Downův syndrom ( genetické choroby člověka )

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a vývojová stádia člověka
Advertisements

Jak jsme na tom se zdravím
POSTIŽENÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk.
Veronika Smutná 2. Ročník MBB, PřF UP Olomouc
DĚDIČNÉ CHOROBY.
Prader – Willi syndrom Olga Lokvencová.
Proměnlivost – genomové mutace
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Edukace a rozvoj osob s mentálním postižením
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Choroby gonozomálně dědičné recesivní
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
NORMÁLNÍ ŽENSKÝ KARYOTYP
Genetika člověka Vypracovala: Martina Krahulíková 4.A/4
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
Downův a Edwardsův syndrom
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Nemoc AIDS v Africe.
Oko Anatomie lidského oka Oční vady v každém věku Nemoci očí-Tupozrakost Šilhání Šedý a zelený zákal Retinoblastom.
- vnější vlivy, vlivy výživy, vnitřní faktory
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Genetická onemocnění.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
První prenatální diagnostika u choroby Charcot-Marie-Tooth typ 1A v ČR. P. Seeman 1, M. Čtvrtečková 1, A. Lipková 2 1-Klinika dětské neurologie 2. LF UK.
PRAKTIKUM č.16 GENEALOGIE AUTOSOMÁLNÍ DĚDIČNOST
Didaktická část diplomové práce
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Binomická věta Existují-li 2 alternativní jevy s pravděpodobnostmi p a q (q =1- p), četnosti možných kombinací p a q v serii n pokusů jsou dány rozvinutím.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Symptomatické poruchy řeči u dětí s mentálním postižením
GENETICKÉ VADY.
Ošetřování dítěte s Downovou chorobou
Genetické poruchy - obecně
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
DOWNŮV SYNDROM VY_52_INOVACE_ ledna 2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium,
Zvláštnosti ve vývoji člověka Vypracoval: Pavel Maděrka Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Vytvořil: Jiří Burda Druhy  Ekzém  Lupénka  Kopřivka  Růže  Herpes – opar  Plísně  Puchýře Spáleniny Odřeniny Akné.
Srdce a jeho funkce v těle by: Jaroslav Nosek čerpáno ze stránek:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Klinický popis projevů
Z. Bednařík, I. Belancová, M. Bendová, A. Bilek, M. Bobošová, K
Genetika Přírodopis 9. r..
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
Syndrom Patau Vypracovali: Radek Bárta Jakub Rouchal
Syndrom Patau Pavol Rendek, Markéta Couralová, Veronika Tomášková, Lucie Moťková, Alžběta Moravová Skupina 16 - pediatři.
Edwardsův syndrom.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Vliv radiace na člověka
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
Company Name DOWNŮV SYNDROM.
A. Mrkvičková, K. Pernicová, R. Řezáč, S. Schniererová, D. Šabatová
Edwardsův syndrom trisomie 18
Období lidského života
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Prenatální diagnostika
Třinecká obchodní akademie
Transkript prezentace:

Downův syndrom ( genetické choroby člověka ) vypracovala: Iva Králová, 4.C.

Downův syndrom Downův syndrom je geneticky podmíněné onemocnění zapříčiněné genomovou mutací, jejímž výsledkem je trizomie 21. chromozomu (zdravý člověk má dva 21. chromozomy, postižení tímto syndromem tři) první popis syndromu je přiznáván anglickému lékaři J. L. Downovi ( 1862 )

Karyotyp muže trpícího Downovým syndromem, všiměte si tří chromozomů č

Četnost onemocnění jedná se o poměrně časté onemocnění, vyskytuje se u jednoho narozeného dítěte ze 700 jeho vznik ovlivňuje stáří matky ( nad 35 let ) - pokud je matka starší 45 let, činí pravděpodobnost jeho vzniku 1:40 Downův syndrom se projevuje mentální retardací (většinou mírná nebo středně těžká mentální retardace), tělesnými malformacemi (menší hlava, mohutnější krk), anomáliemi obličeje (mongoloidní vzhled, obličej má ploché rysy, ve vnitřním koutku oka je výrazná kolmá kožní řasa, což způsobuje dojem šikmých očí, uši jsou menší, ústa pootevřená)

v ČR dětí s tímto onemocněním přibývá: 2001 - případy Downova syndromu celkem: 141 2004: 169 2006: 215 2008: 254 podílí se na tom také i nepříznivý trend - v rámci kterého se zvyšuje průměrný věk rodiček

Následky děti trpí celkově sníženým svalovým napětím ( hypotonií ) vzrůst je malý, muži mívají kolem 147-162 cm a ženy asi 135-155 cm mohou se objevovat epileptické záchvaty, postižení jsou náchylnější ke kardiovaskulárním onemocněním a v dospělosti je 3-5× častěji postihuje Alzheimerova nemoc jejich vzdělání většinou probíhá ve speciální základní škole

Diagnostika Downův syndrom je zatím možné diagnostikovat pouze vyšetřením vzorku placenty či vody plodové asi 30 let se vědci snaží o diagnostiku ze vzorku krve matky, ale zatím neuspěšně

Zajímavosti: lidé s Downovým syndromem navazují i intimní vztahy v některých případech se začínají vdávat a ženit ženy s Downovým syndromem jsou schopné mít děti, avšak je tu 50% předpoklad, že jejich dítě bude postižené Downovým syndromem pro děti takto postižené je obtížnější zvykat si na nové situace více jak 90% dětí postižených Downovým syndromem přežívá první rok života a skoro polovina se dožívá 60 let

Zdroje: Děkuji za pozornost internet: www.wikipedia.cz www.zdravi.idnes.cz/downuv-syndrom www.vrozene-vady.cz www.google.com Děkuji za pozornost