Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Linux − první seznámení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Linux − první seznámení"— Transkript prezentace:

1 Linux − první seznámení
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal Černý. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Co je Linux? Linux je souhrnný název pro skupinu operačních systémů, které jsou založené na linuxovém jádře. Základní myšlenkou je užití open source technologií. Jednotlivé programy označujeme jako distribuce, jako například: Ubutu Fedora OpenSuse

3 Tučňák Tux – znak Linuxu

4 Historie Linus Torvalds začal vyvíjet jádro Linuxu v roce 1991 jako koníček na základe Unixu. První verze linuxového jádra (0.01) byla na internetu zveřejněna 17. září 1991. Záhy se systém začal rychle rozvíjet díky rostoucí komunitě přispěvatelů a testerů.

5 Současnost Většina kódu je vyvíjena placenými programátory.
Linux je většinový operační systém na serverech, ale je užíván také v jednoúčelových zařízeních, mobilních telefonech či osobních počítačích. Podporují ho společnosti jako IBM, Intel či Red Hat.

6 Využití Především na serverech.
Automobily, ledničky, inteligentní domácnosti... Stolní počítače a notebooky. Netbooky a mobilní telefony. Složitější stroje a výrobní linky. ...

7 Výhody Linuxu proti Windows
Minimum virů – vyšší bezpečnost. Větší stabilita. Větší variabilita vzhledu. Nulová pořizovací cena za OS. Obvykle nižší spotřeba. Snazší přizpůsobení se potřebám uživatele. Obvykle nižší hardwarové nároky.

8 Shrnutí Linux není konkrétní program, ale skupina programů, které jsou často dosti odlišné. Díky otevřenému kódu je možné operační systém snadno přizpůsobit konkrétním podmínkám. Je šířen pod licencí GNU.

9 Úkoly Zjistěte, jaké jsou podmínky pro užívání licencí GNU.
Víte která distribuce byla užita studiem Pixar při tvorbě filmů Shrek? Pokud ne, zkuste to najít na internetu.

10 Grafická prostředí

11 Grafická prostředí Většina uživatelů se nespokojí s příkazovým řádkem, ale vyžaduje určité grafické prostředí. Na rozdíl od Windows si můžete v Linuxu poměrně svobodně vybírat, jak bude váš operační systém vizuálně vypadat. Jednotlivá grafická prostředí do určité míry ovlivňují, jak rychle vám jednotlivé aplikace poběží.

12 Gnome Zřejmě nejrozšířenější grafické prostředí. Založeno na GTK+.
Jednoduché a přehledné prostředí určené především pro práci. Pracuje se na portu pro mobilní zařízení. Nejznámější nativní aplikace: GIMP, Nutilus, Totem, gedit...

13

14 KDE Konkurent Gnome, který nabízí atraktivnější vzhled s více efekty – vyšší hardwarové nároky. Založené na Qt. Velké množství aplikací. Učeno především pro koncové uživatele a domácí využití. Základní nativní aplikace: digiKam, Amok, KOffice, KMail, Kaffeine...

15

16 Xfce Nejnižší hardwarové nároky. Určeno především pro slabší počítače.
Méně efektů a spíše nepřitažlivý vzhled. Založen na GTK+. Základní nativní aplikace: Orage, Thunar, Xfmedia...

17

18 a mnohá další...

19 Úkoly Které z uvedených grafických prostředí byste si vybrali a proč? Zkuste projít weby a podívat se na výhody a nevýhody každého z nich. Najděte alespoň ještě jedno nezmíněné grafické prostředí a stručně jej charakterizujte. Co to je GTK+ a Qt? Proč je to důležité při charakteristice grafického prostředí?

20 Distribuce – základní přehled desktopových řešení

21 Rozdělení distribucí Distribuce dělíme na placené a neplacené. My se budeme v našem přehledu věnovat jen těm nekomerčním. Podle balíčkovacího systému: deb rpm další Balíčkovací systém ovlivňuje, jaké programy v operačním systému budou fungovat a jaké nikoli!

22 Distribuce založené na balíčcích deb

23 Ubuntu Asi nejrozšířenější distribuce pro desktop.
Využívá Gnome, ale jsou i klony s KDE, Xface či verze určená pro vzdělávání. Jednoduchá instalace, podpora multimédií a sociálních sítí. Předinstalované programové vybavení je určené pro běžnou domácí činnost.

24 Ubuntu Moderní vzhled s efekty.
Je k dispozici také v češtině i s částečnou technickou podporou. Před instalací je možné si vyzkoušet Live verzi. Jednoduché ovládání a instalace software pomocí Centrum softwaru.

25

26 Knoppix Live operační systém – není třeba jej instalovat běží z CD či USB disku. Využívá KDE. Dobrá podpora hardware a jednoduché ovládání.

27

28 Distribuce založené na balíčcích rpm

29 Fedora Nekomerční varianta k Red Hat. Užívá Gnome.
Snadná instalace, výborná podpora hardware. Robustní softwarová výbava. Poměrně dynamický vývoj. Solidní výpočetní výkon.

30

31 openSuse Vyvíjeno společností Novell. Založeno na KDE.
Velmi snadná instalace a konfigurace programů i operačního systému. Kvalitní technická podpora. Dobrá softwarová výbava. Slabší výkon.

32

33 Mandriva Linux Vývoj řídí společnost Mandriva. Grafické prostředí KDE.
Určeno především pro domácí využití – jednoduchá instalace, podpora multimédií atp. Slabší výkon i podpora hardware. Vhodná především pro začátečníky.

34

35 Další známé distribuce, založené na jiných balíčkovacích systémech

36 Slackware Slax Arch Linux Gentoo Damn Small Linux Puppy Linux ...

37 Gentoo

38 Úkoly Nalezněte některou zde nezmíněnou distribuci a zjistěte o ní základní informace. Která distribuce je vám sympatická a proč? Jaké má výhody a jaké nevýhody využití Linuxu?

39 Příklady nejznámějšího software pro Linux
OpenOffice.org GIMP Scribus Firefox Chrome QtiPlot Wine VLC media player

40 Zdroje ilustrací Obr. 1: [cit ]. Dostupný k volnému použití na WWW: < Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí GNU General Public License na WWW: Obr. 2: < Obr. 3: < Obr. 4: < Obr. 5: < Obr. 6: < Obr. 7: < Obr. 8: < Obr. 9: < Obr 10: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal Černý. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Linux − první seznámení"

Podobné prezentace


Reklamy Google