KVANTITATIVNÍ TERMODYNAMIKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické vlastnosti buňky
Advertisements

Chemická termodynamika I
Teorie kyselin a zásad.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Entropie v nerovnovážných soustavách
Teorie kyselin a zásad Výpočty pH
Chemismotický tok protonů
Základy termodynamiky
Termodynamika Termodynamická soustava – druhy, složky, fáze, fázové pravidlo Termodynamický stav – rovnovážný, nerovnovážný; stabilní, metastabilní, nestabilní.
Elektrochemie.
Fyzikální a analytická chemie
Obecné principy metabolismu Biologické oxidace, makroergní sloučeniny
FS kombinované Chemické reakce
Komplexotvorné rovnováhy ve vodách
Acidobazické rovnováhy (rovnováhy kyselin a zásad) pH - definice silné a slabé kyseliny a zásady, výpočet pH soli slabých kyselin a zásad, hydrolýza, výpočet.
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
Síla kyselin a zásad.
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Chemické reakce Chemická reakce je děj, při kterém se výchozí látky mění na jiné látky zánikem původních a vznikem nových vazeb Každá změna ve vazebných.
Oxidačně-redukční reakce
Chemické rovnováhy ve vodách
Fyzikálně-chemické aspekty procesů v prostředí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
MAKROERGICKÁ VAZBA NEEXISTUJE Jiří Wilhelm. Pojem chemická vazba je vyjádření sil, které drží atomy pohromadě. K jejímu přerušení musíme použít větší.
Biochemie Úvod do biochemie.
DÝCHACÍ ŘETĚZEC.
Protolytické reakce.
Dýchací řetězec a oxidativní fosforylace
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
Chemie anorganických materiálů I.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_225.
Potenciometrie, konduktometrie, elektrogravimetrie, coulometrie
Redox procesy – přenos elektronů Marcus a Hush: 4  3 2 (  G ° + ) 2 k ET k ET = · H AB · exp – h 2 k B T 4 k B T.. – – nuclear reorganisation parameter.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
OXIDATIVNÍ FOSFORYLACE
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Protolytické děje.
1 DÝCHACÍ ŘETĚZEC. 2 PRINCIP -většina hetero. organismů získává hlavní podíl energie (asi 90%) procesem DÝCHÁNÍ = RESPIRACE -při tomto ději – se předávají.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
FS kombinované Mezimolekulové síly
Termodynamika (kapitola 6.1.) Rozhoduje pouze počáteční a konečný stav Nezávisí na mechanismu změny Předpověď směru, samovolnosti a rozsahu reakcí Nepočítá.
MITOCHONDRIÁLNÍ TRANSPORTNÍ SYSTÉMY
CITRÁTOVÝ CYKLUS = KREBSŮV CYKLUS= CYKLUS TRIKARBOXYLOVÝCH KYSELIN CH 3 CO-ScoA + 3H 2 O  2CO  H  + CoASH.
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Základní pojmy.
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
REAKČNÍ KINETIKA X Y xX + yY zZ
11-Oxidační fosforylace, alternativní respirace FRVŠ 1647/2012
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
10-Redoxní pochody, dýchací řetězec FRVŠ 1647/2012
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
23b_Oxidační fosforylace, alternativní respirace
Biochemie – Citrátový cyklus
6. seminář LC 2. část (06.2) © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2011.
 Biochemický ústav LF MU 2016 (E.T.)
Transkript prezentace:

KVANTITATIVNÍ TERMODYNAMIKA 4.ročník biochemie

Bioenergetika v kostce ... BENG-qTD Bioenergetika v kostce ...

BENG-qTD Něco na úvod... Učebnice biochemie jsou plné omylů, chyb a nesprávných vysvětlení, vyplývajících z „termodynamické ignorance“ Báje a mýty: * „ATP jako vysokoenergetická sloučenina“ * pojem „makroergní sloučeniny“ * „účinnost přeměny energie 40%“

Trochu opakování … Systémy: Izolované (adiabatické) Uzavřené BENG-qTD Trochu opakování … Systémy: Izolované (adiabatické) Uzavřené Otevřené – vyžadují popis pomocí nerovnovážné TD Příspěvek rovnovážné TD v biochemii: Studium jednotlivých reakcí jako uzavřené systémy Otázka rovnovážného stavu reakce Odchylka aktuálního stavu z rovnováhy Hlavní nástroj pro: Výpočet rovnovážných podmínek při přenosu energie a určení odchylky od rovnovážného stavu (= schopnost vykonávat práci) Eliminace „termodynamicky nemožných“ reakcí

Entropie a Gibbsova energie BENG-qTD Někdo na entropii nevěří …

Entropie a Gibbsova energie 2 BENG-qTD Entropie – hnací síla Enthalpie (teplo) Gibssova energie = zahrnuje výměnu tepla a tok entropie G = H - TS Gibbs-Helmholtzova rovnice Pokud G < 0 systém je schopen vykonávat práci (pokud je k dispozici příslušný mechanismus, kterým ji může vykonávat) Gibbsova energie v biochemii: 1) Reakce substrátů „zásobujících“ respirační řetězec a syntézu ATP 2) Redoxní potenciály při přenosu elektronů (dýchání, fotosyntéza) 3) Elektrochemické gradienty při přenosu iontů na membránách 4) Energie při absorbci kvant světla při fotosyntéze

G jako funkce odchylky z rovnováhy BENG-qTD Gibbsova energie = funkce poměru mezi pozorovaným a rovnovážným stavem reaktantů a produktů  G odpovídá Gibbsově energii/mol uvolněné při průběhu reakce beze změny koncentrace substrátu a produktu (in vivo)

G a rovnovážná konstanta reakce BENG-qTD VÝCHODISKO: - uvažování reakcí ve smyslu vychýlení z rovnovážného stavu Lze odvodit: G = -2.3 RT log K/  R … plynová konstanta T … absolutní teplota  … poměr nerovnovážných konc. Z toho vyplývá: G je funkcí vychýlení z rovnováhy G je negativní pro  < K G je pozitivní pro  > K Cc obsDd obs  = Aa obsBb obs ZÁVĚR: - G nedává odpověď na otázku: „Kolik energie se uvolní při průběhu reakce z aktuálního stavu do rovnováhy ?“

Hodnoty G pro hydrolýzu ATP BENG-qTD K ´= [ADP] [Pi] [ATP] zdánlivá reakční konstanta pro hydrolýzu ATP na ADP a Pi Za „fyziologického“ stavu (pH= 7, 10-2 Mg2+ ) lze určit: K ´= 105 M ( ignorujeme vliv vody, pH, ionizačního stavu,…) a) Pro rovnovážný stav platí platí:  ´= K ´= 105 M pro cytoplazmu (10-2 Pi, 10-3 ADP) – odhad rovnovážné koncentrace ATP 10-10 b) MTCH udržují odchylku od rovnovážného stavu na ´= 10-5 M pro MTCH (10-2 Pi, 10-5 ADP) - odhad koncentrace ATP 10-2 „Fosforylační potenciál“ G (pro syntézu) = - G (pro hydrolýzu)

Hodnoty G pro hydrolýzu ATP BENG-qTD

Zdánlivé TD konstanty K´ … zdánlivá rovnovážná konstanta BENG-qTD K´ … zdánlivá rovnovážná konstanta Vztah k reálným podmínkám v buňce: aktivita vs. koncentrace H2O jako reaktant nebo produkt Ionizační stavy a chelatace Ad 1) * v biochemických systémech nelze určit aktivity všech reaktantů = používaní koncentrací Ad 2) * v ředěných roztocích = voda jakoby ve standardním stavu (tj. jako čistá kapalina při tlaku 1 atm) tj. neobjevuje se v rovnicích (pokud jsou K a  definovány za stejných podmínek)

[ ATP] = [ATP4-] + [ATP3-] + [ATP.Mg2-] + [ATP.Mg- ] K´ a ionizační stav BENG-qTD Ad 3) * jeden nebo více reaktantů nebo produktů ionizovatelný * nebo je schopen chelatovat kation Rovnovážná konstanta – suma ionizovaných a chelatovaných forem nebo specifické formy vystupující v reakci ? [ ATP] = [ATP4-] + [ATP3-] + [ATP.Mg2-] + [ATP.Mg- ] Předpokládá se průběh reakce: ATP.Mg2- + H20 = ADP.Mg- + HPO42- + H+ Problémy: a) průběh reakce není zcela jasně znám b) experimentálně obtížné určit koncentrace forem „pravá konstanta“ K = [ADP.Mg-] [HPO42-] [H+] [ATP.Mg2-]

Omezená platnost K´ Závěr: K´není univerzální konstantou BENG-qTD Závěr: K´není univerzální konstantou K´je závislá na pH, koncentraci kationtu, … G je odvozena z K´ , proto: 1) G je podobně jako K´platná pouze pro příslušné podmínky 2) G musí být vypočteno za stejných podmínek jako K´ Obecně platí: G = -2.3 RT log10 K/  Pro hypotetické standardní podmínky (1M koncentrace, čistá kapalina nebo čistý plyn při tlaku 1 atm): G0 = -2.3 RT log10 K

Co vlastně znamená G0 ? G0 nevypovídá nic o: BENG-qTD G0 nevypovídá nic o: a) o hodnotě G0 pro reakci v buňce b) o směru spontánního průběhu reakce v buňce nebo o hodnotě G uvolněné (spotřebované) při reakci Lze odvodit: G = -2.3 RT log10 K/  G = -2.3 RT log10 K + 2.3 RT log10  G = G0 + 2.3 RT log10  Pro rovnovážné podmínky: G = 0 a tedy  = K

„Vysokoenergetické“ vazby v ATP - mýtus nebo realita ? BENG-qTD Schopnost reaktantů „vykonávat užitečnou práci“ je dána vychýlením aktuálního poměru koncentrací z rovnovážného stavu nikoliv vlastností jednotlivých složek reakce Příklad 1: moře naplněné rovnovážnou směsí ATP, ADP a Pi …. nic se neděje! Příklad 2: glukosa-6-P v koncentraci 1010 větší než rovnovážné … schopen konat práci v buňce jako ATP

 přenos elektronů v transportních řetězcích BENG-qTD REDOXní potenciály Dýchání a fotosyntéza  přenos elektronů v transportních řetězcích

Redox potenciály: trocha pojmů BENG-qTD Oxidačně-redukční reakce: Redoxní páry Příklad: Fe 3+.cyt c + 1 e-  Fe2+.cyt c Poloreakce Příklad: Pyruvát + NADH + H+  Laktát + NAD+ Oxidace NADH  NAD+ + H+ + 2e- Redukce Pyruvát + 2 H+ + 2e-  Laktát Redoxní reakce je možno popsat pomocí TD pojmů a veličin Používají se elektrochemické veličiny x někdy zamlžuje TD podstatu jevů

Stanovení redox potenciálů BENG-qTD Redoxní poloreakce jsou vratné a lze je popsat rovnovážnou konstantou ! PROBLÉM: * elektrony neexistují volně v roztoku * analogie v elektrochemii – rovnováha kov/roztok soli ŘEŠENÍ: - popis soustavy 2 poločlánků spojených můstkem (kovová elektroda v rovnováze s 1M roztokem soli) „Standardní vodíková elektroda“ = nulový potenciál - H2 při 1 atm na platinové elektrodě - v roztoku o 1M koncentraci H+ při 250C 2H+ + 2 e-  H2 Potenciály kovových elektrod se odvozují ve vztahu k elektrodě vodíkové

Redoxní potenciály v biochemii BENG-qTD Standardní redoxní potenciál: - definován vůči vodíkové elektrodě - Ox/Red komponent v jednotkové aktivitě (nebo 1M) - pH=0

Standardní redox potenciál BENG-qTD Standardní redoxní potenciál Eo je určen za definovaných standardních podmínek vůči vodíkové elektrodě Obdobně jako pro Gibbsovu energii lze pro redoxní pár Ox + ne  Red odvodit vztah: E = E0 + 2,3 RT/nF log10 ([Ox] /[Red]) R …. plynová konstanta F … Faradayova konstanta

Eh,pH=x = Em,pH=x + 2,3 RT/nF log10 ([Ox] /[Red]) Redox potenciál a pH BENG-qTD V redoxních reakcích často vystupují protony: Ox + ne + mH +  Red E0 se stává negativnějším se zvyšujícím se pH: změna 2,3 RT/F(m /n) mV na jednotku pH tj. při m = n je změna - 60mV/pH V biochemii se definuje standardní redox potenciál při pH 7 E0´ ( označován také Em,7 = „mid-point potenciál“) E0´ pro redox pár H +/ 1/2 H2 je 7 x (-60)mV= - 420 mV Pro hodnotu aktuálního potenciálu: Eh,pH=x = Em,pH=x + 2,3 RT/nF log10 ([Ox] /[Red])

Tabulka redox potenciálů BENG-qTD

Příklad: glutathion Redoxní pár oxidovaný/ redukovaný glutathione: BENG-qTD Redoxní pár oxidovaný/ redukovaný glutathione: GSSG + 2e + 2H +  2 GSH - Jeden z nejdůležitějších faktorů pro udržení redoxní rovnováhy v cytoplazmě a matrix MTCH Nestejné množství reaktantů a produktů = závislost redox potenciálu na absolutní koncentraci Pro n=2 Eh,pH 7 = E0´ + 30 log10 ([GSSG] /[GSH]2) E0´ = -240 mV (pH 7, 25oC, 1M GSSG a 1M GSH) Pro udržení redoxního potenciálu na – 200mV je potřeba: a) při celkové konc. glutathionu 10mM: 1.2mM GSSG b) při celkové konc. glutathionu 1mM: 20M GSSG

Význam celkové koncentrace glutathionu BENG-qTD ~ kinetický limit enzymu glutathion-reduktasy ?

Vztah G a rozdílu redox potenciálů BENG-qTD Pro redoxní páry A a B: Eh = Eh(A) – Eh(B) - Lze odvodit G = - nF Eh Z podmínky pro rovnováhu G = 0 …. Eh = 0 Příklad: mitochondrie NADH/NAD+ Eh,7 = - 280mV O2/H2O Eh,7 = + 780mV Eh = 1,16 V … měřítko TD nerovnováhy mezi páry - při přenosu 2 molů elektronů v dýchacím řetězci: G = -2 x 96,5 x 1,16 = - 224 kJ mol-1

Redoxní potenciály na membráně BENG-qTD Na membráně s existujícím membránovým potenciálem  platí : G = - nF (Eh + ) - Pohyb e- vůči napětí na membráně – „z kopce/do kopce“

Elektrochemický potenciál iontu BENG-qTD Platí obecně pro pohyb iontů přes membrány ~ 2 hnací síly: 1) koncentrační gradient 2) membránový potenciál  Koncentrační gradient (přenos z koncentrace [X]A do [X]B) G (kJmol-1) = 2,3 RT log [X]B /[X]A Membránový potenciál (přenos kationtu Xm+ po potenciálu  ): G (kJmol-1) = - mF  Celkový elektrochemický potenciál: Xm + = G = - mF  + 2,3 RT log [X]B /[X]A speciální případ: protony

Elektrochemický potenciál protonů BENG-qTD Pro přenos protonů lze odvodit vztah: H + = - F  + 2,3 RT pH kde pH je definováno jako pH v P-fázi minus pH v N-fázi Historická poznámka: Mitchellova definice protonmotivní síly p (mV) = - (H + / F) H + 1kJmol -1 odpovídá p 10,4 mV p 200 mV odpovídá H + 19 kJ mol -1 Pro 25oC a dosazení konstant: p (mV) =  - 59 pH

Fotony S 1 molem látky interaguje N fotonů: BENG-qTD - primární zdroj G při fotosyntéze * energie fotonu E = h h … Planckova konst. 6,62 x 10-34  … frekvence záření (s-1) S 1 molem látky interaguje N fotonů: G = N h = N hc / = 120 000 / (kJ mol-1) Absorbce 1 molu červeného světla (600 nm) při fotosyntéze: cca G = 200 kJ mol-1

Bioenergetické přeměny a jejich stechiometrie Případ mitochondrií: protonmotivní síla p je „převodníkem“ mezi Eh a GATP in vivo nerovnovážné podmínky (otevřený systém) in vitro lze dosáhnout „rovnováhy“ např. isolované MTCH – rovnováha mezi protonmotivní silou a syntézou ATP – pokud neprobíhá hydrolýza ATP - lze testovat lehkým vychýlením z rovnováhy – reakce musí běžet opačným směrem „Průsak protonů“ MTCH membránou – ustálená hodnota p pod rovnovážnou hodnotou odpovídající Eh (tj. „vždy tečou nějaké elektrony“ z NADH na kyslík)

Čerpání protonů dýchacím řetězcem BENG-qTD Příklad: přechod 2 e- v dýchacím řetězci v redox rozmezí  Eh přečerpá n H+ Rovnováhy bude dosaženo pro: n p = 2  Eh Závěr: - čím vyšší stechiometrie H+/ O, tím nižšího rovnovážného p může být dosaženo (analogie převodů na kole do kopce) Platí pouze pro vstup a výstup e- na stejné straně membrány !!! x přenos succinátdehydrogenasa (matrix) – cyt c (cyt) n p = 2 ( Eh +)

Čerpání protonů při syntéze ATP BENG-qTD Rovnovážný vztah pro syntézu ATP v mtch matrix:  Gp, matrix = n´ F p kde n´… stechiometrie H+/ATP Závěr: - čím vyšší stechiometrie H+/ATP, tím vyšší G lze dosáhnout při daném p (platí i pro bakteriální membrány a stroma chloroplastů) Transport ADP/Pi do a ATP ven z mitochondrií = příspěvek transportní energie pro celkovou energii (n´ je zpravidla mezi 3 a 4)  Gp, cyt = (n´ + 1) F p

Účinnost syntézy ATP Nelze pominout: BENG-qTD „ Oxidace NADH kyslíkem má Go = 220kJmol-1, syntéza ATP má Go=+31kJmol-1 takže pokud na každý NADH jsou syntetizovány 3 molekuly ATP, oxidativní fosforylace zachycuje asi 93 kJmol-1, což je účinnost 42%…“ (nejmenovaná učebnice biochemie) Nelze pominout: v buňce nejsou standardní podmínky ve fyzikální chemii nelze jednoduše spočítat účinnost podílem zdánlivého „výstupu“ a „vstupu“ Realita: Přenos 2 molů e- při oxidaci NADH  p= 200mV a přenos 10mol H+ * energie konzervovaná v protonovém gradientu 10 x 200 x F = 200kJ * při syntéze ATP a přenosu do Cyt  p = 3 x 60 kJ = 180kJ

Nabité molekuly a  BENG-qTD Rovnovážná distribuce nabitých iontů mezi kompartmenty A a B oddělených membránou (pro G = 0) Z rovnice pro elektrochemický potenciál platí za rovnováhy: Xm+ = 0 = - mF  + 2,3 RT log [X M+]B [X M+]A  = 2,3 RT/mF . log [X M+]B - vztah mezi rovnovážnými koncentracemi iontu za daného membránového potenciálu - elektrochemická rovnováha nastává při rozdílných koncentrací !!!

Rovnovážná distribuce kyselin a zásad BENG-qTD A) Membránový gradient a pH gradient na membránách: - vliv na rovnovážnou distribuci permeabilních iontů s disociabilními protony - použití syntetických kationtů pro měření  a pH B) Membránový potenciál generovaný přenosem jednoho iontu ovlivňuje distribuci všech ostatních iontů - např. transport H+  přesun iontů elektrickým uniportem Specifika: * Anionty jsou vypuzovány z negativně nabité matrix * Kationty se akumulují v exponenciální závislosti na  * Dvojmocné kationty akumulují daleko více než jednomocné

Nabité molekuly a  BENG-qTD Rovnovážná distribuce nabitých iontů mezi kompartmenty A a B

Slabé kyseliny/báze a pH BENG-qTD Distribuce neutrální molekuly není ovlivněna  - rovnováha nastane při vyrovnání koncentračního gradientu Slabé kyseliny a zásady (pKa 3-11) * obvykle prochází jako nenabité molekuly x v ionizované formě nepropustné i při vysokém koncentračním gradientu * protonované kys. a deprotonované báze – nezávislost na  * při existenci pH - dochází k rozdělení ionizovaných částic - slabé kyseliny akumulace v alkalickém zóně (matrix) - slabé zásady akumulace v kyselé zóně (mezimembránový)

Další typy membránových potenciálů BENG-qTD Difúzní potenciál - vznik membránového potenciálu přidáním soli, jejíž kation a anion mají rozdílnou permeabilitu membránou (rozdíl od potenciálu tvořeného prací iontové pumpy) např. KCl + valinomycin – vyšší propustnost pro K+ vede ke vzniku  uvnitř částice (lze popsat Nerstovou rovnicí) * na plasmatické embráně eukaryot trvalé difúzní potenciály Povrchový potenciál – konc. H+ v bezprostřední blízkosti membrány je vyšší než v roztoku * neovlivňuje p x může ovlivnit membránově vázané indikátory

Další oblíbená kapitola: Nerovnovážná TD BENG-qTD Další oblíbená kapitola: Nerovnovážná TD

Pokračování příště BENG-qTD