Databáze českých literárních osobností (CLO) PhDr. Dominik Budský Ústav pro českou literaturu AV ČR v.v.i. Středisko literárněvědných informací Biografický.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bibliograficko-informační služby v SVK Hradec Králové Klára Fialová, odd. informačně referenčních služeb Ivana Novotná, odd. bibliografie ŠVK Banská Bystrica.
Advertisements

Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Elektronický podpis.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
Šablona webových stránek Školení pro dobrovolné knihovníky Opava
ELEKTRONICKÉ ZDROJE STŘEDISKA LITERÁRNĚVĚDNÝCH INFORMACÍ ÚČL AV ČR
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Petra Bártková, Knihovna AV ČR Praha.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Akvizice periodické literatury Havlíčkův Brod.
Archiv českého webu (Webarchiv) a CC Lukáš Gruber.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
BIBLIOGRAFIE Česká národní bibliografie
Archivnictví a spisová služba
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
Informační systémy z hlediska Obchodního práva
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
OBD 2010 Kde najdeme - INIS - OBD - Publikace OBD Manuál OBD Stručný návod OBD 2.6 Novinky Informace o předávání RIV Popis údajů dodávaných do RIV v roce.
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Archiv výtvarného umění Shromažďuje Zpracovává Zpřístupňuje dokumenty a informace o současném výtvarném umění.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vyhledávání v IPACu Přístup ze stránek Knihovny AV ČR (ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz) Data od roku 1993 Kontrola zpracovaných.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
ANOPRESS IT PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
etail.htm?id= podle pravidel AACR2 -řešení popisné a inventární jednotky -chyby v evidenci a jejich řešení.
PhDr. Libor Blažek. Digitalizace v archivech obecně Využitelnost ochrana fyzického stavu nejohroženějších archiválií, možnost lepšího zpřístupnění nejvyužívanějších.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Ochrana osobních údajů v knihovnách
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO
Oborová informační brána Musica
Akvizice a informační fond
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Seriály v Souborném katalogu ČR
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Databáze českých literárních osobností (CLO) PhDr. Dominik Budský Ústav pro českou literaturu AV ČR v.v.i. Středisko literárněvědných informací Biografický archiv

Představení pracoviště 1)Knihovna se studovnou 2)Bibliografie a retrospektivní bibliografie (kartotéky a databáze) 3)Biografický archiv (kartotéky a databáze) 4)Staročeská sbírka (zkatalogizované mikrofilmy a kopie) Podrobněji viz. Středisko literárněvědných informací ÚČL AV ČR v.v.i.

Historie bioarchivu a databáze CLO 1) Biografický archiv je sbírkou dokumentace k jednotlivým literárním osobnostem a obsahuje výpisky, výstřižky, xerokopie příp. dotazníky, výpisy z CRO, matrik nebo parte uložené v obálkách a kartotéčních skříních vztahující se k jednotlivým evidovaným osobnostem. Vznikl v 60. letech 20. stol. jako pomocné pracoviště pro potřeby vydávání Lexikonu české literatury, postupně se však osamostatnil. Dnes obsahuje cca složek a stále se rozrůstá excerpcí. 2)Archivní složky začaly být zanášeny do databáze a následně zveřejňovány na internetu na podzim minulého roku za podpory grantu MŠMT 1 N04. V současné době je volně přístupno více než hesel - autoritních záznamů.

Technické zabezpečení Software – původně systém ISIS dnes platforma Microsoft Access Program bez dat volně stáhnutelný na

Obsah databáze Nejen spisovatelé – autoři krásné literatury v užším slova smyslu, ale i dramatici, dramaturgové, scenáristi, překladatelé, redaktoři (časopisečtí, nakladatelští, rozhlasoví či televizní) novináři, nakladatelé a publicisté, autoři memoárů, historici a knihovníci, editoři, zahraniční bohemisté, pedagogové aj. Chronologický záběr databáze je od počátků písemnictví po dnešek. Rozhodující je přitom územní, nikoliv jazykové hledisko. Hlavním kritériem pro zařazení osobnosti do databáze je vždy její vlastní literární, literárněvědné, překladatelské či editorské dílo a vztah k českým zemím (narození, úmrtí, delší pobyt, zahraniční bohemista apod.)

Vytváření hesel Hesla jsou vytvářena na základě materiálů z jednotlivých obálek, event. doplněných další excerpcí. Zveřejňována jsou pouze data, která byla publikována tiskem, nebo byla odsouhlasena k publikování jednotlivými autory na základě vyplněného dotazníku a podepsaného souhlasu se zveřejněním osobních dat. Na internetu jsou uveřejněna pouze data v souladu se zákonem 101/2000 Sb. na ochranu osobních údajů (povolení k shromažďování a uchovávání osobních dat vydal ÚOOÚ). Každé heslo je po vyplnění zredigováno a případně korigováno a posléze exportováno do veřejně přístupné verze databáze na internetu -

Pole internetové verze databáze CLO 1.Preferovaná forma jména 2.Další užívané podoby jména (pseudonymy, krycí jména, rodné jméno, provd. apod.) 3.Šifry (písmenné i grafické) 4.Data a místa narození a úmrtí (s údajem o ověření, popř. s poznámkou o rozcházejících se údajích) 5.Pole charakteristika (informace o literárním, vědeckém a profesním zaměření dané osobnosti) 6. Poznámka (příbuzenské vztahy apod.)

Přednosti Databáze CLO 1)Hesla jsou vytvářena na základě jednotné metodiky (týká se zvláště pole „charakteristika“, kde jsou jednotlivé popisné termíny řazeny v logické posloupnosti). Např. básník, prozaik, dramatik … prozaik, autor literatury pro mládež, časopisecký redaktor, vysokoškolský pedagog. Logika řazení popisných pojmů spočívá v sestupném řazení literárních žánrů od poezie po drama, následovaných žurnalistikou, redaktorskou činností … až pedagogickým působením. 2) Ověřování životních dat osobností v případě nejasností (různá data či místa narození či úmrtí uvedená v literatuře). 3)Velké množství zveřejňovaných polí včetně např. pseudonymů a příbuzenských vztahů.

Využití databáze CLO Databáze je přístupná na internetu od Do statistiky přístupů je možné denně nahlížet. V období leden - listopad 2009 bylo zaznamenáno 1334 unikátních přístupů. Možné využití databáze spatřujeme nejen v oblasti knihovnictví („databáze autorit“), ale také lexikografie (ověřená data) i archivnictví (osobní pozůstalosti apod.). V současné době databázi systematicky využívá tým Biografického lexikonu českých zemí (HÚ AV ČR) i Oddělení referenčních služeb NK ČR (databáze autorit).

Perspektiva Databáze CLO Databáze CLO bude dále rozšiřována a doplňována za podpory výzkumného záměru MŠMT INFOZ Díky grantové podpoře bylo možné sestavit tým pracovníků, který významně urychlí celý postup. Do konce roku 2011 bude na internetu zveřejněno hesel. Databáze nebude nijak licencována.

Děkuji za pozornost. Dotazy