Oblast: Jižní Evropa Španělsko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa: přírodní podmínky
Advertisements

Španělsko oficiálně : Španělské království
Španělsko Referát 5.B.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Španělsko Espaňa.
SEVERNÍ AFRIKA.
CANARIAS VARIADA 7 EN 1 Kanárské ostrovy jsou autonomní společenství Španělska a souostroví sedmi hlavních ostrovů a několika dalších menších ostrůvků.
Pyrenejský poloostrov
Identifikátor: VY_32_INOVACE_Z.7.329
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 23- Španělsko
Španělsko.
(Španělské království)
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Španělské království Geografie Mgr. Zdeněk Kříž
Předmět a očekávaný výstup
Oblast: Jižní Evropa Řecko
vypracoval :Adam Lašák a Kuba Holuša
Španělsko Sarah Beránková.
Portugalsko Info a obrázky.
Španělsko.
Irsko, Velká Británie, Francie, Monako, Lucembursko, Nizozemí, Belgie
ŠPANĚLSKÉ KRÁLOVSTVÍ 504 tisíc km2, 40 milionů obyvatel
STÁTY JIŽNÍ EVROPY a ITÁLIE.
Španělské království Reino de Espaňa.
Oblast: Západní Evropa Andorra
Evropa – poloha, povrch 5. ročník
Portugalsko Pod tímto pojmem si většina návštěvníků představí prosluněné Algarve, za rekreačními středisky se však skrývá nepoznaná země nepřeberných možností.
PORTUGALSKO.
JIŽNÍ EVROPA.
Španělsko a Portugalsko Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Španělské království.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Španělsko.
EVROPA Španělsko III2-Z7-III-03.
Peter Gabaĺ – 5.A.
Španělsko hymna.
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
Evropa – Jižní Evropa Španělsko Andorra. Španělsko – obecně Rozloha: km 2  velká evropská země Obyvatelstvo: 41,2 mil. (2002)  lidnatá země.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Španělsko (Jižní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_345.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_05 N á zev materi.
Cestov á ní Kateřina Snopková IX.B ZŠ Řevnice 2014/2015 vedoucí absolventské práce : Mgr. Jana Tučková.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_261 _Španělsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
KANÁRSKÉ OSTROVY. Kanárské ostrovy jsou autonomním společenstvím Španělska a souostroví sedmi hlavních ostrovů a několika dalších menších ostrůvků sopečného.
Š PANĚLSK O Vypracoval Tomáš Ptáčník. Š PANĚLSKO Španělské Království km² Katolické náboženství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_03_Španělsko Téma:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_023_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ŠPANĚLSKO ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_19 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce a procvičování zeměpisu na základní škole. Zeměpis –
Co jsme si odnesli z Evropy
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠPANĚLSKO Španělsko, oficiálně Španělské království, je stát ležící na Pyrenejském poloostrově. Na západě hraničí s Portugalskem,na severovýchodě s Andorrou.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Název školy: Základní škola Městec Králové
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Projekt Já, Evropa ZŠ Protivín Španělsko Vojtěch Branštýl
Jižní Evropa Slunečný jih Evropy.
Severní Západní 8. a Jižní Střední Jihovýchodní Východní
CANARIAS VARIADA 7 EN 1.
Co jsme si odnesli z Evropy
Transkript prezentace:

Oblast: Jižní Evropa Španělsko Kontinent : Evropa Oblast: Jižní Evropa Španělsko

Španělsko stát jižní Evropy

Španělsko oficiálně Španělské království stát ležící na Pyrenejském poloostrově. Ke Španělskému království patří i Kanárské ostrovy v Atlantském oceánu a Baleáry ve Středozemním moři. Součástí Španělska je i katalánské město Llívia, které je zcela obklopeno územím Francie. Španělsko je parlamentní monarchií, členem Evropské unie, NATO a dalších organizací. Hlavní město: Madrid Rozloha: 504 782 km² (50. na světě) Počet obyvatel: 46 754 784 (2011) Jazyk: španělština, regionálně katalánština, baskičtina, galicijština Náboženství: katolické Vznik: 1469 (sňatkem Isabely Kastilské a Ferdinanda Aragonského) Měna: euro (EUR)

Španělsko Na Pyrenejském poloostrově žili lidé již před třemi tisíci lety. V historické době jsou zde doloženy četné kmeny, zčásti keltského, zčásti iberského původu (z iberštiny se dochovaly četné jazykové zlomky v nápisech). Ve třetím století sem expandovalo Kartágo, následované římskou říší. Římané stavěli cesty, vodovody, přístavy a zcela změnili tvář celé oblasti – germánské kmeny Vizigóti a Svébové, které sem začaly pronikat na sklonku antiky v 5. století, tak starověkou Hispánii nalezly jako plně romanizovanou zemi. od 8.století nadvláda muslimů, z té doby se zachovala historická centra měst jako Córdoba, Granada a Sevilla Roku 1031 se však jednotný córdobský chalífát rozpadl na řadu menších království (tzv. taifas), což umožnilo razantnější nástup reconquisty — znovudobývání Pyrenejského poloostrova křesťany.

Španělsko Vnitrozemí Španělska dominují vysoké náhorní plošiny (španělsky mesetas) a pohoří Pyreneje, Sierra Nevada a Kantaberské pohoří. Z těchto pohoří vytékají řeky Tajo, Ebro, Duero, Guadiana a Guadalquivir. Údolní nivy jsou podél pobřeží, největší z nich leží u Guadalquivir v Andalusii, na východě jsou údolí řek Segura, Júcar a Turia. Z východu Španělsko omývá Středozemní moře, ve kterém se nacházejí Baleárské ostrovy; ze severu Biskajský záliv, ze západu Atlantský oceán, ve kterém se nacházejí Kanárské ostrovy. Nejvyšší horou je Pico de Teide (3718 m) na ostrově Tenerife, jedna z největších sopek světa. Na pevninském Španělsku náleží prvenství hoře Mulhacén (3478 m) u Granady, následuje Pico de Aneto (3404 m), nejvyšší vrcholek Pyrenejí. Podnebí: pobřeží Středozemního moře: nejteplejší na východní a jižní části země Vnitrozemí: Velmi studené zimy

Zemědělství: obilí, zelenina, olivy, vinné hrozny, cukrová řepa, citrusy, hovězí maso, vepřové maso, drůbež, mléčné výrobky, ryby Průmysl: textilní, obuvnický, potravinářský, strojírenský, chemický, výroba lodí, automobilů, obráběcích strojů, stavebních hmot, farmaceutický cestovní ruch

Kanárské ostrovy autonomní společenství Španělska a souostroví sedmi hlavních ostrovů a několika dalších menších ostrůvků sopečného původu v severním Atlantiku, přibližně 100 km západně od pobřeží Maroka a Západní Sahary. Název je odvozen z latinského označení pro psa: „canis“, protože tyto ostrovy byly podle legendy hlídány obrovskými psy.

Baleáry souostroví na západě Středozemního moře. Ostrovy se skládají ze dvou skupin: vlastních Baleár (zahrnujích ostrovy Mallorca, Menorca a několik dalších menších ostrovů a ostrůvků jako je Cabrera) a Pytyuských ostrovů (zahrnujících ostrovy Eivissa, Formentera a několik ostrůvků). Největším z těchto ostrovů je Mallorca.

Llívia exkláva Španělska ve Francii.

- město v jižním Španělsku v Andalusii na řece Guadalquivir Córdoba Okolo roku 1000 byla Córdoba jedním z největších měst na světě; žilo tu asi 500 000 obyvatel. Žili zde vedle sebe křesťané, muslimové i Židé. V této době vznikla i známá Mezquita (dnes katedrála).

Mezquita - středověká mešita ve španělské Córdobě

Granada - historické hlavní město středověkého Granadského království. Nejznámějšími pamětihodnostmi Granady jsou komplex Alhambra, Generalife, čtvrť Albayzín, katedrála či La Cartuja. V roce 1492 byla Granada dobyta Španělskem, a tím padla poslední islámská pevnost na poloostrově Generalife Alhambra

Sevilla je kulturní centrum jihu Španělska, leží na řece Guadalquivir maurská pevnost

Pico de Teide sopka nacházející se na ostrově Tenerife

Mulhacén je se svými 3 478,6 m nejvyšší horou Španělska na Pyrenejském poloostrově, leží v pohoří Sierra Nevada

Pico de Aneto (francouzsky: Néthou) je se svými 3 404 m nejvyšší horou Pyrenejí.

Úkol: Najděte na mapě všechny turistické cíle. Jaký přínos představuje Španělsko pro Evropu. Vysvětlete proč bylo a je Španělsko námořní velmocí ? Jaké další zajímavosti nám poskytuje Španělsko?