Řecké divadlo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Advertisements

První dějství – opona se zvedá
(Literární výchova - 7. ročník)
Řecké divadlo Dějepis 2. stupeň
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Antická kultura Literární seminář, Eliška Petriláková.
Rozvoj Athén po řecko – perských válkách ATHÉNSKÝ NÁMOŘNÍ SPOLEK
Rozvoj Athén po řecko–perských válkách
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Antické umění Starověké Řecko.
Mgr. Lenka Venclová ČÍST A PSÁT uměli v ŘECKU téměř všichni dané – jednoduchostí písma – převzali od Féničanů / 24 znaků/ svobodnost řemeslníků,
Za předpokladu použití učebnice Čítanka pro 5. ročník a psacích potřeb
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Mytologie a její odraz v řeckém umění
III-2/CJ1/1.14/De Vznik a vývoj antického divadla
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Stavby Řecké umění Veřejné stavby Z kamene a mramoru Se sloupořadím
Starověké Athény Dějepis
Antické divadlo Řecké a Římské divadlo
ŘECKÉ DIVADLO.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_05.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Mgr. Michaela Psíková. Obsah DRUHY HER HRY CIRKOVÉ HRY SCÉNICKÉ HRY AMFITEATRÁLNÍ.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. července 2012
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Řecké divadlo. Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ300 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1.
DIVADLO – Zpracovali: M. Richtrmoc, 1.B a A. Slezáková, 1.A
HUDEBNĚ – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Antická literatura – Řecko
DRAMATICKÉ UMĚNÍ Mgr. Michal Oblouk
Slovesná tvorba v době baroka 6. Divadlo svět J. S. Bach: Matoušovy pašije, Ježíš Nazaretský.
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
D R A M A Mgr. Michal Oblouk. DRAMA Slovo odvozeno z řeckého pojmenování dráma = čin, jednání, skutek Literární dílo určené k jevištnímu provedení Divadelní.
Žánry literatury 1) Lyrika - slovo řeckého původu - popisuje spisovatelovy prožitky, - popisuje spisovatelovy prožitky, pocity, dojmy a myšlenky pocity,
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Řecké hry a slavnosti citováno
Původ hudby, pravěk, starověk
Kultura starověkého Řecka 2.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
S TAROŘECKÉ DRAMA Úplné počátky nejasné Obrat r. 534 př. n. l. – v Athénách poprvé vyhlášena soutěž o nejlepší tragédii Vyvinulo se z řecké rituální písně.
ANTICKÉ DIVADLO ŘECKÉ DIVADLO 2.
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
ANTICKÉ DIVADLO ŘECKÉ DIVADLO 1.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Hudba ve starověku
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
Divadlo By : Vanessa Thorne.
FRANCOUZSKÁ RENESNACE
VÝVOJ OLYMPIJSKÝCH HER
Vznik řeckého divadla Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Od přelomu 2. a 1. tisíciletí př.n.l.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vznik a vývoj Tragédie představitelé
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Národní divadlo, jeviště, hlediště.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2
Téma: STAROVEKÉ ŘECKO 5 Předmět: Dějepis Ročník: 6
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transkript prezentace:

Řecké divadlo

Vznik a rozvoj řeckého divadla Kolébkou divadla bylo Řecko, vyvinulo se zkostumních tanců, jež na počest Dionysa jakožto dárce vína byly provozovány. S počátku byli všichni účastníci slavnosti tanečníky provádějíce prostinké tance okolo oltáře Dionysova a zpívajíce k tomu písně dle nálady slavnosti buď rozpustilé, nebo vážné. Další krok k rozvoji dramatu učiněn tím, že jeden z choreutů vystoupil na stůl (eleác) vedle oltáře stojící, na němž maso zvířat obětních bylo rozkrajováno, a odtud vedl rozhovor se svými soudruhy. Stůl, na němž choreut některý stoje soudruhům svým odpovídal, byl tedy nejstarším »jevištěm«. Jeviště pohodlnější-asi v podobě primitivního lešení-zřízeno bylo asi teprve tehdy, když zaveden byl vlastní herec, kteroužto zásluhu staří přičítali Thespidovi

… Obecenstvo rozestavovalo se s počátku v polokruhu naproti tomuto lešení. Aby však diváci lépe a pohodlněji viděli, stavěno záhy i pro ně zvláštní lešení (˝kria) stupňovitě vystupující, aby vždy jedna řada diváků stála výše než druhá. Aischylos zavedl druhého herce, Sofokles třetího.

Amfiteátr Řekové vytvořili zvláštní druh stavby: nekryté přírodní divadlo (theátron), umístěné zpravidla na svahu návrší s řadou kamenných, stupňovitě stoupajících sedadel. Mělo na svou dobu ohromnou kapacitu (největší 20000 sedadel). Skládalo se z polokruhového hlediště (theátron), kruhového místa pro sbor a tanečníky (orchéstra) a z jeviště pro akce herců (proskénion), za nímž byla obdélná, nejméně jednopatrová zděná stavba (skéné), kde se herci převlékali a odkud vstupovali do hry. Skéné divadelní prostor uzavírala.

Kdo hraje v amfiteátru V řeckém divadle hrají pouze muži. Hrálo se výlučně v maskách, ženské role hráli muži. V helénistickém období se dostala do popředí tzv. nová atická komedie (Menandros). Nová atická komedie je méně veselá než klasická komedie. Má 5 dějství. Vystupují zde postavy jako kuchař, zamilovaný mladík, stařec, hetéry,…

Drama Řekové byli vlastními tvůrci dramatu i divadla jako zvláštní stavby. Řecká tragédie (autoři Aischylos, Sofokles, Euripides), komedie (Aristofanés) i satyrské drama vznikaly v souvislosti s kultickými slavnostmi k poctě boha Dionýsa. Divadelní představení byla v Řecku pořádána formou soutěže o nejlepší hru a o nejlepšího herce, byla přístupna všem vrstvám obyvatel. V jednom představení byly spojovány tři tragédie (trilogie) a satyrské drama. S postupem času ustupoval obřad do pozadí a divadlo se začalo hrát více pro lidi a méně pro bohy

Euripides a komedie Euripides ve svých tragédiích kritizoval řeckou společnost, hájil zvláště práva žen. Řecká antická tragédie zpracovávala převážně mytologické náměty, které diváci dobře znali. Těžiště pozornosti se tedy přesouvalo na formální stránku díla. Komedie přišla podle Aristotela do Řecka ze Sícílíe a Řekové jí převzali jíž v rozvinuté formě. Významný dramatik tzv. staré atické komedie, satiricky záměřené na dobové problémy, byl Aristofanés. V helénismu se děj komedií zúžil na soukromý život, s jednotvárností námětů korespondovaly i ustálené postupy a typy postav. Představitelem této tzv. nové atické komedie byl Menandros. Teoretikem řecké tragického divadla byl Aristoteles v díle Poetika.

Řecké divadlo z předchozí foto Na svahu Akropole je vybudované krásné řecké divadlo. Podmínky na prudkém kopci si vynutily velmi strmé hlediště s mírným zaoblením okolo samotného pódia. Protože divadlo jako takové bylo z počátku bráno jako slavnosti boha Dionýsa a pergamské divadlo je typově velmi staré, nechybí vedle pódia ani menší Dionýsův chrám, ze kterého bůh vína a oslav mohl každé vystoupení pohodlně pozorovat. Dnes je dochováno pouze hlediště zapuštěné do skály a podnož z troskami chrámu.

Řecké soutěže o nejlepší drama Divadelní hry byli formou soutěže o nejlepší hru a nejlepšího herce. Prvním vítězem soutěže se stáva Thespis a tuto soutěž nevyhrává pouze jednou. Drama se hrála pouze jednou a to na té určité soutěží více krát nebyla hrána.

Děkuji Vám za pozornost Doufám, že se Vám moje prezentace líbila. :0)