Distribuce Linuxu Petr Novák. Obsah Distribuce - typy a trendy Konkrétní systémy: – Pro začátečníky: Ubuntu Fedora OpenSuSE PCLinuxOS – Pro pokročilejší:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie operačních systémů – od jedniček a nul k woknům(Windows) a masoxu(Mac OS X) Vojtěch Klos.
Advertisements

SOFTWARE operační systémy
VY_32_INOVACE_46_Software_PC. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Programová rozhraní pro grafické adaptéry
Operační systém Linux.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Architektura systému Windows
ÚVOD DO LINUXU 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Co je Linux? Základní pojmy
IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals. 1. Operating Systems Fundamentals 2 Srovnání desktopových OS a NOSs  workstation jednouživatelské jednoúlohové.
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Operační systémy.
Operační systémy.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
alternativní operační systém
Debian Unixová distribuce. Historie První zmínka pochází z 16. srpna Zakladatelem je Ian Murdock, který v té době studoval na univerzitě. Je vytvářen.
David Kratochvíl. * Linux – označení pro operační systém (OS) * 1,3 milionu mobilních zařízení s Androidem aktivováno každý den * Většina ze TV.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Internetový prohlížeč
Chytrý telefon. * V českém překladu „chytrý telefon“ je mobilní telefon, který využívá pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci.
Operační Systémy pro osobní počítače Obhajoba závěrečné maturitní práce Pavel Čurda 4.B 2009/2010.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zkušenosti s nasazením svobodného software při výuce
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Operační systém GNU Linux
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
TVORBA WEBOVÝCH APLIKACÍ S VYUŽITÍM OPEN SOURCE CMS Autor: Lukáš Dubina Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa Jihočeská Univerzita České Budějovice 2010 Prezentace.
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
GNU/Linux BRUNO PFOHL. Co je to Linux ?  Operační systém založený na Linuxovém jádru  Vychází z myšlenek unixového jádra a proto se občas můžete setkat.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část Alternativní OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
OPERAČNÍ SYSTÉMY učební text pro žáky SŠ.
 MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) je operační systém firmy Microsoft, který patří do rodiny mnoha podobných a kompatibilních DOS systémů pro.
UNIX 2. Současné unixové systémy © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● odvozené unixové.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
UNIX 2. Současné unixové systémy © Milan Keršláger
Operační systémy Současné unixové systémy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Srovnání operačních systémů
Tato prezentace byla vytvořena
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Historie operačních systémů úvod
Linux UBUNTU Robert Mohos, 3IT.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Operační systémy - úvod
Linux − první seznámení
Uživatelská rozhraní Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Instalace programů do Linuxu
Linux Course Mohammad Ali Borhani.
Linux - instalace software
Transkript prezentace:

Distribuce Linuxu Petr Novák

Obsah Distribuce - typy a trendy Konkrétní systémy: – Pro začátečníky: Ubuntu Fedora OpenSuSE PCLinuxOS – Pro pokročilejší: Gentoo Slackware Debian GNU/Linux Mandriva Linux

Distribuce – typy a trendy Systém vytvořený na stejném (Linuxovém) jádru distribuce mohou být: – Komerční /nekomerční – Navržené pro firemní uživatele, pokročilé uživatele /domácí uživatele – Podporované pro několik typů hardwaru/specifické platformy – Navržené pro servery, stolní počítače/vestavěné systémy – Pro všeobecné použití/pro vysoce specializované stroje – Zaměřené na konkrétní skupiny uživatelů, například prostřednictvím jazykové internacionalizace a lokalizace – Zaměřené především na bezpečnost, použitelnost, přenositelnost či úplnost

Ubuntu Nejznámější distribuce Nekomerční Postaveno na základě Debian (Viz slide č.10) Grafické prostředí – Gnome/KDE Univerzální a uživatelsky nenáročné

Fedora Nekomerční verze Red Hat Linuxu – dříve „symbol“ Linuxu – Na základě Fedory připravuje Red Hat komereční distribuce Univerzální Zaměřeno na PC

OpenSuSE Komunitou vyvíjené dvě verze (na obou se podílí firma Novell) – OpenSuSE – SuSE Enterprise Linux Komerční (250 kč) Pro bežné uživatele PC

PCLinuxOS Vznik odštěpením od „Mandrake“ (nyní Mandriva viz slide č.11) Maximální jednoduchost – Po instalaci hned připraven k neomezenému používání

Gentoo Pro pokročilé uživatele Možnost sestavit si distribuci zcela samostatně Dobré pro rozvoj znalostí Linuxu Použitelné na PC

Slackware Pro hodně pokročilé uživatele Jednoduché grafické rozhraní – Využívá se mnohem více „terminál“ (příkazový řádek)

Debian/GNULinux Dlouho vyvíjená distribuce GNU (open source) Univerzální a velmi rozsáhlé – Bez dalších znalostí nevhodný Tři větve – Nestabilní – zcela nové věci (netestované…) – Testovací - prošly základním testováním  kandidáti do stabilní verze – Stabilní - vybrané testované programy

Mandriva Linux Dříve „Mandrakelinux“ Komerční i nekomerční verze – Rozdíl v dokumentaci, doplňcích, aplikacích atd. – Speciálně na PC Možné i pro začátečníky

%C3%AD_Linuxu %C3%AD_Linuxu distribuce distribuce