GEOTECHNICKÝ MONITORING Eva Hrubešová, katedra geotechniky a podzemního stavitelství FAST VŠB TU Ostrava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geotechnický průzkum Vít Černý.
Advertisements

Vzácné plyny Adéla Benešová 1.A.
MĚŘENÍ POSUNŮ STAVEBNÍCH OBJEKTŮ
Diagnostické metody Radiační zkušební metody Radiometrie Radiografie
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
CZ.1.07/2.2.00/ KA1 - Inovace laboratoří Geotechniky využívaných v rámci praktické výuky studentů Fakulty stavební a Hornicko-geologické fakulty.
Výkonové vypínače vn a vvn
GEOTECHNICKÝ MONITORING
Nedestruktivní zkoušky materiálů
Snímače průtoku a) průřezové (clony)
Spínací přístroje vysokého a velmi vysokého napětí
GEOTECHNICKÝ MONITORING
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
GEOTECHNICKÝ MONITORING
6. Řízení a monitoring procesů. Řízení, regulace, měření, monitoring, automatizaceve farmaceutickém průmyslu Řídicí systémy Měřicí a monitorovací systémy.
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Detekce vodovodních poruch milan MÁCA - AQUA detekce.
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB TZB20- Vytápění Regulace, automatizace a měření ve vytápění.
Vypracovaly: Iveta Vyskočilová Michaela Poláková
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
GEOTECHNICKÝ MONITORING
Metodika měření svislých posunů staveb
GEOTECHNICKÝ MONITORING Eva Hrubešová, katedra geotechniky a podzemního stavitelství FAST VŠB TU Ostrava.
INVERZNÍ ANALÝZA V GEOTECHNICE. Podstata inverzní analýzy Součásti realizace inverzní analýzy Metody inverzní analýzy Funkce inverzní analýzy.
Elektrotechnika Automatizační technika
GEOTECHNICKÝ MONITORING
Vibroakustická diagnostika
Snímače neelektrických veličin
Podklad č. 0. © 2014 ISATech s.r.o. Odpadové fórum 2014 Zařízení pro vyhodnocování velmi malých propustností H. Semíková, P. Bílý, J. Kasíková, R. Kovářová,
Bezpečnost chemických výrob N Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
GEOTECHNICKÝ MONITORING
Radiační příprava práškových scintilátorů
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Ionizující záření v medicíně
TZB21- Regulace otopných soustav
Ionizační energie.
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2010/
Temelín.
Měření radonu v Bozkovských jeskyních
Netradiční zdroje elektrické energie
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Vzorkování podzemní vody a půdního vzduchu
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: RADEK KLAPUCH Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_ZDROJE.
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i.. Obecné informace  Vznikl jako pracoviště ČSAV r  Je přímým pokračovatelem Státního ústavu geofyzikálního, založeného.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů fólií k izolaci proti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 02 Anotace.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad zdrojů a veřejného rozvodu elektrické energie.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Přenos el. energie Ochrany elektrických zařízení
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Detekce napěťových vln ve střední Evropě
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
TECHNICKÁ DIAGNOSTIKA
Digitální učební materiál
Důlní elektrické přístroje
Primární a sekundární napjatost
135ICP Příklad 1.
Důlní elektrické přístroje
Metody hydrogeologického výzkumu Konstrukce hydroizohyps
Mgr. Josef Havíř, Dr., RNDr. Libor Vejmělek, PhD.
Chemiluminiscence, fluorescence
Sylaby přednášek Geotechnické stavby
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
Spínací přístroje vysokého a velmi vysokého napětí I.
Izolace na stavbě RADON.
Transkript prezentace:

GEOTECHNICKÝ MONITORING Eva Hrubešová, katedra geotechniky a podzemního stavitelství FAST VŠB TU Ostrava

MONITOROVÁNÍ SEDÁNÍ Pomocí extenzometrů, resp. inklinometrů Pomocí hydrostatické nivelace Pomocí elektrického snímače sedání

Hydrostatická nivelace indikátor zásobník Snímač ( se speciálně konstruovaným přepadem) Hodnota sedání

Elektrický snímač sedání

Monitorování velkých posunů a deformací Malé deformace – inklinometry, extenzometry Velké deformace – není možno použít zařízení ve vrtech, neboť by vlivem velkých deformací mohlo dojít k destrukci vrtů, a tím i zařízení v nich umístěných Používá se metoda magnetických značek – jejich posun se měří magnetometrem Umísťují se do vrtu hloubeného ruční nebo strojní soustavou, nebo do otvoru po penetraci

Výhody: Rychlé a nenáročné osazení Nevýhody: jedná se pouze o polohopisná měření, nikoliv výšková metodu nelze použít v blízkosti železných předmětů

Monitorování teploty Horninového masívu Geotechnického objektu Podzemní vody Princip: Spínací obvod – absolutní teplota je transformována na proporcionální hodnoty elektrického proudu

MONITOROVÁNÍ SEISMICKÝCH ÚČINKŮ Příčiny vzniku seismických vln: zemětřesení trhací práce při rozpojování hornin, demolicích staveb, geofyzikálních měřeních dobývací práce, výstavbová činnost v podzemí provoz strojů, bucharů, dopravních prostředků

Vyhodnocované parametry: amplituda seismické vlny frekvence kmitání rychlost kmitání akustický tlak (tlakovzdušná vlna)

Využití získaných monitorovaných hodnot: Výchozí hodnoty pro umístění a instalaci zařízení citlivých na dynamické účinky Posouzení míry poškození objektů vlivem dynamických účinků a tlakovzdušné vlny Posouzení vlivu dynamických účinků na životní prostředí Hlavní částí seismických aparatur je geofon

MONITOROVÁNÍ RADONU Charakteristika radonu: radioaktivní plyn, trvale vznikající v přírodě patří do skupiny vzácných plynů chemicky netečný bezbarvý bez zápachu rozpadá se na dceřinné produkty-vznik radioaktivních aerosolů

Způsob monitoringu radonu: Ionizační komory Scintilační komůrky Stopové detektory Ionizační komory, scintilační komůrky: Vzorek vzduchu se převede se převede do komory a změří se četnost jeho impulsů Vyhláška ministerstva zdravotnictví ČR č.76 ze dne 12.února 1991 ukládá provedení detailního radonového průzkumu staveniště před zahájením každé stavby

Stopové detektory Obsahují citlivou fólii, na níž záření vytvoří drobné poruchy – ty se snímají elektronovým mikroskopem, měření má dlouhodobý charakter