řešená témata: Polytechnické, odborné a inkluzivní vzdělávání Školy jako centra dalšího vzdělávání Rozvoj kvality vzdělávání – vybavení a infrastruktura Klíčové kompetence Ochrana kulturního dědictví Aplikace ITI v OP VVV a IROP pro témata PS3: OP VVV (MŠMT) PO 3: neinvestiční aktivity (MŠ, ZŠ, SŠ, VOŠ) → nutný soulad s místními a krajskými akčními plány rozvoje vzdělávání (MAP, KAP). Čerpání z PO 3 podmíněno vznikem KAPů a MAPů (provazba na IROP, SC 2.4), ale rezervace prostředků pro ITI nebude. IROP (MMR) SC 2.4: výrazně převyšujeme nabízenou alokaci potřebami jednotlivých ITI, projekty musí být v souladu s MAP/KAP; podpora polytechnického vzdělávání nebude možná pro MŠ (MŠ v MAP nebudou); nebudou podpořena centra popularizace vědy (IQ parky apod.). SC 3.1: podpora památek UNESCO, národních kulturních památek, vč. kandidátů k 1.1.2014, knihovní fondy krajských knihoven, depozitáře muzeí a galerií zřizovaných kraji, digitalizace.

PS4: VŠ a spolupráce škol a firem v oblasti výzkumu a vývoje Složení: Výzkumné organizace – vysoké školy Firemní / aplikační sféra – klastry, asociace firem Podpůrné instituce – vědecko-technické parky, centra transferu technologií Veřejná správa – místní a regionální úroveň, RIS3 struktury, agentury na podporu podnikání a investic Řešená témata: VŠ a firemní výzkum Transfer technologií Podnikatelské akcelerátory a inkubátory Lidské zdroje pro výzkum a inovace Vývoj a inovace Aplikace ITI v OP VVV a OP PIK pro témata PS4: OP VVV (MŠMT) Rezervace ITI v PO 1 ERDF (výzkum) → zde nutný soulad s RIS3. OP PIK (MPO) Vazba na ITI v PO 1 (výzkum a vývoj ve firmách, podpůrné instituce VaV). Vazba na ITI v části PO 2 (start-upy, poradenství). Nutný soulad s RIS3.

Integrovaný projekt – vzdělávání, VŠ a spolupráce škol a firem v oblasti výzkumu a vývoje

PS horizontální: Obecní spolupráce v aglomeraci Složení: Zástupci obcí s více než 5 tis. obyvateli MAS KHK, PK Regionální rozvojové agentury – CIRI, RRA PK Úloha PS horizontální: Posuzovat míru dopadu věcného zaměření SITI na rozvoj celé MO. Navzájem se informovat o přípravách strategií a projektů, které by mohly ovlivnit realizaci SITI a posuzovat jejich dopad na rozvoj metropolitní oblasti. V případě navržených projektů, které mají významný dopad na rozvoj metropolitní oblasti a odpovídají jejímu věcnému zaměření a geografickému vymezení postupovat věcně příslušným pracovním skupinám tyto projekty k posouzení. Spolupracovat při sledování indikátorů SITI. Doporučovat ŘV ITI návrhy na změnu SITI. Podílet se v rámci možností na propagaci aktivit realizovaných prostřednictvím ITI.

Závěr PS → další jednání v polovině dubna 2015. SITI → probíhá aktualizace → verze 1.1 (duben 2015). Hradecko-pardubická metropolitní oblast → problematické OP ŽP, IROP (SC 1.2), OP VVV. Stále neschválené OP → neschválené SITI → nečerpání dotací EU.