Přístupové a identifikační systémy Čipové karty v Německém zdravotnictví Autor: Jiří Štempin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Advertisements

Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Souborové systémy.
R.F.I.D. RFID = RadioFrequency IDentification
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Nové funkcionality systému Ing. Michal Pajr IZIP 2005.
Elektronické odbavování cestujících v IDS v ČR- příprava národního standardu květen 2013 INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY
„Kvalitnější zdravotní péče pro českou olympijskou reprezentaci“
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Zabezpečení emergentních přístupů do systému IZIP
Biometrické Bezpečnostní Systémy Filip Orság Technologie rozpoznání mluvčího.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Elektronický podpis a jeho dlouhodobé slabiny Jiří Nápravník
Jan Hrabal ME4B Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru.
Bezhotovostní platby a jejich zabezpečení Vojtěch Ouška UOP
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Relační databáze.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
JEDINÉ ŘEŠENÍ – OD HESEL K ČIPOVÝM KARTÁM! T-Soft s.r.o. Mgr.Pavel Hejl, CSc.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
INFORMATIKA 4_5 5. TÝDEN HODINA.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Elektronická Zdravotní Knížka: využití v medicínské praxi Praha, , Michal Dvořák, Tomáš Staněk.
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Platit se dá i jinak než penězi
Interoperabilita elektronického odbavování cestujících
INTERNET Možnosti připojení.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
UČÍME V PROSTORU Elektrotechnika Název předmětu: Inteligentní budovy Název a ID tématu: Elektrická kontrola vstupu (EL48) Zpracoval(a): Ing. Jaromír Mazal.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Elektrotechnika
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
VY_62_INOVACE_1_2_10 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty II.
Pohled samosprávy na eHealth
Bezkontaktní identifikační systémy
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Architektura počítače
CATE 2001 – Brno, 9. května 2001 Bezpečnost a ochrana informací Pavel Věchet, IBM Česká republika, spol. s r.o.
EPodpis v souvislostech. Certifikáty veřejného klíče kvalifikovaný certifikát (QC) -> zaručený elektronický podpis kvalifikovaný systémový certifikát.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Pokročilé architektury počítačů (PAP_06.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Biometrie v bankovnictví
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Obsah Historie Dotační titul „Plzeňský kraj – bezpečný kraj a prevence kriminality“ Projekty Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Projekt Kraje.
Úvod do databází zkrácená verze.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 6 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: březen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Autentizace předmětem
Elektronické bankovnictví
Elektronické bankovnictví
eRecept – aktuální stav a plánovaný vývoj do
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 4.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Správa disků
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Bezkontaktni biometrická transakce s pomocí obrazu krevního řečiště
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Biometriky, Čipové karty
Transkript prezentace:

Přístupové a identifikační systémy Čipové karty v Německém zdravotnictví Autor: Jiří Štempin

Úvod Systémem ř ízení p ř ístupu ( Accsess Control System – ACS) – zapojení elektronických komponent ů, které na základ ě prokázání oprávn ě nosti umožní osob ě: 1. vstup do objektu 2. vstup do st ř ežené č ásti objektu 3.přístup k datům 4.……. 5.…….

Oprávn ě nost je možné prokázat elektronickým kódem zakódovaným na č teném médiu vyhodnocení kódu systémem : –přístup povolen –přístup zamítnut Historie žádostí o p ř ístup bývá lokáln ě nebo centráln ě ukládána do pam ě ti –Zpravidla se ukládá: 1. kód a jeho uživatel 2.čas a místo žádosti 3. oprávn ě ný nebo neoprávn ě ný p ř ístup

Prostředky automatické identifikace Základním požadavk y: – spolehlivost – bezpečnost – ochrana proti zneužití Požadavek bezpečnosti vede k používání kombinace různých metod identifikace osob, které lze dělit v zásadě do tří kategorií

a)Technické identifikační prostředky – (něco mít) –Zde patří všechny prostředky mající fci elektronického klíče č ipové karty č árové kódy magnetické karty atd…. b)Biometrické metody identifikace – (někým být) –identifikace lidí na základě jejich osobních charakteristik hlas otisky prstů vzorek sítnice oka atd….

c) Verifikační metody – (něco vědět). – Jedná se o kombinaci technického prost ř edku a zadání p ř ístupového hesla, které by m ě la znát pouze oprávn ě ná osoba nejčastěji používání PIN –např. výběr peněz z bankomatu

Čipové karty existuje mnoho různých druhů v zásad ě se d ě lí na : 1. pam ěť ové 2. mikroprocesorové dále pak na : a) kontaktní » je t řeba zasunout do čtečky b) bezkontaktní neboli radiofrekvenční » komunikují prost ř ednictvím elektromagnetických vln

add 1) paměťové čipové karty +levné +snadno dostupné +mohou nabízet bezpečnostní funkce související s ochranou p ř ístupu k uloženým informacím +vhodné hlavn ě jako bezpe č né médium - nenabízejí kryptografické funkce - lze je zkopírovat

add 2) mikroprocesorové čipové karty aktivní karty s procesorem a s opera č ním systémem + nabízející potřebné kryptografické, souborové a další funkce Dobré karty obsahují například: + hardwarový kryptografický koprocesor urychlující náročné matematické operace +kvalitní hardwarové generátory náhodných čísel......a dal ší bezpečnostní obvody

Struktura procesorové karty dle ISO 7816

Princip funkce bezkontaktní čipové karty Vstupní jednotka vysílá pulsy do vzdálenosti cca 30 cm a pokud se v této oblasti nachází bezkontaktní č ipová karta, p ř íjme vlastní anténou energii z vysílaných puls ů a tu využije k nabití svého kapacitoru. Ten poskytuje dostate č nou energii k aktivaci a následné odpov ě di zp ě t sníma č i.

Princip funkce bezkontaktní čipové karty

Jak je to s čipovými kartami v Německu Současnost: –program čipových karet spuštěn v roce 1993 –nyní celá německá populace zhruba 80 milionů lidí má čipovou kartu –současná funkce této karty je spíše karta pojištěnce Studie německého ministerstva zdravotnictví v roce 1997 ukázala, že náklady na zavedení čipových karet se vrátili po třech letech od spuštění projektu. Když data na kartě zastarají, držiteli je vydána nová karta i přesto, že je možné data na kartě přepsat. Ročně je v Německu vydáno milionů karet.

Technické údaje současných karet používaných v Německu Karta obsahuje 256 Bytový paměťový čip (ne mikroprocesor). Jsou na ni uložena následující data: –Identifikace pojištění –Jméno, adresu a datum narození pojištěnce –status pojištění –datum skončení pojištění Tato data poskytují následující administrativní výhody: –identifikaci pacienta –eliminaci duplikátních záznamů –nižší náklady na papírování spojené s formuláři pro pojišťovnu –urychlení přijímacího procesu –snížené náklady různých transakcí

Budoucnost – příští generace čipových karet v Německu –V září tohoto roku (2005) byl odstartován pilotní projekt firmou T-Systems –Nové karty založeny na 16ti nebo 32 KB mikroprocesoru –Očekává se mnoho vylepšeni, jako například elektronické předepisování léků atd…. Pilotní projekt byl odstartován ve složení: –3 doktoři –50 pacientů, klienti společnosti Bundesknappschaft –1 nemocnice v Bottrop, Germany

Primární cíl projektu je otestovat ohlas na některé nové elektronické systémy: –Elektronická zdravotní karta - obsahuje osobní data o pacientovi a navíc lékařská data pro potřeby v nouzi. –Elektronický soubor pacienta - aplikace pro zpracovávání a ukládání zdravotnických dat na server bud přímo v nemocnici nebo v datovém centru mimo. –Elektronická zdravotní profesionální kartav - dává doktorovi nebo jiné oprávněné osobě přístup k Elektronickému souboru pacienta.

V pilotním projektu: –pacienti vybaveni tzv. electronic health cards –doktoři tzv. electronic professional cards. – V ordinaci doktora musí oba pacient i doktor vložit kartu do read/write stanice a zadat jejich PIN – pouze oprávněný doktor má přístup k pacientovým datům. electronic professional card, čili karta doktora má uložen na čipu doktorův podpis, tudíž doktor může elektronicky předepsat recept. T-Systém vydává podpisy přes jejich vlastní T-TeleSec Trustcenter. V prvním čtvrtletí roku 2006 plánuje T-Systems a Bundesknappschaft vybavit novými kartami pacientů a 75 doktorů.

Toť vše Zdroj:internet