Základy ALgoritmizace 6. cvičení. Program cvičení Kontrolní bod 1 zakončení grafického zápisu algoritmů - vývojových diagramů –identifikátory a proměnné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Advertisements

Úloha č. 8: Logické obvody - využití
Programování funkcí v Excelu (pole)
Algoritmizace Vývojové diagramy.
Algoritmizace od algoritmu k Pascalu.
ALGO – Algoritmizace 6. cvičení
VISUAL BASIC Práce se soubory.
1/12 ALGO – Algoritmizace 5. cvičení 1.ročník, ZS Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D.
ALGO – Algoritmizace 1. cvičení
Algoritmy I Cvičení č. 5.
Cvičení 2 Proměnné(jednoduché a složené) a konstanty První program Zápis výrazů.
Algoritmy I Cvičení č. 4.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
Algoritmizace 9. Ročník.
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
Metody řazení s lineární časovou složitostí
Vývojové diagramy a základy algoritmizace
Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
Jazyk vývojových diagramů
Algoritmizace.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
Algoritmus po krocích rozepsaný návod k nějaké činnosti
PHP – zasílání dat z formuláře
Informatika I 2. přednáška
Podmíněné příkazy. Podmíněné funkce zastupuje: Podmíněné funkce zastupuje: funkce „když“ funkce „když“
C – strukturované příkazy
Algoritmizace a základy programování
Jazyk vývojových diagramů
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Jiří Znoj - zno Tvorba konkordace Algoritmy II 3. projekt, 5. zadání Jiří Znoj - zno
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
5. Procedury a funkce Procedura je samostatně odladěný algoritmus, v programu může být volána vícekrát. Dvojí terminologie - rozlišujeme procedury a funkce.
2 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Podle řídící proměnné proveď n-krát příkaz P1.
Dokumentace informačního systému
Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03
Napište program v C pro výpočet plochy obdélníka se stranami A=3 a B=2. Výsledek vytiskněte s patřičným komentářem na obrazovku formátovým příkazem printf.
Aplikační počítačové prostředky X15APP MATLAB Katedra elektroenergetiky, Fakulta elektrotechniky ČVUT, Technická 2, Praha 6 Ing. Zbyněk Brettschneider.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
ALGO – Algoritmizace 4. cvičení 1.ročník, ZS Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D.
Průměr Maximum Minimum
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ PODMÍNĚNÝ PŘÍKAZ – PŘEVOD ČASOVÉHO ÚDAJE Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
Databázové systémy 2 Zkouška – 8:00. Příklad I - Funkce Vytvořte funkci ZK_DIFF_MIN_MAX (P_ZAM_ID NUMBER) RETURN VARCHAR2. Funkce může vracet.
4. Typ pole 4.1 Jednorozměrná pole
Pascal – strukturované příkazy
C – if Mgr. Lenka Švancarová. if vývojový diagram Podmínka Příkaz(y) Podmínka Příkaz(y) Úplné větveníNeúplné větvení ++--
ALGO – Algoritmizace 7. cvičení – ročník, ZS Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Algoritmizace a programování Algoritmy 1 - Úvod. Základní pojmy Počítačový program Počítačový program zápis zdrojového kódu, kterému rozumí počítač zápis.
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
VY_32_INOVACE_PR2_14. Cyklus umožňuje opakování určité posloupnosti příkazů bez nutnosti psát je stále znovu. Používáme tři základní druhy cyklů: cyklus.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_inf3_prg10 Označení materiáluprg10_vyvoj_diagram.pptx Název školyGymnázium Kladno.
Makra v Excelu syntaxe. Zápis nahraného makra SubEnd Sub O klíčová slova Sub a End Sub – začátek a konec makra O komentáře O text za znakem ', až do konce.
Programovací jazyk C# 4. část - cykly.
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Spojitá náhodná veličina
Vícerozměrná pole (1) Jazyk C povoluje, aby pole mělo více rozměrů (dimenzí) než jeden Z vícerozměrných polí bývá nejčastěji použí-váno pole dvourozměrné.
Vytváření dokumentace algoritmů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
Programujeme lépe a radostněji
Algoritmizace a programování
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU (se vstupní podmínkou)
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Základy ALgoritmizace 6. cvičení

Program cvičení Kontrolní bod 1 zakončení grafického zápisu algoritmů - vývojových diagramů –identifikátory a proměnné (celočíselné, plovoucí řád. čárka, znakové) –přiřazovací příkaz –výrazy (jednoduché i složené, aritmetické a logické) –příkaz vstupu/výstupu –sekvence –větvení (podmíněný příkaz) –cykly (iterační – for cyklus, s podm. před i za tělem cyklu) –pole (1 a 2 rozměrná)

Napište algoritmus, který najde maximální hodnotu na řádku s indexem 7 obdélníkové matice Z o rozměrech 10x20. Vypište tuto maximální hodnotu a její polohu v matici. ÚLOHA 1

U kultury určitého druhu bakterií byl experimentálně stanoven model růstu. Při zaočkování dávkou M jedinců se počet jedinců (bakterií) v kolonii zvyšuje exponenciálně podle vzorce N(t) = M*exp(0,01*t), čas t je minutách. Dále bylo experimentálně zjištěno, že kolonie roste ve zvětšující se kruhové ploše a že mezi počtem bakterií N a kruhovou plochou S, kterou kultura viditelně zaplnila, platí empirický vztah S=N*5*10 -6, plocha S je v cm 2. Tyto bakterie se kultivují na tenké vrstvě marmelády, kterou někdo (asi vaše dítě!) namazal na ubrus, a to tak, že vytvořil obdélník 3x4cm, přičemž prvních M jedinců nasadil přesně uprostřed obdélníka. Napište algoritmus, který odhadne dobu, za kterou kolonie bakterií dosáhne hranice (tedy bližších hran) obdélníka. ÚLOHA 2

Je dána časová řada hodnot tepové frekvence (v tepech/minutu), celkem 200 minut (každou minutu jedna hodnota). Napište algoritmus, který spočte a vytiskne průměrné hodnoty tepové frekvence v pětiminutových intervalech (tj. celkově se vytiskne 40 hodnot). ÚLOHA 3

Napište algoritmus pro automatické plánování dávky anestetika. Vstupním údajem je čas běhu algoritmu zadaný v minutách a dále posloupnost čísel majících význam normované energie Alfa vln v EEG (čísla v intervalu 0 až 1). Výstupním údajem je poloha ovládacího ventilu zásobníku s anestetikem (číslo 0 zavři úplně, 1 pootevři, 2 otevři, 3 otevři na max). Rozhodovací algoritmus je následující: Alfa <= 0,2  otevři ventil na max. (3) 0,2 < Alfa <= 0,3  otevři (2) 0,3 < Alfa <= 0.7  pootevři (1) Alfa > 0,7  zavři úplně (0). Vstupní údaje Alfa přicházejí postupně každých 10 vteřin, rozhodnutí o výstupu by mělo být k dispozici bezprostředně po registraci aktuálního vstupu. Zajistěte, aby algoritmus skončil po zadaném počtu minut a aby při svém konci uzavřel ventil s anestetikem. ÚLOHA 4