Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování – dýchací soustava
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Dýchací soustava - opakování
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Autor výukového materiálu:
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Dýchací soustava.
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Dýchací soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchání Filip Bordovský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
Dýchací soustava 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název Dýchací soustava I Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1.
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
46.1 Člověk – dýchací soustava
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
DÝCHACÍ SYSTÉM.
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava.
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_E2-08 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dýchací soustava člověka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/13 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
3. Plíce.
Obr. 2 Dýchací systém.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava
Plíce obr. 8 Dvě plíce houbovité struktury a narůžovělé barvy vyplňují většinu dutiny hrudní a jsou chráněny pružným hrudním košem. Pravá plíce Levá.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací soustavy člověka. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy horní cesty dýchací dolní cesty dýchací nosní dutina nosohltan hrtan příklopka hrtanová průdušnice průdušky průdušinky plícní sklípky plícní váčky plíce poplicnice pohrudnice bránice mezižeberní svalstvo dýchací svaly

Dýchací soustava funkce: výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi dýchání (respirace) vnější dýchání – výměna plynů mezi plícemi a krví, vnitřní dýchání – výměna plynů mezi krví a tkáňovými buňkami horní, dolní cesty dýchací

Zápis do sešitu Dýchací soustava funkce: výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi dýchání (respirace) vnější dýchání – mezi plícemi a krví, vnitřní dýchání – mezi krví a tkáněmi horní, dolní cesty dýchací

Horní cesty dýchací nosní dutina nosohltan spojena s přínosními dutinami v okolních kostech v horní části nosní dutiny jsou řasinky podkladem jsou chrupavky, u kořene nosu kost nosní ohřívání vzduchu, čištění nosohltan spojen Eustachovou trubicí se středním uchem mízní uzliny – mandle (nosohltanová a dvě patrové) hrtanová příklopka – brání vdechnutí jídla obrázek 1

Zápis do sešitu Horní cesty dýchací nosní dutina nosohltan spojena s přínosními dutinami v okolních kostech v horní části jsou řasinky podklad - chrupavky, u kořene nosu kost nosní ohřívání vzduchu, čištění nosohltan spojen Eustachovou trubicí se středním uchem mízní uzliny – mandle (nosohltanová a dvě patrové) hrtanová příklopka – brání vdechnutí jídla

Dolní cesty dýchací hrtan vyztužen chrupavkami, největší chrupavka štítná, u mužů „ohryzek“ hlasivky = vazy, mezi nimi hlasová štěrbina chvění hlasivek a sloupce vzduchu  hlas průdušnice trubice, vyztužená chrupavkami, která se v hrudní části větví http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9f/Illu_conducting_passages.svg/500px-Illu_conducting_passages.svg.png

Dolní cesty dýchací dvě průdušky rozvětvení průdušnice na povrchu řasinky pravá, levá, větví se na průdušinky, které vedou vzduch do plicních váčků a ty se vyklenují do plicních sklípků ve vlásečnicích obklopujících sklípky dochází k výměně kyslíku a oxidu uhličitého obrázek 2

Dolní cesty dýchací plíce pravá plíce – 3 laloky, levá – 2 laloky plíce pokrývá jemná blána – poplicnice hrudní stěnu zevnitř vystýlá pohrudnice mezi nimi pohrudniční dutina vyplněná kapalinou bránice (odděluje břišní a hrudní dutinu) a mezižeberní svalstvo = dýchací svaly  dýchací pohyby obrázek 3

Zápis do sešitu Dolní cesty dýchací hrtan vyztužen chrupavkami, největší chrupavka štítná, („ohryzek“ – muži) hlasivky = vazy, mezi nimi hlasová štěrbina chvění hlasivek a sloupce vzduchu  hlas průdušnice trubice, vyztužená chrupavkami, která se v hrudní části větví

Zápis do sešitu dvě průdušky rozvětvení průdušnice na povrchu řasinky pravá, levá, větvení na průdušinky → plicní váčky → plicní sklípky ve vlásečnicích sklípků dochází k výměně O2 a CO2 plíce pravá plíce – 3 laloky, levá – 2 laloky na povrchu plic poplicnice hrudní stěnu zevnitř vystýlá pohrudnice mezi nimi pohrudniční dutina (kapalina) bránice (odděluje břišní a hrudní dutinu) a mezižeberní svalstvo = dýchací svaly  dýchací pohyby

OPAKOVÁNÍ Dýchací soustava Dolní cesty dýchací Horní cesty dýchací funkce: výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi dýchání (respirace) vnější dýchání – mezi plícemi a krví, vnitřní dýchání – mezi krví a tkáněmi horní, dolní cesty dýchací Horní cesty dýchací nosní dutina spojena s přínosními dutinami v okolních kostech v horní části jsou řasinky podklad - chrupavky, u kořene nosu kost nosní ohřívání vzduchu, čištění nosohltan spojen Eustachovou trubicí se středním uchem mízní uzliny – mandle (nosohltanová a dvě patrové) hrtanová příklopka – brání vdechnutí jídla Dolní cesty dýchací hrtan vyztužen chrupavkami, největší chrupavka štítná, („ohryzek“ – muži) hlasivky = vazy, mezi nimi hlasová štěrbina chvění hlasivek a sloupce vzduchu  hlas průdušnice trubice, vyztužená chrupavkami, která se v hrudní části větví dvě průdušky rozvětvení průdušnice na povrchu řasinky pravá, levá, větvení na průdušinky → plicní váčky → plicní sklípky ve vlásečnicích sklípků dochází k výměně O2 a CO2 plíce pravá plíce – 3 laloky, levá – 2 laloky na povrchu plic poplicnice hrudní stěnu zevnitř vystýlá pohrudnice mezi nimi pohrudniční dutina (kapalina) bránice (odděluje břišní a hrudní dutinu) a mezižeberní svalstvo = dýchací svaly  dýchací pohyby

Otázky a úkoly Jak se cizím slovem nazývá dýchání? Jakou funkci mají řasinky uvnitř nosní dutiny? Doplň: Při správném dýchání se nadechujeme ............................. a vydechujeme ....................... . Vysvětli, co to vlastně je „ohryzek“. Kolik laloků má levá a kolik pravá plíce? Vyjmenuj dýchací svaly.

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, Vítězslav BIČÍK a Zdeněk MARTINEC. Přírodopis 3: pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 80 s. ISBN 80-85937-97-2. [2013-01-08] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2013-01-08] jsou dostupné pod licencí Creative Commons – – na http://www.wikimedia.org . obr. 1 – nosní dutina http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illu01_head_neck.jpg obr. 2 – plicní sklípky http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Alveolus_diagram.svg obr. 3 – činnost bránice http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Diafragma_ademhaling.gif