Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března 2012 15.4.20151RNDr. Miloš Vystrčil.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Advertisements

Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Organizace sociální správy
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Služby. Služby 0 služby zajišťují základní životní potřeby – obchody, zdravotní středisko 0 pomáhají zvyšovat životní úroveň.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
EU dotace v Plzeňském kraji malé obce do 500 obyvatel
Seminární práce z předmětu SIPOL
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Financování regionálního školství
Urbanizace a urbanismus
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Služby obyvatelstvu Klára Čermáková 3.C. Dělení podle: - oblasti spotřeby: - pro potřeby celé společnosti = kolektivní (státní správa, obrana, bezpečnost)
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Podpora rozvoje vzdělávání v rámci ROP Střední Morava Mgr. Miroslav Gajdůšek, MBA Vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
PROGRAMOVÉ OBDOBÍ Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C
D OMOUŠIC E Vypracoval: Jiří Stehlík; UČO Z ÁKLADNÍ INFORMACE : kraj (NUTS 3): Ústecký okres (LAU 1): Louny katastrální výměra: 15,27 km² počet.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CHARAKTERISTIKA A VÝVOJ PLZEŇSKÉHO KRAJE Tisková konference,
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Příjmy a výdaje SR.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozpočtová a fiskální politika
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Obsah veřejných rozpočtů III
Rozpočet obce Černovice
POSTOLOPRTY Michaela Hanzlíková.
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Rozpočtová a fiskální politika
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Rozpočtová a fiskální politika
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil

RNDr. Miloš Vystrčil Kraje a rozvoj podnikání Kde se vlastně vzaly?

Co je veřejná správa a k čemu slouží? Role státní správy: Určena zejména shora zákony Role samosprávy: Určena zejména odspoda lidmi RNDr. Miloš Vystrčil Kraje a rozvoj podnikání

„Pruhované úřady“, kdo se v tom má vyznat? Vztah státní správy k podnikání Výkon státní správy je služba zákazníkovi Vztah krajské samosprávy k podnikání Vytváření zázemí a podmínek RNDr. Miloš Vystrčil Veřejná správa a rozvoj podnikání

Regionální rozvoj a regionální politika Známe cíl? Americký nebo Evropský sen? Co jsou programy rozvoje kraje? Dotace a intervence a jejich role Konvergenční a divergenční rozvojové teorie, disparity Z.č. 128/2000 sb. O obcích Z.č. 129/2000 sb. O krajích Z.č. 248/2000 sb. O podpoře regionálního rozvoje Z.č. 183/2006 sb. O územním plánování a stavebním řádu RNDr. Miloš Vystrčil Kraje a rozvoj podnikání

Na co mají kraje vliv? Krajská samospráva ovlivňuje nebo přímo zajišťuje důležitou infrastrukturu související i s rozvojem podnikání, například: Fungování státní správy, územní plánování a rozvoj, nastavení pravidel a čitelnost, zdravotnictví, sociální věci, životní prostředí, dopravní a informační infrastruktura, bezpečnost vzdělávání a výchova, kultura chování a jednání atd RNDr. Miloš Vystrčil Kraje a rozvoj podnikání

Ovlivnitelné podmínky podnikání?  Úroveň výkonu státní správy  Existující program rozvoje  Otevřenost, dostupnost informací  Transparentně nastavené intervence  Stabilní (politické) prostředí, snaha o rovnováhu pilířů  Kvalitní technická i sociální infrastruktura  Kvalita lidských zdrojů a jejich přiměřené nároky  Korektní vztahy, slušnost, odvaha  … RNDr. Miloš Vystrčil Kraje a rozvoj podnikání

RNDr. Miloš Vystrčil Kraje a rozvoj podnikání MAKROEKONOMIKA Produktivita práce Nezaměstnanost Průměrná tvorba HFK na obyvatele Čistý disponibilní důchod domácností na obyvatele INOVAČNÍ SCHOPNOST Průměrné výdaje na výzkum a vývoj na obyvatele Stav přímých zahraničních investic na obyvatele Počet zaměstnanců výzkumu a vývoje na 1000 zaměstnanců Podíl vysokoškoláků na zaměstnaných v NH KVALITA ŽIVOTA Zjištěné trestné činy na 1000 obyvatel Střední délka života (naděje dožití) Emise na km2 Průměrná hrubá měsíční mzda

RNDr. Miloš Vystrčil Děkuji Vám za pozornost RNDr. Miloš Vystrčil senátor