Soutěžní právo I. Soutěžní právo obecně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejná podpora – smysl regulace jejího poskytování
Advertisements

Aktuálne trendy v súťažnom práve Novinky v súťažnom práve – ČR
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Ekonomická závislost Stálo 10 let čekání.
Volný pohyb zboží.
Co nového v oblasti kartelů od sv. Martina 2009 Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
Veřejné podniky a státní monopoly
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Novela OHS zákonem č. 155/2009 Sb.
Správní činnosti.
Stlačování marží (odmítnutí dodávek) v telekomunikacích Daniel Donath 12. listopadu 2010 Svatomartinská konference – poslední trendy a vývoj soutěžního.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Hospodářská soutěž v EU III. Dominantní postavení JUDr.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008,
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Ještě jedna novela OHS Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Judikatorní mezníky uplynulého roku Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Nový systém ekonomické migrace
KONKURENCE, HOSPODÁŘSKÁ SOUTĚŽ
Hospodářská soutěž a její vliv na konkurenceschopnost evropského/českého průmyslu.
Soutěžní právo.
1 Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup Milan Brouček hlavní ekonom Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE.
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Struktura a principy Evropského práva
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Soutěžní právo III. Dominantní postavení Michal Petr.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
ELEKTROENERGETIKA Z POHLEDU SOUTĚŽNÍHO ÚŘADU Robert Neruda ředitel Sekce hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže S o u t ě ž n í p r á v o II. Dohody a dominance , PF MU Michal Petr.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Kriminalizace kartelů Mgr. Luděk Vrána, advokát Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Brno,
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Úřad a Vy Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Právo hospodářské soutěže
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Právo hospodářské soutěže
2. Správní trestání a správní delikty
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
HOSPODÁŘSKÁ SOUTĚŽ A PRÁVO EU
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_08_Trh_Konkurence a ceny TEMA:Finanční.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Svatomartinská konference 2015 Trendy a vývoj soutěžního práva Michal PETR.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax:
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže S o u t ě ž n í p r á v o II. Dominantní postavení , ESF MU Michal Petr.
Institut ochránce práv dětí
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Úvod do práva existenční ochrany hospodářské soutěže
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Správní právo procesní
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Hospodářská soutěž v EU
Obchodní právo Základní informace.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Transkript prezentace:

Soutěžní právo I. Soutěžní právo obecně Michal Petr

* * disclaimer * * Názory přednášejícího nemusí nezbytně odpovídat názorům Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže … a názory Úřadu nemusí už vůbec odpovídat názorům přednášejícího

Co si dneska povíme … o teoretických základech soutěžního práva o otázkách jurisdikce o některých základních pojmech

I. Soutěžní právo obecně „privátní“ tržní síla (market power) je způsobilá narušit fungování soutěže podnik má významnou tržní sílu, pokud je (sám nebo s jinými) schopen ovlivnit základní parametry trhu - zvýšit ceny nad tržní úroveň (přímým zvýšením nebo vytlačením konkurence) ´ jednání subjektů bez takové síly, byť je „nefér“, „protisoutěžní“ a poškozující ostatní nekalá soutěž (zakazuje jednání v rozporu s dobrými mravy soutěže) ekonomická závislost („relativní“ síla jedné strany vůči druhé)

ad Soutěžní právo obecně Ochrana před tržní silou narušující soutěž v důsledku vícestranných praktik (dohody) jednostranných praktik (monopolizace) změny struktury trhu (koncentrace) … co je ale „narušení soutěže“, co se má chránit?

ad Soutěžní právo obecně Jak daleko je z Bruselu do Chicaga? ordoliberální „freiburská“ škola potřeba chránit strukturu soutěže a svobodu jednotlivce před zneužitím tržní moci efektivita není jediným cílem „chicagská“ škola potřeba posuzovat konkrétní dopady konkrétního jednání – zda přinášejí vyšší efektivitu; (blaho spotřebitele?) vysoká koncentrace není an sich zlá

ad Soutěžní právo obecně Smluvní volnost (e.g. RPM) Efektivita Spotřebitel Společný trh (e.g. vertikální vztahy) Struktura trhu (e.g. exklusivní praktiky)

ad Soutěžní právo obecně Evropská komise: náš cíl je jasný: chránit soutěž na trhu jako prostředek zvyšování spotřebitelského blahobytu a zajištění efektivní alokace zdrojů. Přístup založený na posuzování dopadů (effects-based approach) pevně založený na ekonomii zajistí, že občané budou užívat výhod konkurenceschopné, dynamické tržní ekonomiky. (N. Kroes)

II. Jurisdikce Doktrína účinku (effects doctrine) Hranice států nepředstavují hranice obchodu Různá místa dojednání a implementace jednání Podniky v některých místech aktivní (a v jiných ne) Působnost má soutěžní orgán, v jehož teritoriu má protisoutěžní jednání účinky

Příklad globálního kartelu Grafitové elektrody (C-289/04 P Showa Denko) rozdělení globálních trhů (USA, Japonsko, Evropa …) cenu v každém „regionu“ stanoví „domácí producent“; nezvyšovat produkci účastníci sankcionování v USA, Kanadě, EU námitka ne bis in idem

ad Globální kartely Vyjádření ESD: princip ne bis in idem se neuplatní v případě sankcí udílených na jedné straně orgány společenství a na straně druhé orgány států, které nejsou členy EU orgán ukládající „druhou“ sankci nemusí přihlížet k výši sankce „první“

ad Globální kartely Funguje to i uvnitř EU? Příklad Kartel PISU Globální bid rigging kartel od 1988 Vyšetřován v EU (EU 15) – porušení do 11. 5. 2004 Vyšetřován v ČR – porušení prokázáno do 3. 3. 2004 (vyšetřováno i HU: do 3. 3. 2004; SK: do 30. 4. 2004) … tedy žádný překryv jurisdikce, vztah EU – třetí stát

ad Globální kartely A co na to krajský soud … delikt měl trvat až do 11. 5. 2004 (jako u Komise) … takže se mělo jednat o variantu „uvnitř EU“ … a tu Krajský soud nepřipouští ??? Kartel narušoval hospodářskou soutěž v ČR mnohem víc než 11 let … je rozumné a přijatelné jej „nechat být“ kvůli 11 dnům „překrývání“ kompetencí??? NSS rozhodnutí KS zrušil, nyní předběžná otázka před ESD

2. Soutěžní právo v EU (1) Právo unijní (komunitární) – tzv. jednání s komunitárním prvkem (viz) (27) Právo národní Aplikující orgány Komise: právo komunitární NCA: právo komunitární / národní

Komunitární prvek Komunitární právo se vztahuje na tzv. jednání s komunitárním prvkem, tj. jednání, které by mohlo znatelně ovlivnit obchod mezi členskými státy EU oznámení EK 2004/C - 101/07 bez vztahu k vymezení relevantního trhu cílem ochrana Společného trhu aplikuje Komise / NCA vztah kompetencí vymezuje Nařízení 1/2003

ad Komunitární prvek Kvantitativní kriterium jen podpůrné (u dohod): 5 % tržní podíl, 40 mil. EUR obrat Praktiky pokrývající více států (eg. globální cenový kartel, dohoda o zákazu zpětného vývozu, nadnárodní dominance) Praktiky pokrývající celý stát (eg. dohoda o spolupráci, distribuční systém, dominance) Praktiky pokrývající část státu (eg. letiště)

ad Komunitární prvek musí být aplikováno komunitární právo Pokud jde o jednání s komunitárním prvkem … musí být aplikováno komunitární právo Pokud vede řízení Komise: vždy Pokud vede řízení NCA – možnost paralelní aplikace národního práva podle tzv. konvergenčních pravidel

Konvergenční pravidla Čl. 3 (2) Nařízení 1/2003 Kartely – národní právo ani přísnější, ani mírnější Jednostranná jednání – možnost přísnější národní úpravy (e.g. tzv. ekonomická závislost)

III. Podnik (soutěžitel) jednotka vykonávající hospodářskou činnost, bez ohledu na její právní formu či způsob financování ad hospodářská činnost: jakákoliv činnost spočívající v nabízení zboží nebo služeb na určitém trhu hospodářskou činností není: činnost sociální povahy, na základě solidarity, nezisková (Zdravotní pojišťovny?)

ad Podnik Koncepce jedné hospodářské jednotky (intra enterprise doctrine) ad jednotka: jednotná organizace osobních, hmotných i nehmotných složek, která dlouhodobě sleduje určitý ekonomický cíl, i když po právní stránce příslušná hospodářská jednotka sestává z několika osob, ať již fyzických či právnických jeden podnik může tvořit i více právnických osob jednání mezi subjekty uvnitř jednotky není protisoutěžní

Taková podniková rodinka Trestáme… Matku? (C-279/98 P Cascades) Jednající dcery? (T-65/98 BPB Industries) Všechny?? (T-112/05 Akzo Nobel)

Co když se v rodině dějí věci? Matka Dcera Změna „uvnitř“ – no a co? „nový“ nástupce (40/73 Suiker Unie) transformace (29/83 Rheinzink)

Co když se dcera vdá? Matka zůstává odpovědná (C-49/92 P Anic) Nová Matka neodpovídá (C-279/98 P Cascades)

A co na to česká judikatura KS Brno 31 Ca 84/2004 (Benzínový kartel) došlo-li v průběhu správního řízení k zániku dvou jeho účastníků, Úřad byl oprávněn dokončit správní řízení s jejich právními nástupci (v postavení účastníků), pokud jde o deklaraci existence zakázané dohody a zákazu jejího plnění do budoucna (…); nebyl však oprávněn rozhodnout též o uložení sankce těmto nástupcům (…)

ad Benzínový kartel NSS sp. zn. 8 Afs 56/2007 (Benzínový kartel) nasvědčují-li zjištěné skutečnosti tomu, že se porušitel touto právní transformací pokusil obejít zákon o ochraně hospodářské soutěže, pak přesun právní odpovědnosti na tuto – byť právně jinou – osobu se děje po právu (závěr výslovně pro změny před 1. 5. 2004)

IV. Relevantní trh Věcné, prostorové a časové vymezení střetu nabídky a poptávky Oznámení EK 1997/C 372/05 Východisko analýzy všech soutěžně relevantních jednání Základem pohled spotřebitele

1. Věcný relevantní trh Výrobky a služby, které jsou z pohledu spotřebitele považovány za zaměnitelné nebo substituovatelné z hlediska jejich vlastností, ceny a zamýšleného užití Zastupitelnost funkční reaktivní

ad Věcný relevantní trh Cenový test SSNIP (Small but Significant Non-transitory Increase in Prices) trvalé, malé, ale významné zvýšení ceny (5- 10 %) Pozor na cellophane fallacy Pozorování/modelování reakcí spotřebitelů (průzkumy) (eg. léky, pivo „on-trade“ a „off-trade“, nákladní železniční přeprava, …)

2. Geografický relevantní trh Oblast, ve které se dotyčné podniky účastní dodávky a poptávky výrobků nebo služeb, kde jsou podmínky hospodářské soutěže dostatečně stejnorodé a která může být odlišena od sousedních zeměpisných oblastí, protože zejména podmínky hospodářské soutěže jsou v těchto oblastech zjevně odlišné lokální, národní, nadnárodní (EU, svět) specifické, eg. dopravní trasa, infrastruktura,

ad Relevantní trh Ekonometrické analýzy cenově korelační křížové elasticity cenové stacionarity

Děkuji Vám za pozornost … Michal PETR michal.petr@compet.cz 542 167 107