Koncept ekvity ve zdraví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Zdravotní politika v éře globalizace
Jan Morávek, Ph.D. Institut sociologických studií FSV UK Praha AT konference 2011 Seč Total harm: komplexní metoda pro analýzu drogové politiky.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Zdraví a nemoc.
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Podmínky úspěšné realizace metodiky nového monitoringu Jiří Winkler, FSS MU Brno Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Vybrané oblasti sociální politiky
prezentace na semináři 20. listopadu 2013, Praha
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Řízená péče a její kvalita Praha, březen 2000 Ivan Malý.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
15. Ekonomie informací Osnova přednášky Rozhodování za rizika a nejistoty Asymetrická informace - úvod Nepříznivý výběr Morální hazard.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Sociální sítě a sociální kapitál – úvod do problematiky 1
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Etické aspekty KDP Kateřina Ivanová Lékařská fakulta UP 11Etické aspekty KDP.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Chudoba a sociální desintegrace
Mgr. Kristýna Čermáková
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Klasifikace nemocí – ICD, ICF
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Definice, základní pojmy
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
SYSTÉM psychosociální intervenční služby „SPIS“ k zajištění úkolů ochrany obyvatelstva a krizové připravenosti zdravotnictví v České republice. Porada.
Zdravotnický management
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Teorie fiskálního federalismu
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Stipendia města Ostrava
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Zdravotnický management
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Koncept ekvity ve zdraví Doktorský seminář VSP Praha, 1. 3. 2007 Miroslav Barták

Ekvita ve zdraví – vymezení pojmu Ekvitu (spravedlnost) ve zdraví lze konceptualizovat a definovat principiálně několika způsoby, odvozenými z filosofie, etiky, veřejného zdravotnictví, ekonomie, ale také dalších vědních oborů [1].

Ekvita ve zdraví – vymezení pojmu Mooney (1987) uvádí, že vysvětlení toho co je ekvita ve zdraví, respektive co by měla ekvita ve zdraví je náročný, nicméně velmi potřebný úkol. Existuje celá řada definic a dimenzí ekvity ve zdraví s tím, že není možné určit, která definice nebo dimenze je tou správnou. Pokud si klademe otázku, co je správné bude naše odpověď vždy založena na hodnotách které zastáváme. Tyto hodnoty však nemusí být všeobecně sdílené.

Ekvita ve zdraví – vymezení pojmu Od zveřejnění článku Mooneyho poznání pokročilo. V současné době existuje několik definic ekvity ve zdraví.

Ekvita ve zdraví – vymezení pojmu Pravděpodobně nejcitovanější definicí je pracovní definice, jejímž autorem je Whitehead (1994). Ekvita ve zdraví je naplněna pokud má ideálně každý rovnou příležitost dosáhnout plně svého zdravotního potenciálu a pragmatičtěji, pokud nikdo není znevýhodněn při naplňování tohoto potenciálu, za předpokladu, že existující překážky jsou odstranitelné.

Ekvita ve zdraví – vymezení pojmu Ekvita je tudíž spojena s vytvořením rovných příležitostí pro naplnění zdraví a snížením rozdílů ve zdraví ve společnosti na co možná nejnižší možnou úroveň.

Ekvita ve zdraví – vymezení pojmu Také znakem většiny dalších definic ekvity ve zdraví je myšlenka, že určité rozdíly ve zdraví (nejčastěji pojmenovávané jako nerovnosti ve zdraví) jsou nespravedlivé a neopodstatněné.

Ekvita ve zdraví – vymezení pojmu Většina autorů také uvádí, že bychom měli alespoň v teoretické rovině odlišovat pojmy nerovnosti ve zdraví a ekvitu ve zdraví (srovnej např. Chang, 2002; Macinko, Starfield 2002).

Ekvita jako normativní koncept Ekvita ve zdraví je normativním konceptem (hodnotíme co je správné a co špatné). Tím se odlišuje od nerovností ve zdraví, které jsou konceptem empirickým.

Ekvita jako normativní koncept Je do značné míry empirickou otázkou jak vytvořit validní a nástroje pro měření rozdílů ve zdraví, které mohou existovat mezi různými jednotlivci nebo sociálními skupinami. Ale označit některé rozdíly (nerovnosti) jako nespravedlivé vyžaduje hodnotový soud.

Ekvita jako normativní koncept Ekvita ve zdraví můžeme chápat jako ekvitu: Vertikální (preference léčby pro jedince s většími zdravotními potřebami); Horizontální (stejná péče pro jedince se stejnými zdravotními potřebami).

Hodnotové soudy o rozdílech ve zdravotním stavu Ekvita ve zdraví je primárně spojena s hodnotovými soudy o zdravotním stavu, který může být mezi různými jednotlivci a sociálními skupinami stejný nebo odlišný. Tvrzení, že některé podobnosti nebo rozdíly ve zdravotním stavu jsou spravedlivé nebo nespravedlivé přesahuje měření zdravotního stavu a zkoumání jeho determinant (ekonomických, sociálních apod.)

Ekvita ve zdraví a distribuční spravedlnost Opatření pro posílení ekvity ve zdraví mají být založeny na poskytování a zlepšování příležitostí pro naplnění zdravotního potenciálu jedinců. Tyto příležitosti jsou zpravidla méně dostupné jedincům společensky znevýhodnoněným. Cíle ekvity ve zdraví jsou v souladu s Rawlsovým principem spravedlnosti (srovnej např. Potůček a kol., 2006).

Ekvita ve zdraví a distribuční spravedlnost Ekvitu ve zdraví můžeme chápat jako koncept odvozený do značné míry (pokud ne zcela) od etických principů distribuční spravedlnosti.

Ekvita ve zdraví a distribuční spravedlnost Např. Chang (2002) uvádí, že ekvita ve zdraví je spojena s etickými principy distribuční spravedlnosti na všech úrovních a ve všech doménách. Je totiž spojena s „distribucí“ zdraví, stejně jako příležitostí pro naplnění potenciálu zdraví; Navrhuje naplnění zdravotních potřeb pomocí redistribučních nástrojů v rámci formální zdravotnické soustavy; Aplikuje principy distribuční spravedlnosti oblastí jakými je dostupnost, financování nebo kvalita zdravotní péče.

Možný výkladový rámec pojmu ekvita ve zdraví Rovnost Zdravotní stav Příležitosti Bariéry Empirická dimenze Indikátory zdrav. stavu Úmrtnost Nemocnost Funkční stav Vnímané zdraví psychosociální pohoda Normativní dimenze Optimální zdraví -benchmarking Stav úplné fyzické a duševní pohody Analýza rozdílů (gaps) -je možné rozdílu předejít? -lze ho odstranit? Lze ho ospravedlnit? Determinanty zdraví: -biologické (genetické) Socioekonomické Životní prostředí Spravedlnost? Horizontální Vertikální Chang 2002

Literatura CHANG, W. C.: The meaning and goals of equity in health, J Epidemiol. Comunity Health 2002, 56, 488-491. MACINKO, J. A., STARFIELD B.: Annotated Bibliography on Equity in Health, 1980-2001, International Journal for Equity in Health, 1:1, 2002, dostupné z http://www.equityhealthj.com/content/1/1/1 [citováno 13. 6. 2006]. KELEHER H., MURPHY B.: Understanding Health : A Determinants approach. Oxford : Oxford University Press, 2004. ISBN 0 19 551661 3. WHITEHEAD, M. The concepts and principles of equity and health. International Journal of Health Services 1992 (3): 429-45. World Health Organization: World Health Report 2000. Geneva : World Healt Organisation 2000.