Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Advertisements

Zahraniční obchod Obchodní politika.
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA EU červenec 2007
Účast ČR na partnerství mezi AKT a Evropským společenstvím – výzvy a příležitosti Dagmar Kubínová zástupkyně ČR v PS Rady pro AKT Stálé zastoupení ČR při.
Hospodářské vztahy mezi EU a USA Transatlantické vztahy EU.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Informace o vrcholné Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (Rio+20): Očekávání, možné dopady, přínos pro ČR PhDr. Přemysl Štěpánek 10. listopadu 2011.
OBCHODNÍ POLITIKA EU Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
EGAP a předsednictví EU: Co budeme prosazovat a jak. JUDr. Ing. Jana Ammerlaan.
Obchodní politika EU - podpora českým exportérům Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Nehmotné statky a průmyslová práva: jejich ochrana, oceňování a komerční využití European Commission Enterprise and Industry.
Exportní strategie České republiky Exportní úspěchy podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petr Adrián, MBA poradce pro řízení podpory exportu MPO konference,
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Seminář Nástroje vnější spolupráce EU Odbor politik Evropské Unie, MZV ČR 8. prosince 2014 Praha.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO
Ministerstvo pro místní rozvoj Představení hlavních priorit květen – říjen 2009 Tisková konference
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
1 Možnosti podpory exportu ze strany státu v návaznosti na strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období PSP ČR, 29. června 2012.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Vazby ČR a EU na světovou ekonomiku
Hospodářské vztahy mezi EU a USA
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Společná obchodní politika EU
TRANSATLANTICKÉ VZTAHY EU Vývoj vztahů mezi ES/EU a USA po r
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Prezentace projektu doktorského studia
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2013.
Mezinárodní obchodní instituce Vznik mnohostranného obchodního systému světová válka světová válka neexistuje mezinárodní plán poválečné.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
Příprava opatření proti „klientskému systému“ 9. října 2006 Lenka Myslíková odbor bezpečnostní politiky Ministerstvo vnitra.
Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA – kdo na ní získá víc? Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.
Exportní konference, Zapojení Svazu průmyslu a dopravy ČR do naplňování Exportní strategie Exportní konference,
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Společná obchodní politika
EU v ekonomických vztazích
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Transatlantic Trade and Investment Partnership
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 Současná situace: obchod a hospodářská krize Světová krize: výzva pro politiky i mezinárodní organizace (boj proti protekcionistickým opatřením, odmítání „ekonomického nacionalismu“, strategií typu „buy national/local“ apod.) ČR a krize (pokles průmyslové výroby, pokles exportu): zlepšení situace je závislé na zotavení zahraničních trhů Role obchodní politiky

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 Obchodní politika a její opatření na podporu obchodu Mezinárodní úroveň -uzavření Rozvojového kola z Dohá -další jednání k rozvoji globálního obchodu -vícestranné dohody (ITA, ACTA, apod.) -bilaterální a regionální obchodní dohody -Strategie přístupu na trh: posílené partnerství k zajištění přístupu na trh pro evropské vývozce Národní úroveň -Exportní strategie ČR pro období

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 5 Společná obchodní politika EU Strategie „Global Europe“ dodržení závazků EU vůči Rozvojové agendě z Dohá a WTO příprava a sjednávání dohod nové generace aktualizace a posílení strategie přístupu na trh návrhy na opatření k otevření trhů veřejných zakázek v třetích zemích revize účinnosti unijních nástrojů na ochranu obchodu (TDIs) Identifikace největších překážek obchodu v prioritních teritoriích a snaha o jejich odstranění zahájení 2. fáze strategie EU k vynucování práv k duševnímu vlastnictví

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 6 Priority českého předsednictví Krize a protekcionismus Dosažení pokroku v jednáních o Rozvojovém programu z Dohá maximální věcný posun v jednáních o dohodách o volném obchodu (zejm. s Jižní Koreou, Indií) Rozvoj transatlantického dialogu (zejm. zahájení jednání o dohodě s Kanadou) Další rozvoj bilaterálních jednání (s Čínou, Ruskem, Ukrajinou) Podpora liberalizace obchodních režimů zemí ACP (Afrika, Karibik, Tichomoří) Další odbourávání obchodních překážek (Strategie přístupu na trh, systém ochranných opatření obchodu, ochrana práv k duševnímu vlastnictví) -odbourávání překážek obchodu (podpora Strategie pro přístup na trh, transparentnost systému ochranných opatření, vytváření rovných konkurenčních podmínek)

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 7 Priority švédského předsednictví Uzavření jednání o Rozvojovém programu z Dohá Pokrok ve dvoustranných a regionálních jednáních o volném obchodu mezi EU a třetími zeměmi Další odstraňování překážek obchodu prostřednictvím Strategie přístupu na trh Rozšiřování ochrany práv k duševnímu vlastnictví Financování obchodu

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 8 Přínosy obchodní politiky EU pro české podnikatele Zlepšení přístupu na trhy třetích zemí (využití Strategie pro přístup na trh, odstraňování tarifních i netarifních překážek obchodu aj.) Rozšíření možností pro exportéry Rovné podmínky pro naše podnikatele Zlepšení ochrany práv k duševnímu vlastnictví Lepší přístup k veřejným zakázkám Podpora MSP (implementace „Small Business Act“)

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 9 Děkuji za pozornost Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1