NEJBLIŽŠÍ PŘÍBUZNÍ Co jsem se od šimpanzů naučil

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozhovor s Bohem.
Advertisements

že svaly tvého srdce jsou schopny vytlačit krev do výše 10ti metrů ? Věděl jsi.....
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Řeč, jazyk, mluva.
Komunikace s lidoopy Projekt Nim.
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
PŮVOD A VÝVOJ ČLOVĚKA.
Pekelný advent autor: Jan Sviták.
Bc. Michaela Galová I. HYDR Evoluční psychologie
Vývoj člověka dle anglického badatele Charlese Darwina.
Edward Jenner se narodil v Anglii roku Jako malý chlapec se Edward zajímal o přírodní vědy. Na břehu řeky Severn trávil dlouhé hodiny hledáním zkamenělin.
Kočka v americkém Harrisburgu ve státě Pennsylvania má zvláštního přítele. Každé ráno navštěvuje kočku jelen, který přichází na zahradu. Majitel kočky.
Popelka Česko- Slovenský projekt 9. B ZŠ A MŠ SNP6 ÚSTÍ NAD LABEM.
BAJKA O JEDNÉ MYŠI. Jednoho dne myš koukala skrz puklinu ve zdi farmáře a viděla jeho ženu, jak otvírá nějaký balíček. Jaké jídlo by asi mohl obsahovat?
Primáti = nehetnatci (Primates)
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
Kočka v americkém Harrisburgu ve státě Pennsylvania má zvláštního přítele. Každé ráno ji navštěvuje jelen, který přichází na zahradu. Majitel kočky.
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
ČTYŘI SVÍČKY.
Slzy ženy Proč ženy pláčou.
Tropický deštný les SAVCI.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
Mirror Self - Recognition ( MSR ). KONTROVERZNÍ TÉMA SROVNÁVACÍ PSYCHOLOGIE V roce 1970 přišel poprvé Gordon Gallup s důkazem, že šimpanzi jsou schopni.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
VODA.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_21_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
domácí psi využívají lidi jako nástroje.
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Nebezpečí na internetu
Darwin a divoši Evoluční psychologie
Pohádka o krtečkovi Autor: Důrková Sára.
FEMINISTICKÁ STUDIE CHLAPŮ
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Nevěřící Tomáš sestaveno s využitím obrázků Henryho Martina Český text: kanan.cz Copyright © Henry Martin Used by Permission.
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_METAFORA_A_METONYMIE Název materiálu:
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Řád: PRIMÁTI.
Kultura u orangutanů Kristýna Vacková.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
VÝZNAM VODY PRO ČLOVĚKA…
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
PRIMÁTI OD ČEHO JE ODVOZEN NÁZEV SKUPINY PRIMÁTI? od slova primates = první mají nejdokonaleji vyvinutý mozek ze všech skupin živočichů jsou vývojově nejpokročilejší.
 narozen 15. srpna 1916 ve Wellingtononu (Nový Zéland)  zemřel 6.července 2001 v Canbeře (Austrálie)  novozélandský antropolog a kritik práce Coming.
8. ročník, biologie člověka CO DĚLÁME V PŘÍRODOPISE.
Konference projektu NOE Zmocnění a uvolnění vedoucích Seminář 1: Prostředí a výzvy Seminář 2: Tři duchovní hodnoty zdravého vedoucího Seminář 3: Kde získám.
Co dělat když ztratíte práci… ?. Ztráta zaměstnání….  Pro mnoho lidí je to nepříjemnou záležitostí.  Dokáže pořádně zacloumat životem a odráží se i.
Řád: Primáti. Dělíme je na: 1.) poloopice 2.) opice.
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Nefertiti.
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
Statistika „Jak by měl vypadat tvůj ideální den?“
PRIMÁTI od slova primates = první mají nejdokonaleji vyvinutý mozek
Rozhovor s NÍM.
VĚDĚL JSI
ŽELVA DANUŠKA ŽELVA STEPNÍ.
Kočka v americkém Harrisburgu ve státě Pennsylvania má
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozhovor s Bohem.
Rozhovor s NÍM.
Rozhovor s NÍM.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Rozhovor s NÍM.
BAJKA O JEDNÉ MYŠI.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

NEJBLIŽŠÍ PŘÍBUZNÍ Co jsem se od šimpanzů naučil Roger FOUTS Stephen Tukel MILLS

Výzkum chování šimpanzů V 60. letech min.století byla v Americe vychovávána řada šimpanzů v rodinách. Zjistilo se, že jejich vývoj a schopnosti jsou pozoruhodně podobné dětským. A co řeč? Někteří vědci začali tvrdit, že šimpanzi vychovávaní v rodinách jsou dokladem toho, že jinak inteligentní lidoopi si nikdy nedokážou osvojit jazyk.

Allen a Beatrix Gardnerovi Uvědomili si, že mluvená řeč je jenom jedním z jazyků a ta není vhodná pro šimpanze (mají tenký jazyk a výše umístěný hrtan, což jim ztěžuje výslovnost samohlásek). Šimpanzi při vzájemné komunikaci mnohem více gestikulují rukama. Pro svůj výzkum zvolili americký znakový jazyk pro neslyšící (ASL).

Washoe 1967 - desetiměsíční šimpanzička, která měla kromě Gardnerových kolem sebe ještě 4 ošetřovatele (mezi nimi i autor této knihy – Roger Fouts). Všichni kolem ní komunikovali jen znakovou řečí! Otázka : jak rozsáhlý slovník si je schopna osvojit, dokáže klást otázky, zahajovat rozhovor, komentovat to, co dělá nebo dvoustranně komunikovat s limi?

Po několika měsících… Dokázala spontánně komunikovat, tvořila delší slovní spojení (např.TY JÁ SCHOVAT A TY JÁ JÍT VEN HONEM), komentovala to, co se odehrávalo kolem ní (SLYŠET PES), vymýšlela složité podfuky nebo žertovala gesty znakového jazyka. Podobnost s lidským mládětem čistě náhodná? Odpovědí je společná evoluční historie obou druhů. Dříve než moderní molekulární biologie na to přišly pralesní kmeny západní Afriky. Kmen Abe z Pobřeží slonoviny nazývá šimpanze „ošklivý člověk“.

Výsledky genetických výzkumů Gorily se liší svou DNA jak od lidí, tak od šimpanzů o 2,3%. Orangutani se od obou druhů liší o 3,6%. Šimpanzi se liší od člověka pouze o 1,6% neboli DNA člověka a šimpanze je shodná v 98,4%. Nejbližší příbuzní šimpanzů nejsou gorily ani orangutani, ale LIDÉ!

Po čtyřech letech… Gardnerovi předčasně ukončili práci s Washoe a předali ji dr. Lemmonovi, řediteli Ústavu pro výzkum primátů v Oklahomě. S ní se přestěhoval i dr. Fouts se svou rodinou. Mohl se jí tak dál věnovat, chránit ji (což bylo v tomto ústavu nezbytné) a pokračovat ve výzkumu. Do studijní skupiny mu byla přidělena ještě 3 mláďata, která začal učit znakovou řeč stejně jako dříve Washoe. Časem zjistil, že se mláďata učí znaky jeden od druhého.

Březost Washoe 1976 – poprvé březí Dokáže předat znakový jazyk svému potomkovi? Mládě brzy po narození zemřelo. Washoe ho mrtvé vinula k hrudi, posunkovala MIMI a plakala. 1978 – druhá březost. Věděla, co se s ní děje. Ptal se :“Co máš v břiše?“ „MIMI, MIMI“ a rukama ukázala, jak ho chová. Mládě ale opět nepřežilo. Washoe propadla hluboké depresi.

Loulis Před uhynutím ji zachránili tím, že pro ni adoptovali ročního Loulise. Brzy ho přijala za vlastního a s láskou o něj pečovala. Za 1,5 roku si osvojil 25 znaků, z nichž ani jeden nebyl z těch, které před ním používali ošetřovatelé. Všechny znaky se naučil od ostatních členů skupiny.

Těhotenství ošetřovatelky Dlouhodobá ošetřovatelka Kat otěhotněla. Washoe se nadšeně zajímala o její bříško a vyptávala se jí na MIMI. Kat bohužel potratila a v laboratoři se několik dní neukázala. Když se konečně vrátila, řekla jí Kat, co se stalo : MOJE MIMI UMŘELO , posunkovala.Washoe sklopila hlavu, pak se dotkla její tváře pod okem a udělala posunek PLAKAT.

Ukončení výzkumu 21.6.1996 – Washoeiny 30. narozeniny a ukončení třicetiletého výzkumu jazyka lidoopů. Jazyk není produktem žádné mutace.Je to systém komunikace předávané z generace na generaci, který se vyvíjel nejprve formou gest a později formou mluvenou.

Ačkoliv rozdíl mezi člověkem a ostatními tvory je obrovský, lze rozumně říci, že je o málo menší nežli rozdíly mezi lidmi samými. Galileo Galilei, 1630