1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Státní energetická inspekce 21. –
Obecné požadavky na výstavbu
Zákon o hospodaření energií - současnost a budoucnost
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií
Ing. Jan Pejter ENVIROS, s.r.o., Praha
Energetická náročnost budov
Energetický audit, PENB
Energetická náročnost budov
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Energetický management budov
Nástroje územního plánování
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
VÝPOČET A HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV V ČR
Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií Ing. František Plecháč ústřední ředitel Státní energetická inspekce.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady Evropy č. 2002/91 ES o energetické náročnosti budov Jiří Tomek energetický auditor č. 075 seznamu MPO ČR.
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
Novostavba rodinného domu
Výpočetní nástroj bilančního hodnocení energetické náročnosti budov
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Úspory energie a regenerace
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
Vládní návrh novely zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Zákon o hospodaření energií, směrnice EU Ing. František Plecháč 1Jelenovská 2011.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
ÚSPORY ENERGIE JAK NA NĚ ? ! Přínosy a zkušenosti z energetických auditů objektů Ing. Petr Kaminský
Energetická certifikace budov Karel Srdečný EkoWATT
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Průkazy energetické náročnosti budov Novela zákona č.406/2000 Sb, o hospodaření energií Resort školství Setkání ředitelů škol Oddělení sekretariát.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Budovy s téměř nulovou spotřebou energie Ing. Vladan Panovec Regenerace bytových domů Dynamika proměn bydlení Ostrava,
1 Energetické audity (EA) a Průkazy energetické náročnosti budovy (PENB) - legislativa Krajská energetická agentura Moravskoslezského kraje, o.p.s. Českobratrská.
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Kontrolní činnost z pohledu PENB
Zákon č. 406/2000 Sb. z pohledu energetického auditu
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Speciální izolace BJ13.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_STAVEBNÍ.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

1

Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009

3 Právní předpisy Zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií Vyhláška č.148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov Vyhláška č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb Vyhláška č. 137/1998 Sb., o obecných technických požadavcích na výstavbu

4 Zákon č.406/2000 Sb., §6a Odst.1 Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek 5) musí zajistit splnění požadavků na energetickou náročnost budovy a splnění porovnávacích ukazatelů, které stanoví prováděcí právní předpis 6a), a dále splnění požadavků stanovených příslušnými harmonizovanými českými technickými normami. Prováděcí právní předpis stanoví požadavky na energetickou náročnost budov, porovnávací ukazatele, metodu výpočtu energetické náročnosti budovy a podrobnosti vztahující se ke splnění těchto požadavků. Při změnách dokončených budov jsou požadavky plněny pro celou budovu nebo pro změny systémů a prvků budovy. Odst.2 Splnění požadavků podle odstavce 1 dokládá stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek průkazem energetické náročnosti budovy (dále jen "průkaz"), který musí být přiložen při prokazování dodržení obecných technických požadavků na výstavbu 5a). Průkaz nesmí být starší 10 let a je součástí dokumentace podle prováděcího právního předpisu při a) výstavbě nových budov, b) při větších změnách dokončených budov s celkovou podlahovou plochou nad 1000 m 2, které ovlivňují jejich energetickou náročnost,

5 Vyhláška č.137/1998 Sb., Splněním §6a zákona č.406/2000 se zároveň prokazuje splnění obecně technických požadavků na výstavbu §28 OTP

6 Vyhláška č.499/2006 Sb., o dokumentaci staveb Příloha č.1 D. Dokladová část b) průkaz energetické náročnosti budovy

7 Energetická náročnost budovy Množství energie odhadované pro splnění potřeb spojených se standardizovaným užíváním budovy: - vytápění - příprava teplé vody - chlazení - větrání - osvětlení

8 Stanovení energetické náročnosti budov Vyhláška č. 148/2007 roční potřeba energie – výpočtem Národní kalkulační nástroj – softwarový produkt Vztažená na m 2 celkové podlahové plochy kWh/m 2.rok

9 Hodnocení energetické náročnosti budovy Porovnání vypočtené hodnoty energetické náročnosti budovy (E) s referenční hodnotou (R) Příl. č.1 vyhlášky 148/2007 Klasifikační třídy A – G E = R – budova je zařazena do klasifikační třídy C

10 Tabulka klasifikačních tříd Druh budovy A B C D E F G Rodinný dům Bytový dům Hotel a restaurace Administrativní budova Nemocnice Vzdělávací zařízení Sportovní zařízení Obchodní budovy

11 Příklad průkazu

12 Co nevyžaduje zpracování průkazu energetické náročnosti budovy §6a,odst.8 U změny stavby energetický audit prokáže technickou a funkční nemožnost nebo ekonomickou vhodnost Budovy dočasné – 2 roky Budovy experimentální Budovy s občasným užíváním (náboženská činnost)

13 Co nevyžaduje zpracování průkazu energetické náročnosti budovy §6a,odst.8 Budovy obytné s užíváním < 4 měsíce v roce Budovy samostatně stojící< 50m 2 podlahové plochy Budovy obsahující vnitřní technologické zdroje tepla Výrobní budovy v průmyslových areálech Provozovny a neobytné zemědělské budovy s nízkou roční spotřebou energie na vytápění

14 SEI – dotčený orgán Stavby s roční spotřebou energie > 700 GJ Vydává závazné stanovisko

15 Zpracovatelé průkazu Energický auditor autorizované osoby v oboru: -pozemní stavby -technologická zařízení budov -technika prostředí staveb Musí mít ještě ministerstva průmyslu a obchodu

16 Seznam energetických expertů Na stránkách ministerstva průmyslu a obchodu: suroviny/uspory-energie/seznam- energetickych-expertu/seznam.html

17 Přechodná ustanovení? Stavební úřady budou vyžadovat průkaz energetické náročnosti budovy jako součást projektové dokumentace pro ohlášení nebo přikládané k žádosti o stavební povolení podaných po