Krajská koordinátorka prevence rizikového chování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Oddělení mládeže a sportu
Advertisements

Základní škola, Brno, Štolcova 16
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Projekty OP VK a jejich využití pro popularizaci technických oborů a zlepšení kvality vzdělávání v technických oborech.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Školní poradenské pracoviště
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
VYTVÁŘENÍ POZITIVNÍHO SOCIÁLNÍHO PROSTŘEDÍ VE ŠKOLÁCH.
Závěrečná konference k projektu
Závěrečná konference Hodnocení aktivit a činností projektu Integrace na druhou Partner: Pedagogicko-psychologická poradna,Opava, příspěvková organizace.
Studium pro školní metodiky prevence
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prevence rizikového chování aktuality z MŠMT.
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií.
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií INVESTICE DO ROZVOJE.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa 1 Počáteční vzdělávání Oblast podpory 1.3. Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU „Nebezpečí číhá všude“ workshop Brno 2011.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zpracovala: Andrea Matějková Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Prevence rizikového chování Aktuality z MŠMT a ZK
Informace metodiků prevence kppp a zdvpp zlín
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Obsah prezentace Harmonogram chystaných aktivit 2016/2017
Město Choceň Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň CZ.1.07/1.2.00/ ČERVENC 2014.
KVALITA rozvojový program kraje
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Závěrečná konference projektu
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Konference primární prevence PK
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže ve ZK
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Systém výkaznictví preventivních aktivit ve školství
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK
Transkript prezentace:

Krajská koordinátorka prevence rizikového chování Aktuality z oblasti primární prevence rizikového chování u dětí a mládeže Andrea Matějková Krajská koordinátorka prevence rizikového chování 595 622 337

Obsah prezentace Krajská strategie prevence rizikového chování Monitoring rizikového chování u dětí a mládeže v MSK Brožura ke stažení Doporučení jednání při ozbrojeném útoku či výhrůžném telefonátu Dotace na rok 2014/2015

Strategie prevence rizikového chování u dětí a mládeže v Moravskoslezském kraji na období 2013-2018 ke stažení : http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/cz/dokumenty-15948 Vznikla ve spolupráci škol a školských zařízení, PPP, obecních úřadů, PČR, Ostravská univerzita, meziodborové spolupráce KÚ MSK Cíle: Efektivní primární prevence rizikového chování u dětí a mládeže Zvyšování odborné úrovně poskytovatelů služeb v oblasti primární prevence, podpora vzdělávání a rozvoje vzdělávacích programů v oblasti prevence rizikového chování Efektivní koordinace aktivit a subjektů zapojených do preventivních aktivit v kraji Informování veřejnosti v kraji o výskytu rizikového chování a o realizovaných opatřeních Podpora výzkumu a aktuálního monitoringu výskytu rizikového chování a následná aplikace získaných poznatků v praxi krajská strategie x školní preventivní strategie a MPP

Závěrečné zprávy o plnění školních preventivních strategií Pravidelný monitoring o přehledu situace v našem kraji Výsledky k nalezení na: http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/cz/dokumenty-15948/ Prezentováno – náměstkyni hejtmana MSK, MŠMT, ČŠI dále na konferencích a přednáškách v oblasti prevence rizikového chování Následující údaje jsou z 98 % škol

Monitorování situace výskytu rizikového chování ve školách

Počet dětí – demografický údaj Počet dětí na ZŠ Počet dětí na SŠ 2011/2012 97 149 57 321 2012/2013 97 006 51 824

Snížené stupně z chování

Neomluvené hodiny

Omluvené hodiny Základní školy 6 965 081 hodin Střední školy Nejvyšší počet – okres Ostrava, přepočet na každého žáka je 92 hodin Nejnižší počet – okres Frýdek-Místek, přepočet na jednoho žáka je 45 hodin Přepočet na každé dítě v kraji je necelých 72 hodin Střední školy 6 011 696 hodin Nejvyšší počet – okres Ostrava, přepočet na každého žáka je 132 hodin Nejnižší počet – okres Frýdek-Místek, přepočet na jednoho žáka je 92 hodin Přepočet na každé dítě v kraji je 116 hodin Více než polovina škol uvedla, že mají podezření na skryté záškoláctví

Co se vyskytuje v častých případech Poruchy příjmu potravy Záškoláctví Sebepoškozování až suicidální jednání Vandalismus a vulgarismus Volný čas strávený ve virtuálním světě a s tím související nepřipravenost a ospalost ve škole … a mnohé další

Brožura ke stažení – jako výstup z projektu Příručka metodických materiálů – určeno pedagogických pracovníkům, zejména ŠMP, VP, Spec Ped, šk. psychologům a dalším ke stažení na: http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/cz/projekt-vytvareni-pozitivniho-socialniho-prostredi-ve-skolach-31152/

Doporučení jednání při výhrůžném telefonátu či ozbrojeném útoku

Dotace na preventivní aktivity Na jaře 2014 – vyhlášení na MSK Veškeré informace budou vyhlášeny na webu kraje, a rovněž půjde e-mailem všem školám k jejich metodikům

… na závěr „Naše mládež miluje přepych. Nemá správné chování. Neuznává autority a nemá úctu před stářím. Děti odmlouvají rodičům, srkají při jídle a tyranizují své učitele.“ Sókratés *469 - +399 př. nl., Athény, Starověké Řecko

Velmi děkuji za pozornost Přeji energii a optimismus po celý školní rok Mgr. Andrea Matějková Krajská koordinátorka prevence rizikového chování oddělení mládeže a sportu tel: 595 622 337, fax 595 922 301 e-mail: andrea.matejkova@kr-moravskoslezsky.cz www.kr-moravskoslezsky.cz