Projekty eGovernmentu v praxi 1 Konference IIR Projekty eGovernmentu v praxi Bc. Jana Třísková 21. ledna 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje)
Projekt „Registr obyvatel“,
IS Datových Schránek Zákon a jeho důsledky 26. listopadu 2009
Informační Systém Datových Schránek IS Datových Schránek 9. října 2009 Webseminář na téma ISDS Jiří Pejčoch Zákon a jeho důsledky.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
Konference MV Květen zásadně snížit byrokratickou zátěž všem promítnout jednou pořízený údaj všem OVM promítnout změnu existujícího údaje všem.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Konference „10 let eGovernmentu v ČR“ Ivan Langer Praha, Senát Parlamentu ČR, 8. dubna 2010.
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Systém základních registrů - bezpečné sdílení informací – Informační systém ORG Nová kompetence ÚOOÚ v roce 2010 Jiří Krump náměstek předsedy Brno 2009.
Jednání implementátorů ORP Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica
Základní registry veřejné správy
Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci.
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
Jiří Dohnal, Roman Zemánek
Úvodní slovo Ministerstva vnitra „ fiat lux“ budiž světlo Mikulov, 6. září 2011.
ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Matrika Bc. Jan Podloučka.
CIS Cizinecký informační systém
Informace z konference IIR eGovernment – Zpracoval(a): Jana Třísková, Alois Slovák Datum:
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Základní registry Praktická práce
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica.
Setkání implementátorů ORP Nastavení systému komunikace s MV Sekce pro informatiku a eGovernment Vrchní ředitel sekce: Ing. Jaroslav MrázSekce.
Realizační tým ICZ duben 2005
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
363 DNÍ OD „FIAT LUX“. PŘED 363 DNY – 1. ČÁST PŘED 363 DNY - 2. ČÁST „ FIAT LUX“
Základní registry ve veřejné správě
Bez čeho to nepůjde? Bez registrů ! Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra.
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
ZÁKLADNÍ REGISTR OBYVATEL ODBOR SPRÁVNÍCH ČINNOSTÍ, PROSINEC 2008
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Základní registry.
Úvod do eGovernmentu 1 Počet proškolených Seminář k informačnímu systému datových schránek počet termínů prezenčního školení pro zaměstnance KÚ11 počet.
Aktuální informace k DMVS Ing. Ivan Ivanov Informace k DMVS.
Projekt Vybudování Registru územní identifikace, adres a nemovitostí a modernizace Informačního systému katastru nemovitostí ČÚZK (projekt RUIAN) Český.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Jak to celé bude fungovat dohromady RNDr. Petr Tiller Odbor hlavního architekta eGovernmentu MV ČR Reg.č. projektu: CZ 1.04/4.1.00/
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
DATOVÉ SCHRÁNKY Petr Stiegler ředitel sekce eGovernmentu Česká pošta, s.p.
Městský úřad Nový Bydžov 7. prosince 2011 Ondřej NEUMAN, Martin KOŘÍNEK Schůzka obcí správního území ORP Nový Bydžov Schůzka obcí správního území ORP Nový.
Základní registry informují ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt eGovernmentu MV ČR Praha říjen 2012.
Úprava systému cizinecké policie a vytvoření relevantního datového fondu pro ROB Projekt spolufinancovaný Evropskými fondy prostřednictvím Integrovaného.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Správa základních registrů Mgr. Michal Novák ředitel Správy základních registrů.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje)
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel
INTEGRACE řešení základních registrů
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
EGONovi tluče srdce! Ivan Langer ministr vnitra.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Spolupráce s okolními systémy
Transkript prezentace:

Projekty eGovernmentu v praxi 1 Konference IIR Projekty eGovernmentu v praxi Bc. Jana Třísková 21. ledna 2010

Projekty eGovernmentu v praxi 2 Stav aktuálních projektů eGovernmentu a další vývoj proč teď, proč rychle –okno příležitosti je definováno možností financování 2007 ‑ 2011(12) –financování infrastruktury z EU, jinak nebude –ono málem není ani těch 15 %

Projekty eGovernmentu v praxi 3 Stav aktuálních projektů eGovernmentu a další vývoj základní funkční celky –komunikační infrastruktura veřejné správy –základní registry –datové schránky –dzechpoint (asistovaný kontakt s veřejnou správou) –czechpoint for home (samoobslužný kontakt s veřejnou správou) –regionální datová centra – sdílené služby pro spisovou službu, statistiku, digitální mapu veřejné správy

Projekty eGovernmentu v praxi 4 Stav aktuálních projektů eGovernmentu a další vývoj bezpečnost základních registrů –architektonická – Bez přímého přístupu, pouze registrované ISVS s explicitními rolemi, plně logováno –institucionální – Není jeden správce, jeden editor, jeden provozovatel –multiple digital identity –technologická – KIVS, oddělení dat, šifrování a certifikáty

Projekty eGovernmentu v praxi 5 Registr obyvatel referenční údaje o –všech občanech ČR –cizincích s povolením k pobytu v ČR –občanech jiných států vedených v základních registrech základem bude Informační systém evidence obyvatel věcný gestor - Ministerstvo vnitra

Projekty eGovernmentu v praxi 6 Obsah RUIAN RUIAN nevede žádné osobní údaje RUIAN zprostředkovává údaje o vlastnictví z ISKN ROB a ROS vedou pouze odkazy na adresní místa v RUIAN RUIAN poskytuje RPP podklady pro vymezení územní kompetence agend

Projekty eGovernmentu v praxi 7 Stav řešení základních registrů Počátkem září 2009 vypsány VZ na implementátory ROB, RPP, ISZR a RUIAN, ROS v říjnu, ORG bude v lednu 2010, ale MV a ČSÚ se rozhodly posunout termíny na podání přihlášek (ROB, ROS, RPP) do , na ISZR do ČÚZK pro RUIAN jako jediný neshledal důvody pro změnu termínu pro nabídky (19.10.) a po obdržení právního aktu na spolufinancování z IOP byla VZ přidělena jedinému zájemci ve VZ – NESS Czech s.r.o., probíhají smluvní jednání. Vliv posunu u ROB, ROS, RPP a ISZR se projednává, návrh novely zákona o ZR - start ostrého provozu do Následně bude nutno řešit prodloužení projektů IOP a rozložení financování o další rok.

Projekty eGovernmentu v praxi 8 Stav řešení základních registrů Termíny zatím diktované zákonem, vedou k velmi krátkým lhůtám jednak pro dodávky jednotlivých komponent, jednak pro jejich testování a akceptaci. Vzájemná závislost projektů – problémy byť v jednom ohrožují realizaci ostatních – již nastalo, řešení co nejmenších dopadů se hledá. RUIAN je do jisté míry možno vyvíjet autonomně.

Projekty eGovernmentu v praxi 9 Informační systém datových schránek zrušeno testovací prostředí. Nahrazeno prostředím pro dodavatele spisových služeb a prostředím pro registrované uživatele. Důvodem je omezení možnost testovat způsob napadení ISDS.

Projekty eGovernmentu v praxi 10 Informační systém datových schránek Bude prověřována možnost vnitřní adresace v ISDS. Necelé 4 % eSpS se hlásí certifikátem. Zbytek využívá přihlášení jménem a heslem. Současný stav – pokud si PO a FO budou posílat zprávy mezi sebou, není možné je vyhledávat, musí znát navzájem své IDDS. Podle zákona nelze předávat údaje o DS hromadně jiné osobě. Možnost obejít zákon je, že data budou předány serveru (např. server pro spisovou službu). Bude tak možné stáhnout údaje o datových schránkách.

Projekty eGovernmentu v praxi 11 Informační systém datových schránek Z pohledu veřejné správy se na datové zprávy nahlíží jako na podání a to se považuje za podané okamžikem vložení zprávy klientem do ISDS. Stejně jako u papírového podání, kdy se toto považuje za podané okamžikem odeslání. Pro OVM tedy neplatí žádná fikce doručení.

Projekty eGovernmentu v praxi 12 Děkuji za pozornost Ing. Tomáš Vašica 21. ledna 2010