Radim Dubčák Brno, 20. ledna 2015

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formátování diplomové práce
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
Základní škola a mateřská škola Bzenec
X EXEL.
Buňka – typy buněk, formát buňky
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Školení počítače Excel
Formátování dokumentu O. Kánský 2011 Vyberte svůj textový editor Writer OpenOffice.org Word XP Microsoft Office Word Microsoft Office.
TABULKOVÉ PROCESORY.
IT Začátečníci Modul 4 MS EXCEL.
Tabulkový procesor MS EXCEL I. ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Tabulkový procesor – Excel Základní operace s buňkami.
TABULKOVÉ PROCESORY maturitní otázka: 16.
Téma: CorelDRAW - Textové objekty - 7. díl
TABULKOVÝ PROCESOR Tadeáš Řezníček 4.A
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
 Kalkulátor  Slouží k tvorbě tabulek, sestav, grafů i pro náročné výpočty z oblasti matematiky, statistiky, financí apod.
Excel – editace ( formát ) buněk
VY_32_INOVACE_55_MS_Word_IV. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
MICROSOFT EXCEL 2..
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_17.
Buňka Základem tabulky je buňka (cell).
Tabulkové kalkulátory
TEXTOVÝ EDITOR.
Word – Struktura dokumentu
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Práce s textem v objektech prezentace Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Tvorba tabulek Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová II. Vzorce v Excelu Tipy pro práci s Wordem.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tabulkový procesor – Excel 2010.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Úvod Excel – tabulkový procesor. Řádek vzorců – zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Označená aktivní buňka Pozice aktivní buňky.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Word – Tabulky a Grafika ve Wordu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Tabulky v textu VY_32_INOVACE_10_2_15_AP.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
Tabulkový kalkulátor Radek Pinc
Maturitní okruh 16: TABULKOVÝ PROCESOR
Úvod Excel – tabulkový procesor. Řádek vzorců – zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Označená aktivní buňka Pozice aktivní buňky.
Microsoft Office Excel – práce s tabulkami a analýzy
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_12.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – tabulkový procesor Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS EXCEL 2010 Co se všechno naučíme??? Číselné formáty.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:INFORMATIKA Ročník:7. Tematický okruh:Seznámení s programem MS Excel Název učiva:Návod na používání programu MS Excel Prezentace.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Tabulkový procesor Formát buňky
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Transkript prezentace:

Radim Dubčák Brno, 20. ledna 2015 MS Excel Radim Dubčák Brno, 20. ledna 2015

Obsah semináře Popis programu Excel Základní dovednosti Typy vkládaných dat Formát buňky Vzorce Funkce

Organizační informace Výukový materiál: http://is.bibs.cz Odkaz: Veřejná knihovna e-objektů Opora: Využití ICT ve výuce (1. školení) Opora: Využití mob. dot. zař. (2. školení) Poslední kapitola: zadání DÚ + odkaz na test DÚ poslat školnímu koordinátorovi do 14 dnů (on zašle lektorovi) Tzn.: 2 školení = 2 DÚ = 2 testy

1. Popis programu Excel

MS Office Balíček programů Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Publisher, OneNote, Access Excel Tabulkový kalkulátor (procesor) OpenOffice.org – Calc, LibreOffice.org Formáty souborů – verze 2007 a 2010 xlsx, xlsm, xltx, csv, pdf Formáty souborů – starších verzí bez x na konci (xls, …)

Excel – popis okna horní část

Excel – popis okna dolní část

Buňky Buňka - průsečík sloupečku a řádku Sloupečky - označeny písmeny A, B, ..., AA, AB, ..., XFD (16 384) Řádky jsou očíslovány 1- 1048576 Označení buňky (např. B2)

Aktivní buňka Ukazatele myši

2. Základní dovednosti

Nastavení sloupců a řádků Sloupce Šířka – lze nastavit myší nebo na kartě Domů tlačítkem Formát buňky Výchozí šířka 8,43 znaků – počet znaků standartního písma (Calibri 11) Řádky Výška – lze nastavit myší nebo na kartě Domů tlačítkem Formát buňky Výchozí výška 12,75 bodů – řídí se podle zadaného výchozího písma

Výběr oblastí Výběr celého sloupce – klikem na písmeno v záhlaví sloupce Výběr celého řádku – klikem na číslo řádku Výběr souvislé oblasti – tažením myši se stisknutým levým tlačítkem nebo pomocí klávesy Shift a kurzorových kláves Výběr nesouvislé oblasti – Ctrl + tažením (vyklikáváním) myši Buňka zařazena do výběru jako první zůstává bílá

Editace dat Zadávání dat Data píšeme do dané buňky Ukončení zápisu – Enter, Tab, kurzorovou šipkou Oprava dat Úplný přepis – klikneme na buňku a obsah přepíšeme Oprava některých znaků – dvojklikem myši umístíme kurzor na opravované místo nebo pomocí klávesy F2 Rušení (mazání) dat Delete – smaže pouze obsah buňky Karta Domů – Úpravy – Vymazat – lze z buňky odstranit i obsah, formát, komentář odrážka

3. Typy vkládaných dat

Buňka – formát a obsah Formát buňky Souhrn nastavení vzhledu buňky Písmo – font, velikost, barva, řez Šírka sloupečku, výška řádku Ohraničení, barva výplně Zarovnání v buňce, zalomení textu, ... Obsah buňky Co je v dané buňce zapsáno Typy vkládaných dat: Text Čísla Datum a čas Vzorce a funkce

Typ vkládaných dat – text Běžný text, řetězec znaků tvořených písmeny Někdy i řetězec tvořený číslicemi Telefonní číslo – 605123456 PSČ – 66491 Číslo účtu – 0978451548/0300 A další např. rodné číslo, ... Buňce se dá přiřadit její textový formát Buňka s textovým formátem obsah zarovnává doleva

Typ vkládaných dat – čísla Nejčastěji čísla zapsaná pomocí číslic Někdy v buňce kromě číslic mohou být i písmena Měna – 10,-Kč Další číselné údaje s jednotkami Buňce se dá přiřadit její číselný formát s jednotkou Obsah buňky s číselným formátem lze použít při výpočtech Buňka s číselným formátem obsah zarovnává doprava

Typ vkládaných dat – Datum a čas Program Excel má nástroje (vzorce a funkce) na práci s časem a datem Buňku obsahující datum nebo čas je potřeba správně naformátovat Datum – Excel jej převádí na pořadové číslo (1.1.1900 – 1, 2.1.1900 – 2, ...)

Typ vkládaných dat – Vzorce a funkce Excel je silný nástroj pro různé výpočty Vzorce a funkce lze vytvářet ručně nebo využít předdefinované Data v buňce obsahující vzorce nebo funkce musí začínat znakem =

Úkol Otevřete si program Excel Vyzkoušejte si změnu šířky sloupců a výšky řádků Vyzkoušejte si výběr řádků, sloupců, souvislé a nesouvislé oblasti Do několika buněk si zapište data vyzkoušejte si jejich vymazání a opravy a upravení typu buňky

4. Formát buňky

Formát buňky Jinými slovy – vzhled, nastavení, typ, ... Word – formát písma, odstavce, stránky Excel – formát buňky (každou buňku lze nastavit, naformátovat jinak) Nastavení se může týkat: Písma Zarovnání v buňce Typu vkládaných dat Ohraničení buňky nebo její výplně;

Formát buňky – nástroje Karta Domů části – Písmo, Zarovnání, Číslo Písmo – font, velikost písma, řez písma, ohraničení buňky, barva výplně buňky, barva písma Zarovnání – ve svislém a vodorovném směru, zalomení textu, sloučení buněk Číslo – výběr typu dat – text, číslo, datum a čas, ...

Formát buňky Dialogové okno – Formát buněk

Formát buněk – Číslo Nastavení typu dat: Obecný – výchozí nastavení Číslo – počet des. míst Měna, účetnický – číslo s jednotkou měny Datum a čas – různé formáty jejich zápisu Matematický – zápis velkých a malých čísel Text – přepne na text i řetězec zapsaný číslicemi Vlastní – lze nadefinovat vlastní formáty zápisu čísel

Formát buněk – Zarovnání Zarovnání textu v buňce ve vodorovném a svislém směru Zalomit text – víceřádkový zápis v jedné buňce Přizpůsobit buňce – automatická změna velikosti písma podle rozměrů buňky Sloučit buňky – více do jedné Orientace – text v buňce lze psát pod různým úhlem

Formát buněk – Písmo Nastavení týkající se písma v buňkách Font Řez písma Velikost Podtržení Barva Efekty – přeškrtnuté a indexy

Formát buněk – Ohraničení Nastavení čar ohraničujících buňky Styl – tvar čáry Barva čáry Předvolené – u vybrané oblasti: Žádné – zruší čáry Vnější – čára kolem oblasti Vnitřní – čáry uvnitř oblasti Ohraničení – pomocí tlačítek lze zapínat a vypínat jednotlivé čáry

Formát buněk – Výplň Buňky lze vybarvit Lze použít Jednu barvu Různé přechodové barevné efekty Různé vzorky

Úkol Sami si procvičte právě probraná nastavení: Přepínání mezi různými číselnými formáty Zarovnání textu v buňce – ve vodorovném a svislém směru, text psaný pod určitým úhlem, případně svisle, zalomit text a sloučit buňky Ohraničení – vytvořte tabulku, v níž ohraničíte všechny buňky a jinou čarou oddělíte záhlaví

Úkol Pomocí programu Excel vytvořte: Svůj rozvrh hodin, včetně časů zvonění. Stejnou barvou pozadí buňky vyznačte daný předmět v dané třídě. Klasifikační arch, do nějž si jména žáků přenesete ze školní matriky.

5. Vzorce

Vzorce a funkce v Excelu Excel - velké množství předdefinovaných funkcí a nástroje na tvorbu vlastních vzorců Lze využít v mnoha oblastech: Finančnictví Práce s datem a časem Matematika Statistika Databáze Logické funkce Textové funkce A další

Pravidla pro zápis vzorců Zadávají se do buňky stejně jako číslo nebo text Zobrazují se v poli vzorců, kde se dají také jednoduše opravovat Musí začínat vždy znakem rovnítka Musí splňovat matematické zákonitostí a konvence

Matematické operátory + sčítání - odčítání * násobení / dělení ^ umocňování

Zápis vzorce B2 – zadaná hodnota (2) C2 – zadaná hodnota (5) D2 – zapsán vzorec na součet hodnot z B2 a C2 (=B2+C2)

Vzhled tabulky po ukončení editace D2 – zobrazí se výsledek výpočtu Řádek vzorců – skutečný obsah buňky

Úkol Do tabulky doplňte vzorce na výpočet obsahu a obvodu obdélníku

6. Funkce

Předdefinované funkce v Excelu Velké množství předdefinovaných funkcí - Excel je velmi silný nástroj Struktura funkce =NÁZEV(argument1;argument1;…) Zápis funkce: Přímo do buňky nebo na řádek vzorců (pokud známe přesně název funkce, včetně způsobu syntaxe všech argumentů) Pomocí průvodce (pohodlnější a méně chybový) Oba postupy lze kombinovat (vzorec vytvořený pomocí průvodce, lze upravovat ručně v řádků vzorců)

Oblasti použití předdefinovaných funkcí Finanční funkce Funkce data a času Matematické a trigonometrické funkce Statistické funkce Vyhledávací funkce Funkce databáze a správy seznamu Textové funkce Logické funkce Informační funkce Funkce pro zjištění typu hodnoty nebo odkazu

Karta Vzorce a okno Vložit funkci

1 – výpočet aritmetický průměru Vzorec vytvořený ručně bez použití předdefinované funkce (součet čísel dělený jejich počtem)

2 – výpočet aritmetický průměru Vzorec vytvořený pomocí nástroje Vložit funkci Argumenty – buňky se vstupními hodnotami odděleny středníkem

3 – výpočet aritmetický průměru Vzorec vytvořený pomocí nástroje Vložit funkci Argumenty – buňky se vstupními hodnotami zadány rozsahem

Oprava funkce Úpravy nebo opravy vytvořené funkce – nejlépe přímo v řádku vzorců Změna vstupních hodnot (argumentů) – okamžitý přepočet výsledku

Úkol V programu Excel napište cca 10 čísel do buněk pod sebe a do dalších tří buněk vytvořte třemi různými způsoby vzorec na výpočet aritmetického průměru.

Vypracování Testu Otevřete si stránku is.bibs.cz Odkaz: Veřejná knihovna e-objektů Opora: Využití ICT ve výuce (1. školení) Poslední kapitola: zadání DÚ + odkaz na test Test není časově omezen Po dokončení se Vám ukáží správné odpovědi

Děkuji za pozornost