Neexistuje zlatý standard, pouze konvergence fyziologických metod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv hluku na lidské zdraví
Advertisements

Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Lokalizace řečových center u nemocným s mozkovými nádory
Mapování kognitivních funkcí
Krev.
Krahulík D1., Vaverka M1., Hrabálek L1., Herzig R.2
Vyšetřovací metody a biologická léčba v psychiatrii (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Psychiatrické.
Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba.
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
Zdravotní účinky obtěžování hlukem v životním prostředí
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Nervová soustava- receptory
SOUSTAVA NERVOVÁ Řídí činnost lidského těla
Funkční magnetická rezonance
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Chrobáková Petra, Švarcpiková Eva
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
KORTEX Areas of complex multimodal convergence are also located posterior to the primary somatic sensory cortex, within portions of the posterior temporal.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Vyšetřování nemocných v bezvědomí
Základní fyzikální principy vybraných typů magnetické rezonance
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VYŠETŘENÍ NERVOVÉHO SYSTÉMU seminář z patologické fyziologie Petr Maršálek.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
1 Fenomén plasticity dospělého mozku Plasticita A. v reakci na behaviorální změny, učení B. v reakci na poškození nervového systému 1. krátkodobá (hodiny)
Přírodopis ČLOVĚK Tento projekt bude napsán podle výstavy Bodies, na které jsem byla nedávno v Praze.
Nukleární magnetická rezonance
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nature Inspired Technologies Group Bloková schemata tří základních podsystémů informačního systému mozku.
Fyziologie svalového stahu
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Repetitivní transkraniální magnetická stimulace (rTMS)
Lékařské aplikace mikrovlnné techniky Hypertermie
18. Metody vyšetření a zobrazení mozku.
Mikrodeleční syndrom 1p36
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Smyslové vnímání OKO.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Oční implantáty Martin Kučera
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Nervový systém seminář.
Magnetická rezonance (1)
U jednobuněčných je tělo tvořeno jedinou buňkou  na změnu prostředí reaguje buňka.  tělo mnohobuněčných je tvořeno mnoha specializovanými skupinami.
PACS Picture Archiving and Communication System
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Zobrazovací metody Základy neurověd.
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
Svalová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
STAVBA A ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY.
vnímání velikosti a prostoru zpracování zrakové informace v mozku
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
ANTROPOMOTORIKA.
Elektrogymnastika a využití feedbacku pro terapii
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Kohonenovy samoorganizující se mapy a možnosti jejich aplikace
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Neexistuje zlatý standard, pouze konvergence fyziologických metod Moderní metody funkčního mapování mozku Mapovací Prostorové Objemová Časové Radiační technika rozlišení kvantifikace rozlišení zátěž Elektroencefalografie + 0 ++++ Magnetoencefalografie +++ 0 ++++ Pozitronová emisní tomografie ++ ++ + + Transkraniální magnetická stimulace + + 0 Funkční MRI +++ +++ ++ Záznam +++ +++ ++++ Stimulace +++ +++ ++++ Červeně = invazívní metody Neexistuje zlatý standard, pouze konvergence fyziologických metod

Mapování funkcí lidského mozku podle neuroradiologa - 2005 Pacient s akutní cévní mozkovou příhodou s pravostrannou slabostí a ztrátou řeči (difuzně- vážené MR zobrazení)

Funkční mapování mozku pomocí (nukleární) magnetické rezonance Zdravý dobrovolník při pohybu prsty obou rukou, FN OL 2003 M1 M1 Šedé pozadí: Morfologický MR obraz Barevný překryv: Prahovaná statistická mapa

Princip funkčního MR zobrazování (fMRI) V aktivované šedé hmotě mozkové vazodilatace výrazně převyšuje ↑ extrakci kyslíku z krve, lokální kapiláry a venuly tedy obsahují krev okysličenější než je v neaktivní tkáni (naopak než u svalu!) Okysličenější krev působí vyšší (N)MR signál v T2*-vážených MR obrazech aktivnější tkáně - BOLD kontrast (blood oxygenation level-dependent) (Ogawa et al., 1990) Hodnotí se změna signálu – je třeba srovnávat 2 funkční stavy (ne každé „funkční“ postižení mozku lze hodnotit)

Mozková aktivace při hudební produkci Třetí věta italského koncertu F dur (BWV 971) vs. Bimanuální škály, PET Parsons et al. Neuropsychologia 2005

Fenomén neuroplasticity Definice: Plasticita je schopnost mozku a nervového systému všech biologických druhů se strukturálně a funkčně měnit v důsledku vlivů z prostředí. (Wikipedia)

Fenomén plasticity mozku Vývojové období: Nervové buňky se množí, rostou, tvoří nové spoje, na fyziologické úrovni to např. umožňuje osvojení jazyka/řeči, tvorbu map těla v mozkové kůře. Dospělost: Nervové buňky se u savců již nedělí, nervové spoje zůstávají fixní, funkční mapy v mozku jsou stabilní.

Fenomén plasticity dospělého mozku 80. léta: objev plasticity korových (kortikálních) map Změna motorické mapy v mozku krysy několik hodin po přetětí větví lícního nervu (inervace hmatových vousků). Inervovaná oblast kůry pak vyvolává pohyby očních víček a přední končetiny (Sanes 1988)

Fenomén plasticity dospělého mozku Rozdílný vývoj motorických reprezentací v motorické kůře opice po experimentální lézi v závislosti na použití nebo absenci „rehabilitace“ (motorického cvičení přední končetiny) (Nudo 1996)