Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
ECVET v Programu celoživotního učení
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Helena Bouzková Eva Lesenková Viktor Mühlbach Eva Chárová
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Audit IT procesů ve FNOL
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Celostátní síť pro venkov
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
© Radek Maca1 Evidence evaluovaných materiálů pro výuku (= evaluační web)
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Medicínské informační centrum pro evropské projekty Medical Information Centre for European Projects.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
1 Ex Libris Alma Nová generace knihovních služeb.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
1 Aplikace folksonomií v uživatelském rozhraní Jednotné informační brány Lenka Němečková Eliška Pavlásková
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Informační kulturní portál
Bibliografická a rešeršní činnost Jednotná informační brána.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Seminární práce z předmětu SIPOL
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Školen - Zlín, Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR Danuše Vyorálková – Národní knihovna ČR.
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Portál veřejné správy Prezentační část
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
MEDVIK® - medicínská virtuální knihovna : integrované informační prostředí pro zpřístupnění vědeckých informací ve zdravotnických knihovnách ČR Helena.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Oborové informační brány Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR Knihovny současnosti, Seč u Chrudimi,
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
ZKUŠENOSTI S KIS DAWINCI V NÁRODNÍ LÉKAŘSKÉ KNIHOVNĚ Filip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka MaixnerováFilip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka Maixnerová 2011.
1 Aktualizace báze ADR (Adresář knihoven a informačních institucí ČR) Národní technické muzeum v Praze Mgr. Zdenka Manoušková Národní knihovna.
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Oborová informační brána Musica
TIS – technický informační systém
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2011
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Souborný katalog ČR Seriály
Transkript prezentace:

Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004, 20. a 21. dubna 2004, Tábor

Představujeme zdravotnické knihovny... Síť veřejných informačních služeb ve zdravotnictví (VISZ) k pracovišť 149 pracovišť tis. knihovních jednotek tis. knihovních jednotek 95 tis. uživatelů 95 tis. uživatelů 80 mil. Kč - výdaje na knihovní fondy 80 mil. Kč - výdaje na knihovní fondy

Která knihovna je nejdostupnější...? Virtuální knihovna – uživatelské hledisko Přístup přes jedno uživatelské rozhraní Přístup přes jedno uživatelské rozhraní Formulace rešeršních dotazů jsou vyjádřeny jednotnou syntaxí Formulace rešeršních dotazů jsou vyjádřeny jednotnou syntaxí Záznamy v jednom formátu umožňující jednotné zobrazení záznamů Záznamy v jednom formátu umožňující jednotné zobrazení záznamů Duplicitní záznamy se nezobrazují Duplicitní záznamy se nezobrazují Dostupnost lokačních údajů u všech záznamů Dostupnost lokačních údajů u všech záznamů Aktualizace statusu výpůjček a dostupnosti u všech exemplářů Aktualizace statusu výpůjček a dostupnosti u všech exemplářů Existence dalších modulů Existence dalších modulů

Kde jsou budovány základy virtuálních zdravotnických knihoven...? Druhy zdravotnických zařízení Fakultní nemocnice a lékařské fakulty Fakultní nemocnice a lékařské fakulty Pracoviště vědecko-výzkumné základny Pracoviště vědecko-výzkumné základny Specializovaná pracoviště Specializovaná pracoviště Střední zdravotnické školy, VOŠ Střední zdravotnické školy, VOŠ SZÚ, síť hygienických zařízení SZÚ, síť hygienických zařízení Ostatní (lázně, OLÚ, soukromá zařízení) Ostatní (lázně, OLÚ, soukromá zařízení)

Kde lze integrovat...? Informační brány Jednotná informační brána – projekt NK a UK Jednotná informační brána – projekt NK a UK Oborové informační brány - OIB (technická, ekonomická, medicínská, zemědělská…) Oborové informační brány - OIB (technická, ekonomická, medicínská, zemědělská…) Projekty MŠMT 1N v podprogramu budování OIB

Co řeší informační oborové brány...? Úkoly spojené s budováním oborových bran Výběr informačních zdrojů – jasná kritéria Výběr informačních zdrojů – jasná kritéria Správa elektronické sbírky Správa elektronické sbírky Popis informačních zdrojů Popis informačních zdrojů Tématická klasifikace Tématická klasifikace

Projekt MedGate... Oborová informační brána v medicíně Projekt MŠMT 1N04095 MedGate – informační brána pro výzkum a vývoj v medicíně Projekt MŠMT 1N04095 MedGate – informační brána pro výzkum a vývoj v medicíně( ) Spoluřešitelé – 8 institucí Spoluřešitelé – 8 institucí NLK, OVI IPVZ, VLK IKEM, SVLI ÚHKT, ÚVI 1. LF UK a VFN, ÚVI 2. LF UK a FN Motol, FN Hradec Králové a LK LF UK Hradec Králové, IC LF UP a FN Olomouc NLK, OVI IPVZ, VLK IKEM, SVLI ÚHKT, ÚVI 1. LF UK a VFN, ÚVI 2. LF UK a FN Motol, FN Hradec Králové a LK LF UK Hradec Králové, IC LF UP a FN Olomouc

Dílčí cíle 1. Budovat a rozvíjet integrovanou bázi včetně infrastruktury informačních zdrojů pro medicínu s návaznými službami (budování společného katalogu MEDVIK a jeho rozšiřování o další na interní a externí databáze dalších organizačních subjektů a zpřístupnění báze přes webové rozhraní do hierarchického integrovaného systému MedGate). 2. Budovat a rozvíjet MedGate jako nástroj hierarchické a horizontální integrace na národní i mezinárodní úrovni s dodržováním národních a mezinárodních standardů.

Dílčí cíle 3. Sdílet a optimalizovat využívání časopiseckých a databázových zdrojů, vytvořit prostředí, které umožní koordinovat a optimalizovat pořizování a zpřístupňování především časopiseckých (tištěných a elektronických) a databázových zdrojů v MedGate na principech zpětné vazby s uživatelem s podporou poradensko- konzultačního centra. 4. Zpřístupnit existující a vytvářet nové databáze evaluovaných internetových zdrojů pro medicínu.

Dílčí cíle 5. Digitalizovat a zveřejňovat specializované informační fondy. 6. Vyhodnocovat a řešit možnosti propojení MedGate na projekty systémů distančního vzdělávání v oblasti medicíny a vědecko-výzkumných aktivit spoluřešitelských institucí.

Kontakty Eva Lesenková – OVI IPVZ Eva Lesenková – OVI IPVZ Helena Bouzková – NLK Helena Bouzková – NLK Jarmila Potomková – IC LF UP Olomouc Jarmila Potomková – IC LF UP Olomouc Eva Chárová OVI IPVZ Eva Chárová OVI IPVZ