KATODOVÉ ZÁŘENÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Skalární součin Určení skalárního součinu
Interakce ionizujícího záření s látkou
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
 Sklad zařízení  Zařízení  Závěr Sklad zařízení a pracovních pomůcek se nachází v místnosti mezi učebnami číslo 3 a 2. Všechny tři místnosti jsou.
ELEKTRICKÝ PROUD.
Vedení elektrického proudu v plynech
Fyzika Zdroje světla.
Radiační příprava práškových scintilátorů Jakub Kliment Katedra Jaderné chemie FJFI ČVUT Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Vedení elektrického proudu v plynech
Elektrický proud ve vakuu
TERMOEMISE ELEKTRONŮ.
Razimová Jana 01/2009 Obrazová elektronka. Nejrozšířenějším zařízením, které využívá katodové paprsky je obrazová elektronka – obrazovka. V obrazovce.
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Elektromagnetické vlnění
44 zdroje světla Jan Klíma.
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Ngo Anh Tuan, 4.C.  Za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé  Obsahují jen malý počet elektricky nabitých částic – iontů.  Množství iontů lze určitými.
Elektrický proud v látkách
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Od Démokrita po kvantově mechanický model atomu
Vedení elektrického proudu v plynech
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Vlastnosti vedení Ing. Jaroslav Bernkopf Vlastnosti vedení
Vodivost látek.
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Zobrazovací zařízení.
Elektrický proud v plynech
WEHNELTOVA TRUBICE.
Displeje.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
TELEVIZOR.
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Monitory Plazma – OLED - SED
Elektrický proud v plynech a ve vakuu
Princip laseru Zdrojem energie (např. výbojka) je do aktivního média dodávána energie. Ta energeticky vybudí elektrony aktivního prostředí ze zákl. energetické.
Vedení proudu v plynech
Vedení proudy v plynech
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Plazmová koule Jana Filipská Filip Křížek Adam Letkovský.
Elektrické výboje v plynech
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_19 Název materiáluRentgenové.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
chemie 8. ročník  vzácné plyny - netečné plyny čili inertní plyny  VIII.A skupina (18. skupina)  He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn  plynné látky, bez barvy.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Doutnavka.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Elektrická práce a elektrická energie
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Elektrický proud v plynech
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Vedení el. proudu v plynech TÉMATICKÝ.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Radioaktivita.
VÝBOJ V PLYNU ZA SNÍŽENÉHO TLAKU
Speciální metody obrábění
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
TERMOEMISE ELEKTRONŮ.
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
WEHNELTOVA TRUBICE.
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

KATODOVÉ ZÁŘENÍ

- + Vývoj elektrického výboje při zřeďování vzduchu k vývěvě Výbojová trubice je připojená k vývěvě, aby se tlak mohl spojitě měnit.

Změny doutnavého výboje při snižování tlaku plynu p ~ 103 Pa vznik výboje – z A vychází vlnící se červený pruh na K se objevuje modravé doutnavé světlo oba výboje odděluje Faradayův tmavý prostor p ~ 102 Pa anodové světlo (svítící plyn červené barvy) vyplní celý příčný průřez trubice a vzroste jeho intenzita K je celá pokryta katodovým doutnavým světlem (modré barvy)

Změny doutnavého výboje při snižování tlaku plynu p ≈ 100 Pa anodové světlo se rozvrství katodové světlo odstoupí od katody nad katodou se objeví růžová katodové vrstva A-světlo je od K-světla odděleno Faradayovým t.p. nezi K-světlem a K-vrstvou je slabě svítící vrstva Crookesův tmavý prostor

Změny doutnavého výboje při snižování tlaku plynu Anodové světlo vzniká působením elektronů na atomy plynu barva závisí na použitém plynu sleduje záhyby trubice je-li zakřivená

Změny doutnavého výboje při snižování tlaku plynu P ~ 1 Pa tmavé prostory se rozšiřují → intenzita světla klesá → A-světlo postupně mizí → proti K se objeví zelenavé (nebo modravé) světélkování skla proud plynu zprostředkují elektrony – vyletují z K → účinkem el. pole téměř bez srážek doletí k A → způsobují světélkování skla (jejich Ek se při dopadu na stěny trubice mění v energii záření)

Katodové záření proud elektronů uvolňovaných z katody energie katodového záření (Ek letících elektronů) se při interakci s látkou mění na jiné formy energie - mechanickou, vnitřní energii látky, záření (světelné, UV, RTG, …)

Elektronový paprsek Wehneltův válec - - - - - úzký svazek elektronů

Vlastnosti elektronových paprsků ionizují vzduch a ostatní plyny (získávání iontů pro urychlovače) místo dopadu se zahřívá přeměnou Ek na vnitřní en. (tavení kovů, sváření elektronovým paprskem) způsobují světélkování látek (obrazovky – osciloskop) chemické účinky – působí na fotografickou emulzi vyvolávají RTG záření – dopadem na kovy s velkou relativní atomovou hmotností (lékařství, FPL) vychylují se v elektrickém a magnetickém poli (v obrazovkách - záznam dynamických procesů)