Obléhání Vídně Dějepis Autor: Pavel Hrstka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Advertisements

Napoleonské války Evropa na počátku 19. století.
Ponapoleonská Evropa – vznik Belgie
III. fáze 2. světové války:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Sjednocení Itálie a Německa Nové státy na mapě Evropy
DĚJINY VÝZNAMNÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Bitva u Marathonu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
III/2 XV A
Bitva u Moháče Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Státy jižních Slovanů Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
První světová válka I Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Bitva o Británii Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Historie Starověkého Řecka
Dobytí Konstantinopole
Bitva u Waterloo Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Bitva u Hattínu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
VY_32_INOVACE_2D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
První světová válka III
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
I. světová válka – konec války
Nová dynastie na českém trůně: HABSBURKOVÉ
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
HABSBURSKÁ MONARCHIE PO TŘICETILETÉ VÁLCE
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Bitva u Verdunu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Bitva o Moskvu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Bitva u Actia Dějepis Autor: Pavel Hrstka
VY_32_INOVACE_2D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Křížové výpravy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VIII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Bitva u Poitiérs Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Bitva u Kann Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Na Balkánském poloostrově
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XIII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Pozdně středověká krize
Napadení Sovětského svazu. Balkánské tažení Po neúspěšném dobytí VB se Hitler obrátil na Balkánský poloostrov V dubnu 1941byla dobita Jugoslávie a později.
Téma: ŘECKO-PERSKÉ VÁLKY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Klasické období Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012.
STÁTY V ÚPADKU TURECKO A POLSKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3620_ Státy _v_ úpadku_Turecko_a_Polsko.
Cesta k první světové válce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_16_pred_1_svetovou_valkou.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
Bitva na Bílé hoře a její důsledky Jakub Marušák, 2007.
Druh učebního materiálu
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
První světová válka. Vznik československého státu.
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Vídeňský kongres.
Pozdní středověk Evropa v 15. století.
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Digitální učební materiál:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Velké historické bitvy starověku část 1. Řecko – Perské války
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
I. světová válka.
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
1.světová válka – Velká válka
Italská a srbská fronta
Transkript prezentace:

Obléhání Vídně Dějepis Autor: Pavel Hrstka Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Dějepis Obléhání Vídně Autor: Pavel Hrstka

15. července až 12. září 1683 východní Rakousko Obléhání Vídně 15. července až 12. září 1683 východní Rakousko

Před bitvou Turci v polovině 17. století ovládali velkou část Uher i jižní Slovensko Dobytí Vídně by jim otevřelo cestu do střední a západní Evropy a posílilo by vliv islámu v Evropě Turci porušili dohodnuté příměří a s podporou uherských magnátů se pokusili zasadit smrtící úder habsburské monarchii

Účastníci Křesťané Rakušané, Němci a Poláci Obránci Vídně: 16 000 vojáků a 9 000 obyvatel Vídně Spojenecké vojsko v bitvě u Kahlenbergu: 75 000 až 80 000 mužů Vrchní velitel obránců Vídně: hrabě Ernst Rüdiger von Starhemberg Vrchní velitel spojeneckého vojska: polský král Jan III. Sobieski ztráty 2000 mužů

Osmani 90 000 během obléhání a asi 50 000 v bitvě u Kahlenbergu Velitel: velkovezír Kara Mustafa paša ztráty 10 000 mužů

Obléhání Po neúspěšném preventivním obléhání Nových Zámků se habsburské síly, jimž velel Karel Lotrinský, snažily využít čekání na polské spojenecké vojsko k zabezpečení levého břehu Dunaje 15. července obklíčili Turci Vídeň a odřízli ji od okolního světa Ještě téhož dne začalo obléhání města těžkým dělostřeleckým ostřelováním, jež trvalo dva měsíce

Klíčová bitva u Kahlenbergu http://www.zacharz.com/images/kahlenberg.jpg

K rozhodujícímu střetnutí došlo 12 K rozhodujícímu střetnutí došlo 12. září poblíž Kahlenbergu na kraji Vídeňského lesa Spojenecké vojsko se shromáždilo severozápadně od Vídně Kara Mustafa ponechal většinu svých janičárů v zákopech a rozhodl se, že křesťanské jednotky rozpráší drtivým útokem jízdy

Bitva začala 12. září za rozbřesku poblíž Nussbergu střetem mezi předvojem tureckých jednotek vedených Kara Mehmedem pašou a křesťanským levým křídlem, jemuž velel Karel Lotrinský Jednotky Karla Lotrinského pronikly k tureckému pravému křídlu, jemuž velel Ibrahim paša Také Bavoři a Frankové sestoupili ze svahů a střetli se v boji s tureckým středem a pravým křídlem

Přestože Turci bojovali statečně, rozhodl o výsledku bitvy generální křesťanský útok, který začal v nelítostném horku po 15. hodině Turecké levé křídlo spolu s Tatary nedokázalo odolat útoku polské jízdy a dragounů Kolem 18:00 byli Turci poraženi

Význam Vídeň zachránila koalice středoevropských států Koaliční vojsko si počínalo výborně takticky a poprvé v dějinách se vyrovnalo Turkům, pokud jde o rozmístění živé síly a zbraní, jakož i v logistické podpoře Porážka velkého vezíra vedla k jeho pádu a popravě, po níž zanedlouho následovalo sesazení jeho pána sultána Mehmeda IV.

Tažení Kara Mustafy v roce 1683 vedlo k vytvoření protiturecké koalice zvané též Svatá liga V následující patnáctileté válce přišli Turci o Uhersko, ale přesto nebyli zdaleka poraženi Počátkem 18. století došlo k obnově turecké vojenské moci a úspěchů a úpadků vojenských schopností Habsburků

Zdroje Čornej, P.- Čornejová I.- Parkán. F.: Dějepis 2 pro gymnázia a střední školy; středověk a ranný novověk. Praha: SPN, 2004. ISBN: 978-80-7235-430-6. Black, Jeremy : Sedmdesát velkých historických bitev. Vyd. 1. [Praha] : Slovart, 2007. 304 s. ISBN 8072098128. http://www.zacharz.com/images/kahlenberg.jpg