Politické faktory CR a Schengenský prostor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Prezentace: Tomáš Orálek Marek Smital.  Vlastnosti navigací porovnáme na vybraných příkladech:  TomTom  Dynavix  Garmin  Mio.
OSN OSN= organizace spojených národů
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Seminární práce – Geografie CR
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
EU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Evropský den jazyků pohlednic pro Evropu.
Státy Evropy regionální dělení.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Jaké bude téma dnešní hodiny?
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Stranický euroskepticismus v zemích EU
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
Členské státy a jejich hlavní města
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Státy Evropské Unie a podnebí jejich hlavních měst
PŘÍRODNÍ HRANICI MEZI RUMUNSKEM A BULHARSKEM TVOŘÍ PŘEVÁŽNĚ
EVROPSKÁ UNIE.
Cestovní ruch.  Vnitropolitická stabilita  Charakter politického systému  Státní hranice: Schengenský prostor Vízová povinnost.
Ekonomika pivovarského průmyslu
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
REGIONY EVROPY
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-11 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Dočasná změna režimu na státních hranicích s Rakouskem
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Občanem Evropské unie.
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
NATO Severoatlantická aliance.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_63
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Politické faktory CR a Schengenský prostor Lukáš Reymar Matěj Rakouš

Schengenský prostor

Co je to Schengenský prostor Území většiny evropských států, na kterém mohou osoby překračovat hranice smluvních států na kterémkoliv místě, aniž by musely projít hraniční kontrolou

Vznik Shengenu Prostor je označován podle vesnice Schengen (Lucembursko), kde byla 14.6.1985 podepsána Schengenská dohoda a v níž byla také 19.6.1990 podepsána prováděcí úmluva. Smluvními státy jsou převážně země Evropské unie, ale o některé nečlenské země EU. Do Schengenského prostoru spadají i některá ze zámořských území členských zemí.

Členské státy V současné době Schengenský prostor zahrnuje území následujících států EU: Belgie, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a Švédsko Dále sem patří 3 nečlenské státy EU: Island, Norsko, Švýcarsko

Občané všech zemí schengenu mohou svobodně cestovat v rámci celého schengenského prostoru a překračovat vnitřní hranice na kterémkoliv místě na tzv. „zelené hranici“ bez zdržování a formalit. Platí také pro cizince vlastnící Schengenské vízum = oprávnění ke vstupu do jedné ze zemí + cestování do dalších zemí prostoru

Vliv železné opony na ČR Železná opona byla neprostupná hranice, která sloužila k tomu, aby oddělila západní Evropu od východní. Tak jako se velmi dynamicky vyvíjel po 2. světové válce světový CR, tak se také projevoval v České republice. Měl však několik zvláštností:

V poválečném období až do roku 1989 převažoval domácí CR, který tvořil 95% veškeré účasti na cestování. Bylo to dáno mezinárodně-politickými podmínkami a administrativními opatřeními (např. vízová povinnost, výjezdní doložky a přísliby, atd.) V domácím CR převládal krátkodobý, neorganizovaný CR, koncentrovaný do letní sezóny. Z 90% to bylo formou chalupaření, chataření, stanování a cestování za příbuznými.

Aktivní zahraniční cestovní ruch tvořili převážně účastníci cestovního ruchu ze států bývalého východního bloku (asi 93%) Motivem pasivního zahraničního CR byly z více než poloviny služební cesty a výrazně převažovaly výjezdy do socialistických států

Země se zhoršenými podmínkami pro CR 3 nejaktuálnější země se zhoršenou situací Libye – Občanská válka v Libyi začala demonstracemi a protesty v návaznosti na protesty v ostatních arabských zemích. Protesty začaly 13.1.2011 proti vůdci Muammaru Kaddáfímu. Režim reagoval velmi tvrdě (střelba do demonstrantů, nasazení armády). Následně do Libye začaly posílat své armády členské země OSN a NATO, které odstřelovaly Kaddáfího armádu. Situace se mírně zklidnila, ale dne 14. října vypukly opět boje v Tirpolisu (hl. město Libye)

Egypt – Zdejší situace byla podobná té v Libyi, protesty však vypukly o něco dříve. Dnes je situace téměř stabilizována. V určitých částech Egypta může být nadále zvýšené riziko. Jedná se zejména o sever a východ Sinajského poloostrova, okolí Alexandrie a severní Egypt (delta Nilu a západní hranice s Libyí). Také nelze zcela vyloučit možnost stávek a demonstrací

Tunisko – Také Tunisko patřilo mezi státy, které protestovali proti svému režimu, podobně jako v Libyi a Egyptě, situace zde však nebyla natolik vážná. Bezpečností situace v Tunisku je, s výjimkou oblastí, které hraničí s Libyí, poměrně stabilizovaná. V zemi nadále platí výjimečný stav, zákaz nočního vycházení byl ve většině oblastech již zrušen. Hromadné turistické cesty směřující do přímořských letovisek jsou bezpečné.

LUKÁŠ REYMAR A MATĚJ RAKOUŠ