Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
„Flow Based“ - alokace přenosových kapacit
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Implicitní aukce přenosové kapacity - Market Coupling … potenciální přínosy pro české a slovenské účastníky trhu … potential benefits for the Czech and.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu a Evropy
Běžné chyby při řízení procesů PPP Maarten Groothuis.
Řízení soustav UCTE a rozvoj koordinace jako podmínka přežití Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie ČEPS, a.s.
Bezpečný a spolehlivý partner Koordinace TSO a koncepce regionálního operátora přenosové soustavy (RIO) AEM Pavel Šolc, ČEPS
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Přenosová soustava ČR a problémy přenosových soustav v Evropě. Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. XVI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská 17.1 –
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Přenosové soustavy a trh s elektřinou Pavel Šolc Sekce Strategie Seminář SVSE
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2005 Pavel Šolc, ČEPS.
ČEPS na počátku 2. dekády 3. milénia Pavel Šolc Ředitel sekce Korporátní služby, ČEPS, a.s
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Přenosová soustava v roce 2004 Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Pohled ČEPS, a.s. na energetickou legislativu při otevírání trhu s elektřinou Ing, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012.
VIII. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 9. března 2004
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Spolehlivost provozu elektrizační soustavy ČR v souvislostech dalšího vývoje trhu s elektřinou v EU. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Další postup otevírání trhu se zemním plynem Radek Lucký člen představenstva Jihočeská plynárenská, a.s. Gas Business Breakfast, Praha,
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
LIBERALIZACE TRHŮ S ENERGIEMI V ČR A V EVROPSKÉM KONTEXTU II. ročník konference Fungování energetických trhů v ČR a EU: Budoucnost české energetiky a její.
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Implementace Evropské energetické legislativy
Digitalizace distribuce v české energetice
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Transkript prezentace:

Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.

Postavení PPS Úlohy PPS na liberalizovaném trhu Hlavní současné problémy PPS v EU Vývoj v ČR Trendy vývoje v oblasti činností PPS

Postavení PPS Vznik PPS v Evropě ve vazbě na liberalizaci – oddělení od výroby a dodávky D 96/92 oddělení účetní a manažerské D 03/54 oddělení právní a manažerské Povinné tržní struktury –Regulační autority, PPS, PDS Ostatní tržní struktury –Operátor trhu, PX, Zúčtovatel odchylek

Úlohy PPS Explicitní –Úlohy přímo vzplývající z rolí a odpovědností definovaných Evropskou energetickou legislativou (Dir 03/54, Reg 1228/03, Dec.1229/03) Implicitní –Úlohy odvozené nebo nepřímo vyplývající z legislativy –Úlohy vyvolané řešením národních problémů nebo řešením jiných otázek týkajících se energetiky

Explicitní úlohy PPS Rozvoj PS a jeho přiměřenost – náklady vs. Efekty míra solidarity Kvalitativní charakteristiky přenosové soustavy –Dlouhodobé investice vs. Krátkodobé signály Provoz PS –Kvalita a spolehlivost provozu vs. náklady  regulace –„Past“ benchmarkingu tarifů – křížové dotace, kvalita Řízení ES a zajištění mezinárodní koordinace –Kvalita a spolehlivost vs. Náklady  regulace –Odpovědnost PPS vs. Zabezpečenost služeb (unbundling) –Solidarita soustav vs. Neintervence –Mezinárodní koordinace (PPS ale nikoliv regulátoři a vlády)

Imlicitní úlohy PPS Součást tržních „autorit“ – „evoluce trhu“ Tvorba pravidel (ve vlastním zájmu) Market monitoring Přerozdělovatel„degradace trhu“ Subvence a netarifní podpory (RES) Vyrovnávání regionálních specifik (ceny) Stabilizační prvek liberalizující energetiky „dtto“ Stabilizace alespoň části ceny jako transformační nárazník – pokušení pro regulátory

Problémy PPS – Rozvoj PS Veřejný vs. soukromý zájem Model financování (solidarita vs. Adresnost) Infrastruktura pro připojení RES (nízké využití) Rozvoj CB kapacit –Rozvoj ve prospěch optimální soustavy (klasické pojetí optimalizace výstavby zdrojů) –Rozvoj ve prospěch obchodu (dlouhodobé signály ??)

Problémy PPS – provoz PS Řízení toků a plánování provozu Oddělení obchodních a fyzikálních toků Krátkodobé plánování/ flexibilita trhu

Problémy PPS – provoz PS Alokace kapacit Koordinace PPS i regulátorů a nár. zájmů (vlád) Vzájemné ovlivňování soustav – vícestrannost

Problémy PPS – provoz PS Řešení přetížení Neexistující zúčtovací schema Omezení pro PPS při „obchodování“

Problémy PPS – Řízení ES Odpovědnosti vs. Pravomoci Odpovědnost za soustavu vs. Regulace tarifů vazba mezi cenou a kvalitou (spolehlivostí) Povinnosti PPS a ostatních účastníků trhu Finanční model a regulace Pevná cena vs. Věcně usměrňovaná Míra solidarity (G vs. L) Vývoj struktury PpS a dlouhodobý rozvoj Nedostatek dlouhodobých stimulů – struktura zdrojů Nárůst nároků ve vazbě na RES – změna struktury

Vystavka úspěchů budování liberalizované energetiky v ČR Systémové služby a řízení ES –Plně liberální model Prakticky žádné povinnosti účastníků trhu Příležitost pro všechny Seld scheduling/self dispatch systém –Transparentnost a stabilizace cen Jasné ceny a objemy jednotlivých PpS Stabilizace cen

Vystavka úspěchů budování liberalizované energetiky v ČR Přenosové služby –Dodržování spolehlivosti a kvality přenosu –100 procent CB kapacit v aukcích –Flexibilita při přístupu k sítím –Elektronický scheduling

Budoucí vývoj Koordinované přeshraniční aukce Kombinace explicitních a implicitních aukcí Sekundární trh s kapacitami Pool regulačních energií (regionální balancing market) CB obchod PpS Změna struktury PpS PR > QS, SR ^ DZ, TR «

Co je potřeba? Zahájení koordinace mezi regulačními a státními orgány více zemí – harmonizace pravidel Koordinované aukce Countertrading Pool PpS Zjednodušení bariér při výstavbě vedení Ocenění kvality a spolehlivosti a zahrnutí ceny nedodávky do regulace Otevření hranic – přímý vstup zahraničních subjektů Dokončení schematu dotací a podpor (RES, Dom)

Děkuji za pozornost