Měřicí přístroje Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytápění Armatury měřící
Advertisements

Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Ekvitermní regulace Střední odborná škola Otrokovice
Regulace vytápění Střední odborná škola Otrokovice
Výtokové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Výměna poškozených prvků střech
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Tlaková zkouška vnitřního vodovodu
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Plynové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Izolace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Úpravny parametrů Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Montáž bezpečnostního zařízení
DHM – degresivní odpisy
Spoje pájené Střední odborná škola Otrokovice
Odvodnění teras a balkónů
Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Vaření – rozdělení, způsoby
Spotřeba a přetížitelnost měřicích přístrojů
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Kanalizační potrubí svislé
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Vedení a uložení potrubí
Koupelnové sestavy – umyvadla
Přehled instalačních systémů
Destilace jednoduchá Střední odborná škola Otrokovice
Vpusti Střední odborná škola Otrokovice
Potrubí vedená nad zemí
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Regulace sítí Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Teplovodní podlahové vytápění
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Souvislý příklad na zásoby
Soustavy dálkového vytápění
Druhy vytápěcích soustav
Realizace logických obvodů
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Vstřikovače vznětových a zážehových motorů
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Transkript prezentace:

Měřicí přístroje Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /2 AutorIng. Jaroslav Dufka Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vy/3–SO-2/11 Název DUM Měřicí přístroje Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP36-52-H/01 Obor vzděláváníInstalatér Vyučovací předmětVytápění Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Možnosti měření veličin ve vytápění Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slova Teploměr, tlakoměr, sdružený měřicí přístroj, průtokoměr, pascal, bar Datum

Měřicí přístroje Náplň výuky: Účel měřicích přístrojů Teploměry na vodu Teploměr spalin Tlakoměry Průtokoměry

Účel měřicích přístrojů Účelem měřicích přístrojů ve vytápěcích soustavách je měřit hlavně teplotu, tlak a množství teplonosné látky. Pomocí měřicích přístrojů se změří daná veličina a na základě hodnoty se pak provádí nebo již neprovádí regulace vytápěcí soustavy. Teploměry se měří teplota vody vytékající z kotle, vody vtékající do otopných těles (topná voda) a vody vytékající z otopných těles (vratná voda). Dále se pomocí teploměrů zjišťuje teplota vzduchu venku nebo ve vytápěné místnosti. Občas se zjišťuje teplota spalin v komíně. Tlakoměry (manometry) slouží k měření tlaku vody vystupující z kotle, před a za výměníky tepla, případně na dalších místech otopné soustavy. Tlak se měří v barech nebo megapascalech (MPa). Průtokoměry se měří množství protečené vody, případně i její teplota. Jednotkou je metr krychlový za hodinu.

Teploměry na vodu Teploměry určené k měření teploty vody se vyrábějí v provedení analogovém a digitálním. Z hlediska tvarového jsou běžné teploměry s kulatou stupnicí a válcové. Obr. 1: Teploměry vlevo axiální, vpravo radiální Teploměry s kulatou stupnicí mají průměr 60, 100 nebo 120 mm. Vyrábějí se se stupnicí v rozsahu – 30 °C až 50 °C; 0 °C až 120 °C; 0°C až 160°C; 0°C až 200°C; 0°C až 350°C; 0°C až 450°C. Teploměry s vodorovnou stopkou se nazývají axiální, se svislou stopkou jsou radiální. Teploměry, které jsou vystaveny tlaku vody 3 bar a více musí být osazeny do jímky, kvůli nebezpečí poškození.

Vyrábí se z mosazi a je určen pro měření teploty do 80°C. Tento teploměr se používá pro připojení k rozdělovačům/sběračům tepla u rozvodů podlahového a radiátorového vytápění. Před zprovozněním systému se doporučuje celý otopný systém propláchnout čistou vodou. Zabrání se tím vzniku vad způsobených nečistotami. Teploměr se používá k měření teploty topné vody v otevřených i uzavřených topný ch okruzích a podlahového vytápění. Tlak vody může být maximálně 10 bar, jinak by se teploměr mohl poškodit. Obr. 2: Analogový teploměr zasazený do jímky

Obr. 3: Termomanometr Termomanometr je přístroj, který má dvě stupnice. Jedna ukazuje teplotu a druhá tlak. Tento přístroj se nazývá také sdružený měřicí přístroj. Nahrazuje dva samostatné – teploměr a tlakoměr. V otopných soustavách se běžně osazuje do topného potrubí.

Teploměr spalin Tyto teploměry měří teplotu spalin proudících do komína. Tím se pomáhá optimalizovat proces hoření. Teploměr současně chrání a prodlužuje životnost Vašich krbových kamen. Většina spalinových teploměrů se vyrábí v provedení magnetickém – přikládají se na odtah spalin. Měření teploty spalin je velmi důležité, protože: teplota pod 110 °C – příliš nízká teplota, vzniká velké množství sazí a kouře, kamna tzv. dehtují. Část spalin, které ještě nestačily shořet odchází do komína a jejich tepelná energie se nevyužije. Při nízké teplotě spalin se nadměrně špiní sklo kamen. teplota 240 °C a více – příliš vysoká teplota. Dochází k přetápění, plýtvání energií a hrozí poškození kamen, případně komína a nebezpečí vzniku požáru. Mohou se také vznítit saze v komíně. Této teploty se krátkodobě dosahuje při zatápění v kamnech. teplota spalin 110 až 240 °C – je optimální a je předpokladem úsporného spalování paliva.

Obr. 4: Graf teploty spalin odcházejících kouřovodem do komína

Tlakoměry Měří se s nimi v oblasti vytápění tlak vody nebo páry v potrubí. Pro tlak se používají běžně dvě jednotky – bar nebo megapascal, případně kilopascal. Obr. 5 Manometry; vlevo s přírubou, vpravo se spodním připojením Tlakoměry stejně jako teploměry mají stupnici analogovou (mechanické měření veličiny) nebo digitální (elektronické měření). Měřicí přístroje digitální jsou však podstatně dražší. Přístroje s analogovou stupnicí plní stejný účel a jsou dostatečně pro dané měření přesné, takže se používají častěji. Připojení může být spodní (svislé) nebo zadní (axiální). Instalatér musí znát přepočet jednotek na manometrech. 1 Mpa (megapascal) = 10 bar.

Průtokoměry Slouží k měření množství protečené vody potrubím. Rozlišují se podle: 1.množství vody, které proteče – 0,6; 15; 25; 40; 60; 100; 150; 250; 400 m 3 /hod 2. tlaku vody – 16; 25; 40 bar 3.průměru připojení – DN 15; 20; 25; 40; 50; 65; 80; 100; 125; 150; 200 mm 4.Teploty vody – studená do 40°C, teplá do 100°C, horká do 180°C, speciální nad 180°C Obr. 6: Průtokoměr na teplou vodu

Kontrolní otázky: 1.Co je účelem regulace? 2.Kde dochází k regulaci vytápěcí soustavy? 3.Podle čeho se rozděluje regulace vytápění? 4.Jaké výrobky patří do regulační techniky? 5.Co je úkolem regulační techniky?

Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid ], dostupné z: 303_306_304_313/metra-sumperk-teplomery-stonkove-nerezove-teplomery- rozsah-0-az-plus-450c.htmlhttp://marcomplet.cz/kategorie- 303_306_304_313/metra-sumperk-teplomery-stonkove-nerezove-teplomery- rozsah-0-az-plus-450c.html Obr. 2: vlastní Obr. 3: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 4: anonym, [vid ], dostupné z: spalin-pro-kamna-a-kotle.htmlhttp:// spalin-pro-kamna-a-kotle.html Obr. 5: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 6: anonym, [vid ], dostupné z:

Seznam použité literatury: [1] Štěchovský, J.: „Vytápění pro střední školy se studijním oborem TZB“, Praha, Sobotáles 2010, ISBN

Děkuji za pozornost