Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Advertisements

Jetel luční Trifolium pratense.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Téma: Vybrané zahradnické plodiny květák
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny choroby, škůdci kořenové zeleniny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Téma: Vybrané zahradnické plodiny, Zelí hlávkové
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Téma: Vybrané zemědělské plodiny choroby olejnin
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny: tritikale
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny škůdci obilovin
Téma: Vybrané zemědělské plodiny škůdci olejnin
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Kukuřice setá (Zea mays)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Transkript prezentace:

Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta Obor: 41-51-H/01 Zemědělec-farmář 41- 52-H/01 Zahradník Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32 _INOVACE _224 Datum: 14.1.2013 Anotace: význam, druhy, charakteristika, hnojení, OP, technologie pěstování,ošetřování, sklizeň, choroby, škůdci

Druhy kapusty podle použití : Kapusta hlávková b)Kapusta růžičková c)Kapusta kadeřavá ( kadeřávek )

Kapusta hlávková ( Brassica olerřacea L. ) Čeleď - brukvovité Původ- Itálie Význam pěstování: Přímý konzum, ménší rozšíření než hláv. zelí Mrazírenský průmysl Kuchyňsky upravovaná

Kapusta hlávková (Brassica oleracea var.Sabauda) Vlastnosti rostliny: dvouletá,(pro přímý konzum jednoletá), cizosprašná, dlouhodenní, chladnuvzdorná Biologická charakteristika: Kořen: hluboký 0,5m, kůlový, dobře vyvinutý Lodyha ( košťál ) : zkrácená s listy Listy: vytvářejí v prvním vegetačním roce hlávku, obalové tmavší – modro-zelené (uvnitř až světle- žluté ), podle odrůdy zkadeřené, bublinkaté , jemný, voskový povlak Hlávka: kulatá, špičatá, plochá Květenství: druhý vegetační rok Plod: dvoupouzdrá šešule

Požadavky na prostředí: Obsah látek: vysoký obsah vitamínu C, B1,B 2, B6, niacín, vysoký obsah K, P,Ca,Na Mg. yysoký obsah balastních látek – podpora peristaltiky střev Požadavky na prostředí: oblasti: (dle odrůd) snáší i horší půdní i klimatické podmínky hnojení: zařazení v I nebo II. trati Osevní postup: předplodina - luskovina, jetelovina

Zakládání porostu: Odrůdy: Výsev – první pol.dubna, moření osiva a) rané – Předzvěst, Raketa b)polorané – Melissa c)pozdní – Vertus, Jizera d)ozimá ( k přezimování ) – Ice Prince Výsev – první pol.dubna, moření osiva Výsadba – z předpěstované sadby Rané odrůdy - spon spon : 0,4 x 0,4 m , veg.doba – 50 – 75 dní, (poč.jedinců 62 000 ) Pozdní odrůdy ( poč.jedinců 28 000 ) balíčkovaná sadba, spon 0,6 x 0,6 m, veg.doba 100 – 120 dní přímý výsev – letní odrůdy – spon : 0,5 x 0,5 m, 100 – 120 dní

Choroby brukvovitých: Ošetřování: přímé výsevy – jednocení, zálivka, plečkování, přihnojení N, chemické ošetření herbicidy x plevelům předpěstováné – zálivka, ochrana x chorobám, škůdců, plevelům Sklizeň, skladování: Způsob sklizně - probírkou – rané a polorané odrůdy jednorázově ( strojově ) Výnos – rané a pozdní odrůdy - 15 – 50 t. ha-1 rané odrůdy – 350 g pozdní odrůdy – 500 g skladování – chladné sklady Choroby brukvovitých: Nádorovitost košťálovin ( Plasmodiphora brassiceae ) původce Hlenka kapustová Ochrana - vápnění pozemku ( dusíkaté vápno ) - dezinfekce zemin - likvidace napadených rostlin

Škůdci: Bělásek zelný (Ceutorhynchus pleurostigma) v květnu se líhnou dospělci běláska, kteří neškodí škodí pouze housenky, poškozují brukvovité žírem a trusem obr.č.4 – žír larev neškodící dospělci běláska zelného obr.č.5

Kontrolní otázky: Vysvětlete jaký rozdíl mezi kapustou hlávkovou, růžičkovou a kadeřavou? Je stejné využití těchto tří druhů? Jaké znáte odrůdy kapusty hlávkové? Vysvětlete konzumní hodnotu kapusty ve vztahu k obsahu látek. V jakých oblastech lze kapustu pěstovat? Vysvětlete zakládání porostu kapusty. Jaké jsou spony výsadby rané a pozdní kapusty, předpokládaný počet jedinců? V jaké trati se pěstuje kapusta? Existují společné choroby,škůdci košťálové zeleniny? Pokud ano, které a jaká je ochrana proti nim? 10. V jakém rozmezí se pohybují výnosy rané a pozdní kapusty?

Zdroj : L.Prokůpková, 2012 http://files.ozahrade.webnode.cz/system_preview_detail_200000044-6805068fec/r%C5%AF%C5%BEi%C4%8Dkov%C3%A1%20kapusta.jpeg http://www.aev-vs.cz/img/p/331554-2041-thickbox.jpg http://www.potravinydomu.cz/data/S/X/L/phpSXLwo5.jpg http://www.kvetiny-chudejova.cz/eshop/foto/0/574_o_1.jpg http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/imgs/products/_nbsp_/179084_main_large.jpg http://i.lidovky.cz/09/121/lngal/GLU2fa65c_housenka.jpg http://motyli.kolas.cz/foto/belasci/velke/02717030.jpg Literatura: Malý Ivan a kol. polní zelinářství. Praha: Agrospoj,1998.