Jakto, že teplota uvnitř iglú může být až 10°C?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod 1/9 Pro ubytování slouží osm místností, rozdělených na chlapecký a dívčí blok. Uprostřed je hala, kuchyně a sklady. Hlavní vstupy budovy míří.
Advertisements

DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Počasí (погода).
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Izolace proti přenosu tepla
TEPELNÁ VÝMĚNA PROUDĚNÍM
Tepelná výměna prouděním
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Šíření tepla prouděním a zářením
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Vznik rosy, jinovatky a mlhy
Milánský dóm – Duomo di milano
Globální oteplování Vít Kmoch.
Rozdělení ekologických domů Znaky ekologických domů Zjišťování úniku tepla Zateplování domů.
Vrstvy atmosféry.
Teplo Ing. Radek Pavela.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Tato prezentace byla vytvořena
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Zpracoval: Lakomý Jan Třída: 2.L Šk. rok: 2013/2014 Předmět: Biologie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
20..
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Šíření tepla TEPLO Q.
Elektrické teplo - základy Teplo 1 Elektrické teplo - základy.
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
Poptávka na dodávku plastových oken včetně vnitřních i venkovních parapetů, provedení demontáže stávajících dřevěných oken a parapetů a montáže nových.
Klimatické změny Řešení klimatických problémů v Praze Dům dětí a mládeže hlavního města Prahy - Stanice techniků.
Výpočet přijatého a předaného tepla
Rodinné domy.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Vnitřní energie, teplo (8. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Zhotovování příček a dělících stěn
19..
Pozemní stavitelství II
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
VY_32_INOVACE_05-46 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla prouděním Jméno.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vypařování a kapalnění
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Podnebí, podnebné pásy.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Hudební výchova Rozbor tematické písně k zimnímu období - Grónská zem Bc. Kateřina Cuperová.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
ABSOLUT-IN inteligentní poradenství. Poradenská společnost ABSOLUT-IN působí na českém finančním trhu od roku Poskytuje služby v oblasti pojištění,
T EPELNÁ VÝMĚNA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VY_32_INOVACE_05-45 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla vedením Jméno.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Tepelná výměna vedením Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_1A_13_Teplota Téma: Prvouka.
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Vytápění Teplovzdušné vytápění
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Neživá příroda vzduch a voda.
Pokles dotykové teploty podlah
Třída 3.A 14. hodina.
VLASTNOSTI LÁTEK II teplota, čas.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Transkript prezentace:

Jakto, že teplota uvnitř iglú může být až 10°C?

Iglú Iglú je kopulovitý přístřešek vyrobený ze sněhových bloků. Užívají ho především kanadští Eskymáci jako provizorní domov v době arktické zimy. Iglú je tvořeno úzkou podlouhlou předsíní, která zabraňuje přístupu chladu a hlavní obytnou místností.

Sníh je dobrý izolační materiál, takže vnitřní teplota iglú může dosahovat i několika stupňů Celsia nad nulou, studený vzduch do něho nepronikne, protože vchod je pod úrovní podlahy. Teplý vzduch stoupá nahoru a studený klesá dolů.

Vytopení iglú Okna se v iglú nedělají! Dostatek slunečního světla proniká skrz sníh. I při velmi nízkých teplotách je naprosto nezbytné zbudovat ve vrcholu kupole alespoň malý větrací otvor - úbytek okysličeného vzduchu na tak malém prostoru bývá skutečně rychlý. K vytopení iglú postačí v nouzi i obyčejná svíčka.

Vilhljalmur Stefansson Polární badatel Stefansson měřením roku 1912 zjistil, že uvnitř iglú může být až o 60 °C tepleji než venku. Když bylo venku -45 °C, teplota ve vstupním tunelu byla -40 °C, v průlezu z tunelu do vlastního iglú -18 °C, u podlahy iglú bylo -7 °C, ve výši ramen sedící osoby již +4 °C a u stropu dokonce +16 °C! Sníh je výborný tepelný izolant. Teplo se v iglú drží jako v bublině, neboť vchod je pod úrovní podlahy a studený vzduch dovnitř prakticky nemůže.

Největší ledový hotel ve Švédsku Ledový hotel v iglú najdeme ve vesnici Jukkasjärvi. Letos se v této vesničce objevila dočasná stavba již po dvacáté. Každý rok ledové království navštíví tisíce lidí, kterým nevadí chlad a zima. Jsou i tací, kteří si nechají v hotelu uspořádat svatbu.

Zdroje: http://www.jaktak.cz/jak-postavit-iglu.html?gclid=CM7Oz6CB7bwCFenjwgodihIADA http://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/196315-nejvetsi-ledovy-hotel-ve-svedsku-je-detinskym-snem-architektu.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Igl%C3%BA http://zena.centrum.cz/bydleni/clanek.phtml?old_url=bydleni/reality/2007/9/13/clanky/jak-se-bydli-v-iglu/