Textové soubory Vytváření a zpracování textových souborů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makra v Excelu.
Advertisements

Jak na hromadnou korespondenci
IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Textový procesor Open Office, Writer STAVOVÝ ŘÁDEK
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Textový procesor Open Office, Writer VLOŽENÍ OBRÁZKU, ÚPRAVA OBRÁZKU
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Programování v Pascalu Přednáška 9 RNDr. Hana Havelková.
PHP Práce se soubory v PHP - 13
Databáze Sestavy.
PRÁCE S PROUDY V.NET FRAMEWORK APLIKACÍCH Architektura technologie.NET Jan Martinovič, FEI - Katedra Informatiky.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B8 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Hromadná korespondence, makro
PHP – Základy programování
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
MS ACCESS.
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Excel export a import dat. Import dat z webu.
Access Formuláře, cvičení
Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
WWW – hypertextový informační systém
Tlačítka akcí. Do prezentací můžeme vkládat tzv. tlačítka akcí.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
PHP Vytváření formuláře.
EXCEL 2010 Popis prostředí – 1. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1 „Praha & EU: Investujeme do vaší.
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Proměnné pro datum Funkce pro práci s ním
1 Počítače a programování 1 13.přednáška. 2 Obsah přednášky Vstupy a výstupy – 1.část.
Formuláře Formuláře uzavíráme do elementů Formuláře uzavíráme do elementů a a Tyto elementy jsou součástí jazyka XHTML, to znamená, že při použití v PHP.
Soubory s náhodným přístupem Vytváření adresáře. Adresář Úkolem je vytvořit jednoduchý adresář, ve kterém zapisujete jméno a adresu Údaje budou uloženy.
WORD 2010 Popis prostředí – 1. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746.
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
Databázové systémy Přednáška č. 5 Datové typy a Fyzická organizace dat.
Mgr. Karel FischerÚprava prezentace1 Změna použité šablony Ke změně šablony mohu použít jednu ze tří možností: a)Formát \ návrh snímku b)V panelu nástrojů.
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
MS ACCESS Databáze pro každého. Základní pojmy  Data  určitá fakta, vztahující se k objektům z reálného světa, uložená v paměti počítače  Informace.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Databáze MS ACCESS 2010.
Databáze MS ACCESS 2010.
Diář 1 Kalendář. Diář Základem diáře je kalendárium, ve kterém můžeme prohlížet jednotlivé měsíce Základem diáře je kalendárium, ve kterém můžeme prohlížet.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Algoritmizace a programování Soubory. Oč jde? Vytvoření externího souboru Vytvoření externího souboru Tento soubor může být: Tento soubor může být: Textový.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 3. ročník oboru.
Programovací jazyk C# 2. část. Datové typy C# rozeznává dva druhy datových typů, hodnotové a referenční. Hodnotové datové typy Proměnné hodnotového datového.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Bezpečnostní technologie I
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Programovací jazyk C# 4. část - cykly.
Algoritmizace a programování
Úvod do Pythonu – IO operace se soubory.
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Správa disků
Transkript prezentace:

Textové soubory Vytváření a zpracování textových souborů

Co to je textový soubor Jde o takový soubor, který neobsahuje žádné formátovací prvky, pouze prostý text (nezáleží na tom, zda jde o ASCII text nebo text v národních znacích) Jde o takový soubor, který neobsahuje žádné formátovací prvky, pouze prostý text (nezáleží na tom, zda jde o ASCII text nebo text v národních znacích)

Objekty pro prohlížení adresářů DriveListBox – disky v počítači DriveListBox – disky v počítači DirListBox – adresáře DirListBox – adresáře FileListBox – soubory v adresáři FileListBox – soubory v adresáři DriveListBox DirListBox FileListBox

DriveListBox DriveListBox je prvek umožňující výběr pracovního disku DriveListBox je prvek umožňující výběr pracovního disku Na paletě jej najdete pod ikonou Na paletě jej najdete pod ikonou Zobrazí seznam všech v počítači obsažených disků Zobrazí seznam všech v počítači obsažených disků Prostřednictvím vlastnosti Drive vrací vybranou hodnotu Prostřednictvím vlastnosti Drive vrací vybranou hodnotu

DirListBox DirListBox je prvek, který zobrazuje strom adresářů na vybraném disku DirListBox je prvek, který zobrazuje strom adresářů na vybraném disku Na paletě jej najdete pod ikonou Na paletě jej najdete pod ikonou V seznamu adresářů je možné listovat, otvírat a zavírat jednotlivé adresáře V seznamu adresářů je možné listovat, otvírat a zavírat jednotlivé adresáře Prostřednictvím vlastnosti Path vrací cestu odpovídající právě aktivnímu (vybranému) adresáři Prostřednictvím vlastnosti Path vrací cestu odpovídající právě aktivnímu (vybranému) adresáři

FileListBox 1 FilelistBox je prvek, který zobrazuje seznam souborů, které jsou obsaženy v aktuálním adresáři a umožňuje jejich výběr FilelistBox je prvek, který zobrazuje seznam souborů, které jsou obsaženy v aktuálním adresáři a umožňuje jejich výběr Na paletě jej najdete pod ikonou Na paletě jej najdete pod ikonou Aktuální adresář je určován hodnotou vlastnosti Path, ve které je uložena aktuální cesta Aktuální adresář je určován hodnotou vlastnosti Path, ve které je uložena aktuální cesta Typ zobrazených souborů je určen vlastností Pattern Typ zobrazených souborů je určen vlastností Pattern

FileListBox 2 Důležité vlastnosti: Důležité vlastnosti: List – vrací seznam souborů v adresáři, výběr pomocí indexuList – vrací seznam souborů v adresáři, výběr pomocí indexu ListCount – obsahuje počet souborů v adresářiListCount – obsahuje počet souborů v adresáři ListIndex – vrací index právě vybraného (aktuálního) souboruListIndex – vrací index právě vybraného (aktuálního) souboru Výraz List1.List(List1.ListIndex) vrací název vybraného souboru Výraz List1.List(List1.ListIndex) vrací název vybraného souboru

Propojení těchto objektů 1 K vytvoření funkčního celku, který by umožňoval vybírat soubory a pracovat s nimi, je potřeba do procedury, která ošetřuje změnu, vložit odpovídající programový kód K vytvoření funkčního celku, který by umožňoval vybírat soubory a pracovat s nimi, je potřeba do procedury, která ošetřuje změnu, vložit odpovídající programový kód Pro prvek DriveListBox vložíme Pro prvek DriveListBox vložíme Private Sub Drive1_Change() Dir1.Path = Drive1.Drive End Sub

Propojení těchto objektů 2 Pro prvek DirListBox ošetříme změnu pomocí Pro prvek DirListBox ošetříme změnu pomocí U prvku FileListBox již další propojení nepotřebujeme – případnou změnu výběru ošetříme podle záměru programu U prvku FileListBox již další propojení nepotřebujeme – případnou změnu výběru ošetříme podle záměru programu Private Sub Dir1_Change() File1.Path = Dir1.Path End Sub

Výběr typu souboru Pro výběr typu souboru nastavujeme vlastnost Pattern Pro výběr typu souboru nastavujeme vlastnost Pattern Vytvoříme si textové pole Text1 a tlačítko, které doplníme programovým kódem Vytvoříme si textové pole Text1 a tlačítko, které doplníme programovým kódem Po kliknutí na tlačítko se vyberou soubory podle masky v Text1.Text Po kliknutí na tlačítko se vyberou soubory podle masky v Text1.Text Private Sub Command1_Click() File1.Pattern = Text1.Text End Sub

Název souboru Nyní už umíme zobrazit název vybraného souboru Nyní už umíme zobrazit název vybraného souboru Na formuláři vytvoříme textové pole Text1 a ke kliknutí na seznam souborů připojíme následující kód Na formuláři vytvoříme textové pole Text1 a ke kliknutí na seznam souborů připojíme následující kód Private Sub List1_Click() Text1.Text = List1.List(List1.ListIndex) End Sub

Cesta k souboru Chceme-li se souborem pracovat, musíme znát jeho adresu Chceme-li se souborem pracovat, musíme znát jeho adresu Absolutní adresu získáme tak, že k cestě, kterou získáme z FileListBoxu připojíme název souboru, který jsme právě vybrali Absolutní adresu získáme tak, že k cestě, kterou získáme z FileListBoxu připojíme název souboru, který jsme právě vybrali Text1.Text = dirList.Path + "\" + filList.List(filList.ListIndex)

Otevírání souboru Základním příkazem pro otevření souboru je příkaz Open Základním příkazem pro otevření souboru je příkaz Open Jeho syntaxe je následující Jeho syntaxe je následující pathname – cesta k souborupathname – cesta k souboru mode – způsob otevření souborumode – způsob otevření souboru access – způsob přístupu k obsahu souboruaccess – způsob přístupu k obsahu souboru lock – způsob uzamčení souborulock – způsob uzamčení souboru filenumber – číslo souboru (rozsah )filenumber – číslo souboru (rozsah ) reclength – délka záznamu při náhodném čteníreclength – délka záznamu při náhodném čtení Open pathname [For mode] [Access access] [lock] As [#]filenumber [Len=reclength]

Otevírání souboru - pathname Určení absolutní cesty k souboru jsme již probrali Určení absolutní cesty k souboru jsme již probrali Je vhodné doplnit, že můžeme používat i relativní adresování Je vhodné doplnit, že můžeme používat i relativní adresování Při tom program dopočítává adresu podle použitých názvů, lomítek a dvojteček vzhledem k adresáři, ze kterého byl spuštěn Při tom program dopočítává adresu podle použitých názvů, lomítek a dvojteček vzhledem k adresáři, ze kterého byl spuštěn

Otevírání souboru - mode Soubor lze otevřít různými způsoby: Soubor lze otevřít různými způsoby: Sekvenční přístup – mody Append, Input, OutputSekvenční přístup – mody Append, Input, Output Náhodný přístup – mod Random - záznamyNáhodný přístup – mod Random - záznamy Binární přístup – mod Binary – jednotlivé byteBinární přístup – mod Binary – jednotlivé byte Soubory otevřené v modech Binary, Input a Random lze současně otevřít vícekrát Soubory otevřené v modech Binary, Input a Random lze současně otevřít vícekrát

Otevírání souboru - acces Tento parametr určuje, jakým způsobem lze nakládat s obsahem otevřeného souboru Tento parametr určuje, jakým způsobem lze nakládat s obsahem otevřeného souboru Read – soubor lze pouze čístRead – soubor lze pouze číst Write – do souboru lze pouze zapisovatWrite – do souboru lze pouze zapisovat ReadWrite – soubor lze číst a lze do něj zapisovat (defaultní)ReadWrite – soubor lze číst a lze do něj zapisovat (defaultní)

Otevírání souboru - lock Tento klíč určuje, jaké operace jsou na otevřeném souboru umožněny pro jiné uživatele Tento klíč určuje, jaké operace jsou na otevřeném souboru umožněny pro jiné uživatele Shared - sdílenýShared - sdílený Lock Read – uzamčený pro čteníLock Read – uzamčený pro čtení Lock Write – uzamčený pro zápisLock Write – uzamčený pro zápis Lock Read Write – uzamčený pro čtení i zápisLock Read Write – uzamčený pro čtení i zápis

Otevírání souboru - filenumber Jde o číslo, pod kterým je soubor otevírán – je jím identifikován a můžeme s jeho pomocí k souboru přistupovat pomocí dalších příkazů Jde o číslo, pod kterým je soubor otevírán – je jím identifikován a můžeme s jeho pomocí k souboru přistupovat pomocí dalších příkazů Může být v rozsahu od 1 do 511 Může být v rozsahu od 1 do 511 Nesmí se současně opakovat – musí být jednoznačný Nesmí se současně opakovat – musí být jednoznačný Volné číslo souboru můžeme najít pomocí příkazu FreeFile Volné číslo souboru můžeme najít pomocí příkazu FreeFile

Otevírání souboru - reclength Při otevření v modu Random určuje délku záznamu (recordu), který je čten Při otevření v modu Random určuje délku záznamu (recordu), který je čten Při sekvenčním čtení určuje velikost znakového buferu Při sekvenčním čtení určuje velikost znakového buferu Toto číslo nesmí být větší než 32,767 Toto číslo nesmí být větší než 32,767

Uzavření souboru Soubor uzavíráme pomocí příkazu Close Soubor uzavíráme pomocí příkazu Close Jeho syntaxe je následující Jeho syntaxe je následující Je možné uzavřít současně více souborů, které jsou zapsány v parametru filenumberlist Je možné uzavřít současně více souborů, které jsou zapsány v parametru filenumberlist Close [filenumberlist]

Čtení ze souboru 1 Pro čtení ze souborů otevřených v modech Random a Binary používáme příkaz Get Pro čtení ze souborů otevřených v modech Random a Binary používáme příkaz Get filenumber – číslo souborufilenumber – číslo souboru recnumber – číslo záznamu (čtení v modu Random)recnumber – číslo záznamu (čtení v modu Random) varname – jméno proměnné, do které se záznam ukládávarname – jméno proměnné, do které se záznam ukládá Get [#]filenumber, [recnumber], varname

Čtení ze souboru 2 Pro čtení souborů otevřených sekvenčně použijeme příkaz Input # Pro čtení souborů otevřených sekvenčně použijeme příkaz Input # Jeho syntaxe je následující Jeho syntaxe je následující filenumber – číslo souborufilenumber – číslo souboru varlist – seznam proměnných, do kterých se načtené ukládá (nesmí být pole)varlist – seznam proměnných, do kterých se načtené ukládá (nesmí být pole) Input #filenumber, varlist

Zápis do souboru 1 Pro čtení ze souborů otevřených v modech Random a Binary používáme příkaz Put Pro čtení ze souborů otevřených v modech Random a Binary používáme příkaz Put filenumber – číslo souborufilenumber – číslo souboru recnumber – číslo záznamurecnumber – číslo záznamu varname – proměnná, ze které se do souboru zapisujevarname – proměnná, ze které se do souboru zapisuje Put [#]filenumber, [recnumber], varname

Zápis do souboru 2 Pro zápis do souborů otevřených sekvenčně použijeme příkazy Print #, Write # Pro zápis do souborů otevřených sekvenčně použijeme příkazy Print #, Write # Oba příkazy mají obdobnou syntaxi Oba příkazy mají obdobnou syntaxi Název příkazuNázev příkazu Číslo souboruČíslo souboru Text, který má být zapsánText, který má být zapsán V modu Append se píše na konec souboru, v modu Output se soubor přepisuje V modu Append se píše na konec souboru, v modu Output se soubor přepisuje