INFINITIV 2.os. č.j.1.os.č.mn.2.os.č.mn. PLAVAT HÁDEJME NEMLUVTE POMÁHEJ ČÍST MYSLETE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhy přísudku Skladba věty.
Advertisements

Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
Procvičujeme tvary sloves
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_590_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Druhy vět Michaela Benešová oznamovací rozkazovací tázacípřací Tatínek jezdí do práce autem.
Slovesné kategorie Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Slovesné tvary Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Slovesa – způsob oznamovací
opakování a procvičování
SLOVESA Mgr. Michal Oblouk.
( určování mluvnických kategorií osoby, čísla a času )
Slovesa (verba).
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
PODMIŇOVACÍ ZPŮSOB -procvičování
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
VY_32_INOVACE_32_ČESKÝ JAZYK_5.ROČNÍK_SLOVESA_ROZKAZOVA- CÍ ZPŮSOB – vytvoření a ověření VM Výukové materiály slouží k procvičení sloves - rozkazovacího.
Slovesný způsob Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_134, 7. sada, ČJ2
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
85.1 Slovesný způsob Mlč! mlčel bych….. Mlčme! mlčel bys… mlčím…
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s mluvnickými kategoriemi sloves.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Větné členy PŘÍSUDEK.
SLOVESA soutěž řad – 4. třída
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Slovesný vid mluvnická kategorie sloves
Za předpokladu použití psacích potřeb
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
37.1 Slovesa Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_520_Slovesa AUTOR: Mgr. Michaela Rychnovská ROČNÍK, DATUM:
Slovesné kategorie praktické opakování 1. OSOBA a ČÍSLO 1.os. JÁ - nesu1. os. MY - neseme 2. os. TY - neseš2. os. VY - nesete 3. os. ON – nese3. os.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slova ohebná 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_ČESKÝ JAZYK
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _Slovesa II. část - časování
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Základní škola Unhošť Jazyk a jazyková komunikace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
  Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor : Mgr. Jitka Kolářová
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
Zachraň před příšerou z jezera všechna slovesa v první osobě.
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
Popiš jedním slovem, co se na obrázcích děje.
Květiny Čekanka u lesa ______ . Leknín se zas sucha ______ .
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
19 mluvnické kategorie sloves
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
Skloňování zájmen 1. a 2. osoby JÁ – TY – MY – VY + zvratná
SLOVESA Staň se kouzelníkem.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Slova ohebná a neohebná - opakování
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Druhy přísudku Skladba věty.
Transkript prezentace:

INFINITIV 2.os. č.j.1.os.č.mn.2.os.č.mn. PLAVAT HÁDEJME NEMLUVTE POMÁHEJ ČÍST MYSLETE

INFINITIV 2.os. č.j.1.os.č.mn.2.os.č.mn. PLAVATplav plavmeplavte hádathádej HÁDEJME hádejte nemluvitnemluvnemluvme NEMLUVTE pomáhat POMÁHEJ pomáhejmepomáhejte ČÍST čtičtěmečtěte mysletmyslimysleme MYSLETE ŘEŠENÍ :

Doplň neúplná slova. Podtrhni slovesa ve způsobu rozkazovacím. Poj_ sem! Podr_ to kladivo. Uklidí_ ten nepořádek? Nesně_ všechny buchty. Ty určitě přijde_ pozdě. Pomo_ sestře s tím úkolem. Zůstane_ dnes doma? Líbí se mi, jak brání_ svého kamaráda. Dosta_ se do ředitelny. Sli_ mi, že už to neuděláš. Tento obrázek si může_ nechat. Rychle vyře_ ten příklad. Poj_ sem! Podr_ to kladivo. Uklidí_ ten nepořádek? Nesně_ všechny buchty. Ty určitě přijde_ pozdě. Pomo_ sestře s tím úkolem. Zůstane_ dnes doma? Líbí se mi, jak brání_ svého kamaráda. Dosta_ se do ředitelny. Sli_ mi, že už to neuděláš. Tento obrázek si může_ nechat. Rychle vyře_ ten příklad.

Pojďsem! Podrž to kladivo. Uklidíš ten nepořádek? Nesněz všechny buchty. Ty určitě přijdeš pozdě. Pomoz sestře s tím úkolem. Zůstaneš dnes doma? Líbí se mi, jak bráníš svého kamaráda. Dostav se do ředitelny. Slib mi, že už to neuděláš. Tento obrázek si můžeš nechat. Rychle vyřeš ten příklad. Pojďsem! Podrž to kladivo. Uklidíš ten nepořádek? Nesněz všechny buchty. Ty určitě přijdeš pozdě. Pomoz sestře s tím úkolem. Zůstaneš dnes doma? Líbí se mi, jak bráníš svého kamaráda. Dostav se do ředitelny. Slib mi, že už to neuděláš. Tento obrázek si můžeš nechat. Rychle vyřeš ten příklad. ŘEŠENÍ :

Vyhledej slovesa ve způsobu rozkazovacím. Opiš si písmena u nich a vyjde ti jméno brouka, který je nejtěžší na světě. Tento brouk váží asi 100 g a dorůstá délky až 15 cm. Žije v Africe. Živí se ovocem. Chodil jsem (B), myslím si (U), vstaň (G), nevěřili byste (R), nemluvte (O), chtěli bychom (S), začni (L), můžeš (A), pracovali by (K), musím pomáhat (R), půjdu (U), navštivme (I), budu (L), vraťte se (Á), lekli se (N), bude ležet (I), podívejme se (Š), slibujeme (E), zavoní (K) Jméno brouka je ______________________. Ke každému slovesnému tvaru řekni neurčitek (infinitiv).

Chodil jsem (B), myslím si (U), vstaň (G), nevěřili byste (R), nemluvte (O), chtěli bychom (S), začni (L), můžeš (A), pracovali by (K), musím pomáhat (R), půjdu (U), navštivme (I), budu (L), vraťte se (Á), lekli se (N), bude ležet (I), podívejme se (Š), slibujeme (E), zavoní (K) ŘEŠENÍ : TAJENKA : GOLIÁŠ

Napiš daná slovesa ve správném tvaru rozkazovacího způsobu. 1.nemluvit - 2.os.č.j. _______________________ 2. cvičit - 2.os.č.mn. _______________________ 3. věřit - 1. os.č.mn. _______________________ 4. plazit se - 2.os.č.mn. _______________________ 5. zkusit - 2.os.č.j. _______________________ 6. napít se - 1. os.č.mn _______________________ 7. vyřešit - 2.os.č.j. _______________________ 8. oškrabat - 1. os.č.mn. _______________________

ŘEŠENÍ : 1.nemluvit - 2.os.č.j. - nemluv 2. cvičit - 2.os.č.mn. - cvičte 3. věřit - 1. os.č.mn. - věřme 4. plazit se - 2.os.č.mn. - plazte se 5. zkusit - 2.os.č.j. - zkus 6. napít se - 1. os.č.mn - napijme se 7. vyřešit - 2.os.č.j. - vyřeš 8. oškrabat - 1. os.č.mn. - oškrabme