SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Opakování – dýchací soustava
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Autor výukového materiálu:
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Dýchací soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchací soustava 1.
Soustava dýchací Text: Reprodukce nálevníků.
Dýchání Filip Bordovský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Dýchací soustava 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
dolní cesty dýchací průdušnice (trachea) průdušky (bronchy)
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Dýchací soustava2.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SAVCI.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Vnitřní ústrojí psa domácího
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
(výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
46.1 Člověk – dýchací soustava
Soustava dýchací Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
DÝCHACÍ SYSTÉM.
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava.
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_E2-08 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
Dýchací soustava.
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dýchací soustava vyšších obratlovců
Plíce * Jsou párovým orgánem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PULMONÁLNÍ (DÝCHACÍ) SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava
Plíce obr. 8 Dvě plíce houbovité struktury a narůžovělé barvy vyplňují většinu dutiny hrudní a jsou chráněny pružným hrudním košem. Pravá plíce Levá.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík a vydechováním odvádějí kysličník uhličitý.

SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava je i důležitým regulátorem teploty. Dýchací soustava začíná dutinou nosní, do které vzduch vstupuje nozdrou, která je součástí zevního nosu. Dále vzduch proudí nosohltanovým průchodem do hltanu, odtud přes hrtan do průdušnice, průdušek a do dechových kanálků a sklípků, které jsou základní funkční jednotkou plic.

SOUSTAVA DÝCHACÍ Zevní nos: 1. křídlo nosu 2. křídlová brázda 3. nozdra 4. zrcátko 5. nosopyskový žlábek 6. žlábek horního pysku 7. horní pysk 8. dolní pysk 9. brada

SOUSTAVA DÝCHACÍ Vedlejší nosní dutiny: 1. čelní dutina 2. čelistní dutina 3. skořepové výdutě a skořepové sklípky

SOUSTAVA DÝCHACÍ Průřez plícemi: 1. průdušnice 2. levá a pravá hlavní průduška 3. plicní laloky

SOUSTAVA DÝCHACÍ Průřez průdušnicí 1. obalová vrstva průdušnice 2. sliznice 3. průdušnicový sval

SOUSTAVA DÝCHACÍ Nosní dutina v podélném řezu 1 - dutiny v čelní kosti 2 - nosní skořepy

SOUSTAVA DÝCHACÍ Plíce levá a pravá (schéma) 1 - přední část předního laloku 2 - zadní lalok 3 - přední lalok 4 - zadní lalok 5 - střední lalok 6 - průdušnice 7 - mízní uzlina

SOUSTAVA DÝCHACÍ Rozeznáváme horní cesty dýchací (nosní dutina a část hltanu) a dolní cesty dýchací (hrtan, průdušnice, průdušky). Dýchacím orgánem jsou plíce. Nosní dutina se otevírá na povrch těla nozdrami a vzadu přechází do nosohltanu dvěma otvory zvanými choany.

SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava savců je tvořena: Dýchací cesty = dutina nosní → hltan → hrtan → průdušnice Plíce - jsou obaleny tenkou blánou - poplicnicí.

SOUSTAVA DÝCHACÍ Dutina nosní je oddělena od dutiny ústní tvrdým a měkkým patrem Vdechovaný vzduch se v dutině nosní zahřívá a zbavený prachu proudí přes hltan Zde dochází ke křížení trávicí soustavy se soustavou dýchací Dále vzduch proudí z hrtanu do průdušnice

SOUSTAVA DÝCHACÍ Na počátku hrtanu je záklopka, která ho při polykání uzavírá a brání vniknutí potravy do dýchacích cest Součástí hrtanu jsou hlasivky Průdušnice je trubice zpevněná chrupavčitými prstenci Na konci se větví ve dvě průdušky – ty vstupují do pravé a levé plíce

SOUSTAVA DÝCHACÍ Plíce jsou uloženy v dutině hrudní Pokračuje v nich větvení průdušek na průdušinky – ty ústí do velkého množství plicních sklípků Stěny sklípků jsou hustě protkány vlásečnicemi Síť drobných žilek a tepének zajišťuje okysličování krve

SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací pohyby zabezpečují mezižeberní svaly a bránice Při vdechnutí se objem hrudníku zvětšuje – svaly se napínají Při výdechu se hrudník zmenšuje – svaly se uvolňují Vydechovaný vzduch obsahuje o něco méně kyslíku a více oxidu uhličitého ve srovnání se vzduchem vdechovaným

SOUSTAVA DÝCHACÍ vnější dýchaní:(místo: plíce, plicní sklípky): výměna CO2 a O2 mezi vnějším prostředím a krví savce vnitřní dýchání : (místo: tkáně) výměna dýchacích plynů mezi krví a tkáněmi (buňkami v tkáních), zprostředkovává ho tkáňový mok

SOUSTAVA CÉVNÍ krevní oběh uzavřený srdce má 4 části (2x síň a 2x komora), krev se nemísí, tělesná teplota stálá krev roznáší po těle kyslík (02) z plic k buňkám, a živiny z oblasti tenkého střeva a žaludku a odnáší zplodiny: oxid uhličitý (C02) do plic a další zplodiny do ledvin - krev se čistí v ledvinách - výsledkem je moč

SOUSTAVA CÉVNÍ Krevní oběh úzce souvisí s dýcháním a výživou. Krev zásobuje všechny orgány těla savců kyslíkem a živinami. Nejdůležitějším orgánem krevního oběhu savců je srdce.

SOUSTAVA CÉVNÍ Srdce funguje jako mohutná pumpa. Srdce je dutý svalový orgán, uložený mezi plícemi v blanitém obalu = osrdečníku.

SOUSTAVA CÉVNÍ