Krajina a životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

 HYDROSFÉRA  created by: Wolf & Pipes ®.
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Česká republika-5 Průmysl
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Krajina a životní prostředí
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Zdroje energie.
NEROSTNÉ SUROVINY ČESKÁ REPUBLIKA.
EVROPA Rusko III2-Z7-III-20.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Společenské a hospodářské prostředí
Energetické suroviny 5. ročník
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Krajina a životní prostředí
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Krajina a životní prostředí
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Společenské a hospodářské prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
Krajina a životní prostředí
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
Nerostné bohatství 4. ročník
Nerostné bohatství na zemi
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Společenské a hospodářské prostředí
Krajina a životní prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
Jižní amerika Nerostné suroviny
Krajina a životní prostředí
Krajina a životní prostředí
Krajina a životní prostředí
Evropa: Hospodářství a průmysl
Česká republika Vývoj hospodářství
KANADA.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu v deváté třídě na základní škole. Zeměpis –
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Těžební průmysl AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_19_ČR – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
VY_32_INOVACE_13_Nerostné bohatství
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Těžební průmysl.
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Energetické suroviny 5. ročník
VY_32_INOVACE_
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
VY_32_INOVACE_04_Nerosty a horniny
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Krajina a životní prostředí

Vliv člověka na krajinu a životní prostředí Činnost člověka ovlivňuje ve větší či menší míře celou naši Zemi

Obsah 1. Vliv člověka na krajinu v minulosti 2. Ovlivňování krajiny člověkem v současnosti 3. Těžba nerostných surovin a její vliv na krajinu a životní prostředí

Vliv člověka na krajinu v minulosti Mezi hlavní mezníky v ovlivňování krajiny člověkem patří : člověk se stává zemědělcem narůstá počet obyvatel a lidé začínají migrovat Evropa a později svět prochází průmyslovou revolucí Nárůst spotřeby nerostných surovin………. Dokážeš charakterizovat změny v krajině, které s těmito změnami souvisejí?

Ovlivňování krajiny člověkem v současnosti Člověk ovlivňuje svou činností celou naši planetu Které činnosti člověka nejvíce ovlivňují krajinu a životní prostředí? Lidská činnost by měla co nejméně narušovat rovnováhu v krajině

Těžba nerostných surovin a její vliv na krajinu a životní prostředí Zemská kůra je zdrojem pevných, kapalných a plynných nerostných surovin Těžba nerostných surovin značně ovlivňuje krajinu Těžba je buď mechanická nebo chemická Těžba uhlí Těžba stavebních, keramických a sklářských surovin Těžba rud Těžba ropy a zemního plynu

Otázky a úkoly 1. Jsou na Zemi oblasti, které nejsou ovlivněny člověkem ? 2. Které lidské činnosti nejvíce ovlivňují krajinu? 3. V jakém skupenství se nachází suroviny v zemské kůře? 4. Co patří mezi základní projevy povrchové těžby nerostných surovin? 5. Co patří mezi hlavní rizika těžby ropy a zemního plynu?

Těžba uhlí Těžba uhlí je buď povrchová a nebo podpovrchová Dopad povrchové těžby na krajinu je podstatně větší Napadne Tě , jaké jevy jsou spojené s povrchovou a podpovrchovou těžbou uhlí?

Těžba stavebních, keramických a sklářských surovin Těžba těchto surovin je hlavně povrchová Nejsou to tak rozsáhlé oblasti jako u těžby uhlí Lokality těžby se často vyskytují v hodnotných přírodních oblastech

Těžba rud Lokalita těžby rud jsou většinou malých rozměrů Častěji se využívá chemický způsob těžby Problémem jsou kontaminované spodní vody Těžba rud je spojena s obtížnější rekultivací

Těžba ropy a zemního plynu Jsou to velmi významné energetické a chemické suroviny K přepravě těchto surovin se používá potrubní a lodní doprava S těžbou a přepravou těchto komodit jsou spojena určitá rizika Dokážeš je pojmenovat?