Litovelské Pomoraví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chráněná území v Olomouckém kraji
Advertisements

Významná Chráněná území v čr
Chráněná krajinná oblast Poodří
Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary
Vodní plochy označené jako NP a CHKO
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře. MRTVÉ MOŘE  je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Jordánskem  nachází se 420 m pod hladinou.
Krušné Hory Klára Pecháčková 9.B KRUŠNÉ HORY.
Dánsko Přírodní poměry.
GEOMORFOLOGIE ČESKÉ REPUBLIKY 9. třída Mgr. Jakub Karásek
ČESKÁ REPUBLIKA (fyzickogeografická část)
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Macocha ZŠ Měšťanská 2012 Anežka Slabíková.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník: IV. Datum vytvoření:září 2012 Šablona:III/2č. materiálu:
Fyzicko-geografická sféra
Chráněná území ve městě Olomouc a nejbližším okolí
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Významná chráněná území v ČR
Chráněná území České republiky
David Bedlička Lesnická střední škola U krmelce Plzeň Uvádí prezentaci.
Zlínský kraj Přírodní poměry
Jihomoravský kraj.
Jihomoravský kraj Přírodní podmínky Cvb.
Igor Dostal
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Jihočeské pánve Jaroslav Holeček 9.B
České Středohoří Nela Kresanová 9.A
POBEROUNSKÁ SUBPROVINCIE
Fyzio-geografická sféra
Česká tabule Josefína Krátká 9.A Mapka ČR s označenou lokalitou.
Olomoucký kraj kraj podél řeky Moravy tvořen 2 částmi:
Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.  Leží na SZ Čech na hranici s Německem  Jde o kerné pohoří – vzniklo pohybem ledových ker  Krušné hory jsou.
CHKO Český kras.
Českomoravská vrchovina
Geologický Vývoj Karpat
Geologie ČR (geologické jednotky)
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Olomoucký kraj přírodní poměry
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
VNITROZEMSKÉ VRCHOVINY A PAHORKATINY
Fyziogeografická sféra
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
Poodří Chráněná oblast.
* Vyhlášení CHKO: 1978 * Rozloha: 628 km 2 * Účel ochrany: Zachovat původ krajinného vzhledu a cenných přírodních lokalit * Protéká jím řeka Berounka.
Olomoucký kraj.
Np České švýcarsko.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
CHKO Litovelské Pomoraví
PÁLAVA. Pálava je skutečným přírodním klenotem České republiky, chráněnou krajinnou oblastí byla vyhlášena v roce CHKO Pálava leží v nejteplejší.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Meandr je zákrut řeky způsobený boční erozí – vymíláním břehů na jedné straně a usazováním na straně druhé. Mrtvé ramena vznikají v důsledku změn průběhu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_17.
Andrea Turečková 9.A 2015/2016 LUŽNÍ LESY NA SLOVÁCKU.
BÍLÉ KARPATY CHRÁNĚNÁ KRAJINNÁ OBLAST Rozloha: 750 km 2 Nejvyšší hora: Velká Javořina (970 m n. m.) Vznik CHKO: 1980 ZÁKLADNÍ ÚDAJE.
- měly by být vyhlašovány primárně pro ochranu menších území, v nichž jde o ochranu vzácného a regionálně významného stanoviště (např. rašeliniště), případně.
Litovelské Pomoraví Litovel CHKO Tato práce je šířena pod licencí CCBY-SA3,0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_38.
Rozloha: 83km2 Založeno: 19. března 1976
OLOMOUCKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-37 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Přírodní, rekreační oblasti na Slovácku
Strážnické pomoraví.
VIZOVICKÁ VRCHOVINA.
CHŘIBY.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Meandry řeky Moravy Nikola Rachunková 9.A.
Přírodní podmínky V české kotlině.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Litovelské Pomoraví

Základní informace Rozloha: 96km2 Založena roku 1990 z důvodu ochrany přirozeného meandrujícího toku řeky Moravy a na něj navazujícího komplexu lužních lesů. Oblast je také chráněna jako ptačí oblast.

Geologie Základním geologickým rysem celého území je kerná stavba. Geologické podloží tvoří v Třesínsku štěrkopísky a devonské vápence (vznikl usazováním schránek prehistorických živočichů) a v Doubravě kulmské droby a břidlice. Oblasti v Třesínsku se říká pohřbený kras a je součástí „Severomoravského krasu“ V období pliocénu (poslední část 3-hor) a miocénu (předposlední část 3-hor) v oblasti Hornomoravského úvalu, Třesínského prahu a Mohelnické brázdy došlo k poklesu ker. Tektonické pohyby v této oblasti stále neustaly.

Geomorfologie Litovelské Pomoraví se rozkládá v údolní nivě (část údolí, která je pravidelně zplavována) řeky Moravy v severní části Hornomoravského úvalu a jižní části Mohelnické brázdy. Hornomoravský úval patří k subprovincii Západní Karpaty, zatímco Mohelnická brázda patří k subprovincii Česká vysočina. Na tomto území se setkává velmi staré podloží České vysočiny s mladými Západními Karpaty. Výška se pohybuje od 210 m až po 345 m. Nejvyššími body jsou Jelení vrch a Třesín, které mají 344,9 m.

Fauna Mezi ryby v Moravě patří střevle potoční, mník jednovousý a ouklejka pruhovaná. V Litovelském Pomoraví se nachází populace cenných ohrožených živočišných druhů. Patří mezi ně: listonoh jarní, žábronožka sněžní, bobr evropský, vydra říční, ledňáček říční, volavka popelavá a včelojed lesní.

Flora Lesní prostory v Litovelském Pomoraví jsou většinou přirozeného původu. Jsou zde převážně lužní lesy, dubohabrové háje, lipové dubohabřiny a olšiny. V nivách řeky Moravy se ve velkém počtu vyskytují rákosiny, vysoké ostřice. Vyskytují se zde: bělozářka obecná, bojínek tuhý, orsej jarní, česnek medvědí a mnoho dalších.

Klima Klima oblasti je charakteristické mírnými zimami i léty a poměrně nízkým počtem srážek (600mm) Průměrná teplota 8 - 9°C

Lužní lesy Lužní lesy jsou hlavní předmět ochrany Litovelského pomoraví. Jejich charakter je dán vysokou hladinou podzemní vody a jarními záplavami. Je zde několik přírodních rezervací a mezi ně patří: Ramena řeky Moravy a Vrapač, Litovelské luhy, Hejtmanka, Kenický a Panenský les. 

Řeka Morava Tok řeky Moravy vytváří v Litovelském Pomoraví ojedinělý typ krajiny - tzv. „vnitrozemskou říční deltu“. Řeka je zde z velké části neregulovaná a díky tomu můžeme vidět přirozený vývoj koryta. Žije zde mnoho ryb, mezi nejrozšířenější druhy patří: střevle potoční, mník jednovousý a ouklejka pruhovaná.

Ludmírovské vrchoviny Jedná se o krasový kopec v Třesíně. Je zajímavý hlavně z geologického a geomorfologického hlediska. V místech kde vystupuje vápenec na povrch, se vyskytují krasové jevy. Vznikl zde jeskynní systém „Mladečských jeskyní“ Délka jejich chodeb je 1250 m, ale pro veřejnost je jen 380 m. V prostorách dnešního vchodu, v Dómu mrtvých a v lomové stěně se našli přes 100 různých úlomků kostí a zubů Homo sapiens sapiens.

Zdroje Vypracoval: David Ličko http://kolo.cz/clanek/nenarocna-cykloturistika-litovelskym-pomoravim/kategorie/vylety-s-detmi http://www.vyletnik.cz/mistopisny-rejstrik/stredni-morava/hana-olomoucko/6257-chko_litovelske_pomoravi/ http://www.treking.cz/regiony/podesy.htm http://ucebnice.eko-g.cz/uzemi.html http://www.foto-rumanek.cz/bledule-a-snezenky-litovelske-pomoravi/ http://www.cittadella.cz/europarc/index.php?p=Geologie&site=CHKO_litovelske_pomoravi_cz http://cs.wikipedia.org/wiki/Chr%C3%A1n%C4%9Bn%C3%A1_krajinn%C3%A1_oblast_Litovelsk%C3%A9_Pomorav%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99etihory http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Adoln%C3%AD_niva http://www.geocaching.com/geocache/GC20FPJ_litovelske-pomoravi-aneb-vodacka-earthcache?guid=ca894a8c-078c-49dd-97fa-ad78793e5c3c http://geography.upol.cz/soubory/studium/bp/2014-rg/2014_Koutna.pdf http://botany.cz/cs/carex-elata/ http://www.chovzvirat.cz/zvire/1027-lednacek-ricni/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Vydra_%C5%99%C3%AD%C4%8Dn%C3%AD http://virtus.upol.cz/fotogalerie.php?typ=mzchu&id=11 http://naturephoto.tyto.cz/?page=gallery&cat=6650&style=foto&backid=9 http://www.biolib.cz/cz/image/id103792/ http://www.olomoucky-kraj.com/object.php?object=36 http://www.vyletnik.cz/mistopisny-rejstrik/stredni-morava/hana-olomoucko/5711-mladecske-jeskyne/ http://vlcekondrej.blog.cz/0907/krasy-podzemi http://www.slideshare.net/mirijovsky/a-new-remote-sensing-methodology-for-detailed-international-mapping-in-the-v4-region Vypracoval: David Ličko