ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky v České republice
Advertisements

( př. Kr.) ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Antické umění Starověké Řecko.
RENESANCE A HUMANISMUS
Opakování Prověřování znalostí
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ŘÍMSKÁ KULTURA Mgr. Jitka Moskvová.
Opakování 6. třídy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Charakteristika umělecké památky
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
UMĚNÍ A VZDĚLANOST starověkého ŘECKA – zápis do obrysu chrámu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Etruskové Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Antický ŘÍM.
6. ročník Pravěk.
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
Antická literatura – Řím
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ299 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. července 2012
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
Římská vzdělanost a kultura
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Registrační číslo projektu:
UMĚNÍ A VZDĚLANOST starověkého ŘECKA – zápis do obrysu chrámu
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
MINOJSKÁ CIVILIZACE ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ŘÍM – DOBA ARCHAICKÁ A POSTKLASICKÁ Mgr. Michal Oblouk
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Starověký Řím.
ZŠ tgm Rajhrad Autor: M. Kocmanová 34
MAHENOVO DIVADLO Markéta Kilianová 8.C, 2011/2012.
Kultura Říma Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ296 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mgr. Jaroslav Křápek. Tato prezentace si klade za cíl přiblížit na několika příbězích, a to především na skladbě Narkissos a Échó, rozsáhlé a velkolepé.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Římská kultura Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o římské kultuře.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Starověký Řím Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Č í slo materi á lu VY_32_INOVACE_DE15 N á zev š koly C í rkevn í středn í odborn á š.
Kultura ve starověkém Římě Vzdělanost, architektura.
Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Od přelomu 2. a 1. tisíciletí př.n.l.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Starověký Řím – Římská kultura a umění DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Římské výtvarné umění. Římské výtvarné umění Sochařství - jezdecká socha Marca Aurelia.
Kultura STAROVĚKÉHO ŘÍMA
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Starověká literatura.
Diokletianus Constantinus
Autor: Mgr. Gabriela Hagarová
Umění starověkého Říma
Obecné poučení o jazyce
Výtvarné umění starověkého Říma - test
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová 38 Dědictví římské říše Řečník Cicero ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová

Dědictví římské říše mnohé myšlenky a tradice starověkého Říma přetrvaly státní správa, umění, právo, písmo, náboženství Nápis na trenčínské skále

Státní správa soudy nezávislé na vládní moci zákoníky dnešních států vycházejí z římského práva tribun lidu – dnešní ombudsman latinské výrazy dodnes užívané v politice: kandidát, právo veta, senát, opozice, advokát

Jazyk latina – nyní mrtvý jazyk základ románským jazykům: italština, francouzština, španělština, portugalština a rumunština ve středověku jazyk vzdělanců odborné názvy v latině (lékařství, přírodověda…)

Písmo a číslice římské písmo – latinka písmo většiny evropských jazyků římské číslice – kombinace písmen I, V, X, L, C, D, M

Výtvarné umění obdiv k řeckému umění → dokonalé kopie sochaři – portrétisté, vycházeli ze skutečnosti, nepřikrášlovali své modely jako Řekové mozaiky fresky Neptun - mozaika Freska z Neronova Zlatého domu

Architektura chrámy vítězné oblouky knihovny lázně cirky Pantheon Konstantinův vítězný oblouk Cirkus maximus

Literatura Většina literárních útvarů převzata od Řeků (epos, lyrika, divadlo) Básníci: Vergilius, Ovidius Historici: Tacitus, Livius Řečníci: Cicero – Historia magistra vitae Ovidius Cicero

Divadlo převzaté od Řeků tragédie, komedie Plautus – autor římských komedií, které se hrají dodnes herci obvykle otroci nebo propuštěnci Plautus

Otázky a úkoly V kterých zemích se mluví jazyky příbuznými latině? Jak se těmto jazykům říká souhrnně? Napiš tyto letopočty arabskými číslicemi: CCCXIII, MMXII, MCDXV Jaké druhy staveb se stavěly v antickém Římě? Náročnější otázky: Co je to freska? Jak se jmenují tyto stavby? Pantheon Konstantinův vítězný oblouk

Dědictví římské říše (zápis) mnohé myšlenky a tradice starověkého Říma přetrvaly státní správa, umění, právo, písmo, náboženství soudy nezávislé na vládní moci latinské výrazy dodnes užívané v politice: kandidát, právo veta, senát, opozice, advokát latina – nyní mrtvý jazyk základ románským jazykům ve středověku jazyk vzdělanců římské písmo – latinka obdiv k řeckému umění fresky, mozaiky, sochy řečník Cicero

Použité materiály Dějepis, pravěk a starověk, Nová škola 2007 Dějepis, pravěk a starověk, SPN 1997 http://www.screenplay-contest.com/2011/06/08/ww-blog-the-49th-writings-7-virtues/m-t-cicero/ http://www.bcb.cz/udalosti/Seminar-KRIZ-ZIVOTA.html http://www.treking.cz/regiony/rimske-napisy-na-slovensku.htm http://www.history.org.uk/resources/general_resource_2582_68.html http://alientongues.com/?p=363 http://madix19.3x.ro/favorite.htm http://217.115.252.254:1572/dokumenty%20pro%20studenty/Dvo%C5%99%C3%A1k%20Martin/2.%20Starov%C4%9Bk/4.%20%C5%98ecko/Anti%C4%8Dt %C3%AD%20Bohov%C3%A9%20a%20p%C5%99%C3%AD%C5%A1ery/1.%20Olymp%C5%A1t%C3%AD%20Bohov%C3%A9/?sort=d http://www.sacred-destinations.com/italy/rome-pantheon http://www.oldukphotos.com/somerset-bath.htm http://www.vroma.org/~bmcmanus/circus_sources.html http://www.infolitoral.ro/english/resorts/Constanta/monuments/ovidiu/ovidiu.htm http://it.wikipedia.org/wiki/File:M-T-Cicero.jpg http://de.wikipedia.org/wiki/Plautus http://www.ecu.edu/cs-cas/classics/archives/2005-2015/Menaechmi-Auditions.cfm http://www.abcroma.com/Monumento_i.asp?N=13 http://picasaweb.google.com/lh/photo/FHNSoL8qDwBqRkmq0LS19A