Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávící soustava trávení, živiny
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Proč přijímáme potravu?
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_7_Trávicí soustava Téma: 4A_PD5.roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_08_TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Základní škola a mateřská škola Bukovec
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Dagmar Sýsová Název materiálu: Trávicí soustava Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ ZDV.P1.705 Datum vytvoření: 21.1.2013 Vzdělávací oblast: Zdravověda Ročník: první – Pečovatelské služby Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

Anotace Trávicí soustava člověka. Stavba trávicí soustavy. Popis trávení. Obrázky jednotlivých částí trávicí soustavy.

Metodické pokyny Výuka v podobě prezentace. Na obrázcích ukázat jednotlivé části trávicí soustavy. Na USB přenést prezentaci nevidomým do jejich čtecích zařízení opatřených ozvučením. Doprovodné pomůcky – svalovec, zuby, obrázky trávicí soustavy zvýrazněné konturovací pastou. Pracovní listy.

Stavba trávicí soustavy Trávicí soustava Stavba trávicí soustavy

Trávicí soustava Hlavním úkolem trávicí soustavy je přijímání potravy, kterou zpracovává mechanicky a chemicky na jednoduché látky a spolu s vodou je převání do krve. Trávicí soustava, společně se soustavou oběhovou, dýchací a vylučovací, zajišťuje látkovou přeměnu.

Stavba trávicí soustavy Dutina ústní Jazyk svalnatý orgán. Na jeho povrchu jsou rozloženy chuťové pohárky. Rozlišujeme 4 základní chutě ( slaná, sladká,hořká,kyselá) mechanicky zpracovává potravu. Pohyb jazyka tvoří hlásky (vyzkoušejte si některé pohyby jazyka a tvořte hlásky). Slinné žlázy podjazykové, příušní a podčelistní. Sliny potravu zvlhčují a chemicky štěpí. Denně asi 1,5 litru slin. Zuby jsou v dolní a horní čelisti. Jejich souhrn se nazývá chrup. V dětství máme chrup mléčný, 20 zubů od 6 měsíce do 6 let, pak se prořezává chrup trvalý – do 14 let a má 32 zubů.

Hltan, jícen, žaludek Hltan je trubice ve které se kříží dýchací cesty a trávicí cesty. Hltanová záklopka brání vniknutí potravy do dýchacích cest. Hltan přechází v jícen. Jícen je trubice asi 25 cm dlouhá. Přechází do žaludku. Žaludek je vakovitý orgán, který je na obou koncích opatřen svěrači. Stěny má z hladného svalstva. Vnitřní stěny kryje sliznice, která vytváří žaludeční šťávu, která je kyselá, bezbarvá, obsahuje kyselinu chlorovodíkovou a enzym pepsin. Žaludeční šťávy ničí choroboplodné zárodky.

Tenké střevo, tlusté střevo Tenké střevo je nejdůležitější orgán trávicí soustavy. Měří asi 3-5 metrů. Začíná dvanáctníkem, v jehož kličce leží slinivka břišní. Jeho povrch je zvětšen množstvím klků, ve kterých dochází k samotnému předávání živin do krve. Tlusté střevo je dlouhé asi 1,5 metru. Je zakončeno řitním otvorem. Do tlustého střeva přicházejí nestrávené zbytky potravy z tenkého střeva. Začíná slepým střevem, které má červovitý výběžek. V tlustém střevě se obsah zahušťuje. Jsou zde kvasné a hnilobné bakterie.

Játra a slinivka břišní Játra jsou nezbytná pro život. Váží asi 1,5 kg, jsou bohatě prokrvena. V jaterních buňkách se tvoří žluč, ta se hromadí ve žlučníku. Játra jsou chemická laboratoř organizmu. Chemickými procesy v játrech vzniká množství tepla. V játrech se zneškodňují škodliviny – jedovaté látky, které vznikají při látkové přeměně. Slinivka břišní je důležitá žláza s vnitřním vyměšováním. Vzniká v ní šťáva potřebná pro štěpení bílkovin, cukrů a tuků. Tvoří hormon inzulin – ten upravuje hospodaření s cukry.

Trávicí soustava Obrázek č. 1

Popis samotného trávení: Trávení je proces, při kterém se látky složité rozkládají na látky jednoduché. 1/ Trávení začíná v dutině ústní – mechanickým zpracováním, mísí se slinami. Dochází k první chemické reakci - štěpí se škroby. 2/ Potrava prochází hltanem a jícnem odkud se střídavými stahy dostává do žaludku. Zde je promísena se žaludeční šťávou. Štěpí se na jednodušší látky.

2/ štěpí se na jednodušší látky. Postupuje do dvanáctníku, sem ústí vývody slinivky břišní a žluč z jater. Dále postupuje do tenkého střeva a zde se látky vzniklé štěpením dostávají v klcích do krve. Dále postupuje do tlustého střeva, zde se zbytky potravy mísí s hlenem, zahušťují se. Kvašením a hnitím se mění ve stolici, která odchází konečníkem z těla.

Ze žaludku postupuje do dvanáctníku, sem ústí vývody slinivky břišní a žluč z jater a v tenkém střevě je trávenina smíchána se šťávami. Trávenina je posunována pravidelnými stahy střevního svalstva a látky vzniklé štěpením se dostávají v klcích do krve. Dále trávenina postupuje do tlustého střeva, zde se zbytky potravy mísí s hlenem, zahušťují se. Kvašením a hnitím se mění ve stolici, která odchází konečníkem z těla.

Vnitřní orgány Obrázek č. 2

Vyber správnou odpověď Jaká funkce NENÍ funkcí žaludku? Trávení tuků. Zásobník pro přijatou potravu. Vylučování žaludeční šťávy s enzymy. Kolik zubů má chrup dospělého člověka? 20 28 32

Vyber správnou odpověď c) A kolik chrup dítěte? 20 28 32 Kam putují vstřebané živiny? Do mozku. Do krevního a mízního systému. Zpátky do žaludku.

Zdroje Obrázek č. 1 Trávicí soustava. Otázky z medicíny [online]. 24.11.2002 [cit. 2014-02-11]. Obrázek ve formátu GIF. Dostupné z: http://otazkyzmediciny.sweb.cz/HTML/GalerieL/Obrazky/Galerie/TraviciSoustava/TraviciSoustava.htm Obrázek č. 2 Cvičení Tao dechu. Marta 13 [online]. 22.12.2013 [cit. 2014-02-11]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: http://www.marta-l3.wbs.cz/Tao-dechu.html