KOLUMBIE se rozkládá v SZ části Jižní Ameriky, má přístup k Tichému i Atlantskému oceánu ještě dnes je pro nás tato země velkou záhadou už Španělé byli.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státy Jižní Ameriky.
Advertisements

Španělsko Referát 5.B.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Revoluce v Latinské Americe Konec amerického kolonialismu
VATIKÁN.
Španělsko Vpřed Kummer Tomáš.
Brazílie Atlantský oceán Tichý oceán Peru Bolivie Paraguay
Jižní Amerika.
Geografická charakteristika latinské ameriky
Terorismus.
ANDSKÉ STÁTY Charakteristika: Oblast kolem rovníku
Program Leonardo da Vinci – projekt mobility
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
USA United States of America
USA Rozloha km Počet obyvatel: obyvatel/km²
Středočeský kraj.
Téma hodiny: Kolumbie – základní údaje, přírodní a socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Seznámení se s jihoamerickým.
KUBA.
22. Březen 2013, Brno Mgr. Martin Hrabálek, PhD. Bezpečnost v regionu Latinské Ameriky „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové.
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
Portugalsko Pod tímto pojmem si většina návštěvníků představí prosluněné Algarve, za rekreačními středisky se však skrývá nepoznaná země nepřeberných možností.
PORTUGALSKO.
! ! ! Dozvíte se v prezentaci ! ! !
Hudební doprovod: Nino Bravo “América” Pochází z latinského slova argentum, stříbro, stejně jako jméno řeky Río de la Plata, která byla pro Španěly cestou.
Identifikátor materiálu: EU
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
Praha Andy Poláková.
Střední Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
LITVA.
Peru a Ekvádor.
Dopravní zeměpis Venezuely a Kolumbie
Amerika Obyvatelstvo a sídla
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Matěj Špikla 7.C.  Rozloha: km  Prezidet: Ávaro Uribe Vélez  Územní uspořádání: 32 departamentů (je jednotka administrativního a samosprávného.
Mexicko-americké vztahy
Brazílie Jana witkovská, IČO:
Kanada.
Dominikánská republika
Jižní Amerika-Kolumbie
OBYVATELSTVO AMERIKY.
MEXIKO. Poloha Leží na severu tzv. Latinské Ameriky Pobřeží má u Indického i Tichého oceánu Sousedními státy jsou na severu USA, a s Belize a Guatemalou.
Národní parky Kolumbie Ing. Alena Dvořáková, Ph.D.
AMERIKA.  Polokoule Z, S, J  1492  Dělení: ◦ Severní, Střední, Jižní ◦ Latinská Amerika  Rozloha: ◦ km² ◦ 8,3% povrchu, 28,4% pevniny.
Jihoamerické státy Peru Chile Bolívie.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Jiří Korec Sexta 2008/2009. VENEZUELA Hlavní město: Caracas Rozloha: km² Nejvyšší bod: Pico Bolivar- 5007m.n.m Počet obyvatel: Hustota.
Michnová Lenka CR 2.A.  Spolková republika Německo  Počet obyvatel mil.  Hustota obyvatel – 225 ob. / na km²  Rozloha – ,9 km².
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Ameriky Ověření ve výuce: Třída:
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Tereza Mrvíková Olena Povkhanych
Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_09
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Mexicko-americké vztahy
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
Česká republika - Kutná Hora
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Kolumbijská republika
Andorra Vatikán San Marino
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Původ názvů států Latinské Ameriky
Bolívie
STŘEDNÍ AMERIKA ostrovní část
Transkript prezentace:

KOLUMBIE se rozkládá v SZ části Jižní Ameriky, má přístup k Tichému i Atlantskému oceánu ještě dnes je pro nás tato země velkou záhadou už Španělé byli přitahováni bohatstvím zlata a drahých kamenů, nalezených v bájné zemi El Dorado dostala své jméno po Kryštofu Kolumbovi. Lidé jí zde ale dali přesmyčkou opačné jméno - Locombia (loco znamená španělsky blázen)

KOLUMBIE Oficiální název státu: Kolumbijská republika Rozloha: 1 141 748 km2 Počet obyvatel: 45 325 261 Hlavní město: Bogotá Národnostní složení: 58 % - indiáni a mestici 20 % - běloši 14 % - mulati 4 % -černoši 4 % - ostatní   Náboženské složení: 90 % katolíci ostatní 10 %

Departamenty Amazonas (Leticia) Antioquia (Medellín) Arauca (Arauca) Atlántico (Barranquilla) Bolívar (Cartagena) Boyacá (Tunja) Caldas (Manizales) Caquetá (Florencia) Casanare (Yopal) Cauca (Popayán) Cesar (Valledupar) Chocó (Quibdó) Córdoba (Montería) Departement Cundinamarca (Bogotá) Guainía (Puerto Inírida) Guajira (Riohacha) Guaviare (San José del Guaviare) Huila (Neiva) Magdalena (Santa Marta) Meta (Villavicencio) Nariño (Pasto) Departement Norte de Santander (Cúcuta) Putumayo (Mocoa) Quindío (Armenia) Risaralda (Pereira) Departement San Andrés y Providencia (San Andrés) Santander (Bucaramanga) Sucre (Sincelejo) Tolima (Ibagué) Departement Valle del Cauca (Cali) Vaupés (Mitú) Vichada (Puerto Carreño)

Úřední jazyk a státní svátky Úřední jazyk : španělština: Další používané jazyky: arawak, chibcha, guajiro, tucano, dalších 64 indiánských jazyků   Peněžní jednotka kolumbijské peso = 100 centavos, jiné měny nejsou používány Státní svátek Kolumbie je 20.7. Den nezávislosti. 1.1. Nový rok 10.1. Tři králové 21.3. Sv. Josef Velikonoce 01.5. Svátek práce 09.5. Nanebevzetí 30.5. Corpus Cristi 06.6. Sagrado Corazón 04.7. Sv. Petr a Pavel 07.8. bitva u Boyacá 15.8. Nanebevzetí Panny Marie 12.10. Objevení Ameriky 17.10 Svátek všech národností 07.11. Svátek všech svatých 14.11. Nezávislost Cartageny 08.12. Neposkvrněné početí 25.12. Vánoční svátek

Internet x realita Nedoporučuje se vůbec cestovat vozem, ani autobusovými linkami v nočních hodinách, i ve dne je nutno počítat s častými kontrolami armády a policie a selektivními kontrolami ozbrojených povstalců. Riziko únosu je mimořádně vysoké. Nejspolehlivějším dopravním prostředkem v souvislosti s bezpečností, ale i stavem vozovek, je letecká doprava, jejíž vnitrostátní síť je velmi hustá. Je však třeba počítat s nižší kvalitou služeb, nedodržováním leteckého řádu, problémy s asignací míst, nerespektování rezervací aj.

Internet x realita Velvyslanectví ČR v Bogotě je připraveno poskytnout případným turistům či obchodním cestujícím aktuální informace a doporučení. V Bogotě i v dalších větších městech přetrvává riziko bombových atentátů, které se mohou vyskytnout prakticky v jakoukoli hodinu na jakémkoli místě. Oblasti v Kolumbii, které představují vážné bezpečnostní riziko a kterým se doporučuje v každém případě vyhnout: - obecně jde o všechny venkovské oblasti, zejména departamenty Arauca, Caquetá, Putumayo, Meta a Guavire jako celek; - venkovské části departamentů Cesar, Norte del Santander, Santander, Boyacá, Caldas, Nariňo, Cauca, Tolima a Cundinamarca

Cartagena Historické město na pobřeží Karibského moře je proslulé svou historií i krásou. Za vysokými hradbami, kterými je město obehnané, můžete najít řadu nejrůznějších kostelů, klášterů, náměstí, paláců a noblesních domů. Ve městě najdete spoustu historických památek, mezi nejvyhledávanější stavby patří Palacio de la Inquisición, koloniální budova Casa del Morqués a Getsemaní. Okolí města je plné impozantních španělských pevností, mezi něž patří Castillo de San Felipe de Barajas ze 17. století, nepochybně nejmohutnější pevnost, jakou kdy Španělé ve svých koloniích postavili.

Palacio Consistorial de Cartagena Semana santa Domingo de ramos

SAN AUGUSTÍN

Pablo Emilio Escobar Gaviria (1. 12. 1949 – 2. 12. 1993) Největší kolumbijský drogový baron 1989 - časopis Forbes-7. nejbohatší muž světa 10 mld dolarů Kradl náhrobní kameny Krádeže aut Překupník marihuany Obchod s kokainem

Medelínský kartel osmdesátá léta-mezinárodní obchod s drogami (Mexiko,Dominikánská republika a Portoriko) původ kokainu: Peru a Bolívie Plata o Plomo Escobar nechá během volební kampaně zabít tři kandidáty na kolumbijského prezidenta Je odpovědný za bombu umístěnou v letadle Avianca let 203 1989 – Bogota - Bombový útok na DAS

Hrdina nebo lotr? Hrdina pro chudé lidi. sponzoruje malé fotbalové kluby kluby ve městě. Pasuje se do role Robina Hooda a často rozdává peníze chudým. Cyklostezky Fotbalová hříště Medellín bez chatrčí 1991 - konec násilí, snaží se tak zabránit vydání do USA a odstranění znepřátelenými kartely. Vzdává se místní vládě a nechává se zavřít do luxusního vězení La Catedral – dohoda-pět let, vláda ho za to na oplátku nevydá do USA. relativní volnost 22. června 1992 při přemístění do opravdického vezení Pablo Escobr utekl

Útěk a smrt Los Pepes USA Speciálně cvičené jednotky Nejasnosti o jeho smrti Děti – Německo,Španělsko, Buenos Aires Exhumace

Boj proti ozbrojeným silám Álvaro Uribe Andrés Pastrana

Juan Valdez je symbolem, který naleznete na obalech kolumbijské kávy značku vytvořil Doyle Dane Bernbach v březnu 1981 je na ní znázorněn Juan Valdez, jeho mula (Conchita) a v pozadí jsou kolumbijské hory tato značka je zárukou kvality a toho, že káva pochází skutečně z Kolumbie

Gabriel García Márquez 1982 – Nobelova cena za literaturu Sto let samoty Kronika ohlášené smrti Cien años de soledad: La obra más recordada del Premio Nobel de Literatura de 1982, Gabriel García Márquez, si bien retoma en sentido largo elementos históricos colombianos, refleja sin duda este periodo.

Kolumbijští zpěváci Shakira Juanes Datum narození: 2.2.1977 Místo narození: Barranquilla Juanes Datum narození: 9.8.1972 Místo narození: Medellín